BHT1 I FTV: Novca za djecu oboljelu od cistične fibroze i dalje nema

Požari haraju svijetom, Dodik hara RS-om, helikopterom leti do Hvara, a u slobodno vrijeme najavljuje zakonski progon neprijatelja RS-a. Sve u svemu, turbulentna sedmica na javnim servisima

BHT1 I FTV: Novca za djecu oboljelu od cistične fibroze i dalje nema

 

BHT1: Šta bi s Dodikovim helikopterom?

  1. juli – 1. august 2023.

GDJE JE NOVAC ZA OBOLJELU DJECU? Važan prilog koji vraća u fokus one najbitnije, životne stvari: rebalansom budžeta, Vlada FBiH ostavila je bez novca za liječenje djecu oboljelu od cistične fibroze; potom je federalna vlast četvrtog jula obećala da će se odreći budžeta predviđenog za kupovinu automobila i preusmjeriti ga za nabavku lijeka Kaftrio, te je novac već u roku od dan ili dva trebao biti dostupan. Ali, zbog neslaganja s koalicionim partnerima, sve je na čekanju najvjerovatnije do jeseni. „Je li se treba dogoditi da dijete umre da bi neko reagovao? Dok se oni sunčaju, provode godišnje odmore, mi ne znamo kad će najesen biti ta sjednica, a ovaj lijek nama znači život”, kaže majka djevojčice oboljele od cistične fibroze. Pohvalno je da se stalno drži pažnja na ovakvim temama.

PRIRODA PROTIV NAS: Požari haraju na tri kontinenta, a uz sve detalje o rasplamsavanju vatre u brojnim zemljama širom svijeta i šteti koju ostavlja iza sebe, u prilogu na BHT1 donose i zanimljivu priču o piromanima na području talijanske regije Kalabrija, koje vlasti sada hvataju zahvaljujući tehnologiji dronova.

POLITIKA I JAVNI SERVIS: Član kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović i federalni premijer Nermin Nikšić u posjeti BHRT-u: obišli su programsko-produkcijske prostore ove medijske kuće, a najviše pažnje posvećeno je uspostavi neovisnog sistema javnog emitiranja kojim bi bilo ispunjeno 12 od 14 uslova iz prioriteta EU-a koje država treba ispuniti za ulazak u članstvo. Poruke upućene s ovog susreta su ohrabrujuće, ali ono što ne znamo jeste kako će se konkretno rješavati nagomilani finansijski problemi, te da li je posjeta čelnika dviju vladajućih stranaka BHRT-u jasna, a ne samo deklarativna poruka da se brinu o opstanku javnog servisa.

Ocjena: 7

 

FTV: Protesti pod zemljom

  1. juli – 1. august 2023.

GDJE SU RUDARI? Reporter Admir Pripoljac izvještava 26. jula ispred jame Raspotočje gdje tridesetak zeničkih rudara boravi više od 24 sata pod zemljom uslovljavajući obnovu proizvodnje isplatom junskih plata. Iako dobro utemeljeno javljanje sa puno informacija, ipak bi prijemčivije bilo da smo dobili ono što se u novinarstvu zove „topla ljudska priča“ –sugovornika koji govori iz vlastitog ugla. U tom slučaju bi u prvom planu bili rudari koji ispod zemlje zarađuju za svoj hljeb sa sedam kora, dok bi u drugom ostala svakako bitna priča o „papirološkim“ detaljima nagomilanih problema. Srećom, dan kasnije izvještava se o rudarima koji napuštaju jamu, pa publika dobija puno jasniju sliku o patnjama komorata. I u nastavku sedmice prati se borba zeničkih rudara, kojima se pridružuju i rudari drugih rudnika, a koju nastavljaju na ulicama, ali, kako se izvještava na FTV-u, praznih ruku idu kućama, jer odgovora od vlasti nema.

KUM NIJE DUGME: Izmijenjenom odlukom Vijeća ministara BiH došli smo do afere na pomolu, barem tako izvještavaju u Dnevniku 2: odobrena su sredstva od 31,5 miliona KM za kupovinu nove zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, kojom rukovodi Dodikov kadar Zoran Tegeltija. Opozicija u RS-u optužuje vlast da će uslijediti kupovina zgrade u vlasništvu Mile Radišića, kuma Milorada Dodika. FTV donosi priču od interesa javnosti jer se radi o našim novcima i važno je znati da li će se upravo zgrada čiji je vlasnik Dodikov kum naći kao najpovoljnija ponuda. Sugovornik Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija BiH (SDP), odbija optužbe da se radi o lobiranju te ne vidi ništa sporno. Iz UIO BiH kažu da će se sve ponude razmatrati. Prilog objelodanjuje političku pozadinu trošenja javnog novca u najavi i kao takav je dobar primjer odgovornog izvještavanja novinara koji radi svoj posao na pravi način.

SMANJITI DODIKOVU KONTROLU NAD NOVCEM: Dok jedan dan slušamo kako će Dodikov kadar u Upravi za indirektno oporezivanje sasvim moguće uticati na to da ova institucija kupi zgradu od Dodikovog kuma, drugi dan FTV izvještava da je u Komitetu za vanjske poslove američkog Senata saslušan kandidat za poziciju pomoćnika državnog sekretara SAD-a i voditelja Ureda za Evropu i Evroaziju, James O’Brien. FTV emituje njegov odgovor na pitanje senatorice Jeanne Shaheen o tome kako zaustaviti Milorada Dodika i retoriku koja ide protiv BiH: “Milorad Dodik kontroliše vlast u jednom dijelu BiH. Želi kontrolisati sve prihode koji proizlaze iz resursa na tom području. Imamo mogućnost umanjiti njegovu kontrolu nad novcem, što je dio razloga koji ga tjeraju da osporava državne procese. Jasno mu pokazujemo da je ono što radi neprihvatljivo i da će biti posljedica.” E, ovdje je također bila prilika da se umjesto Dodikovih reakcija (uvijek istih, sa manjim odstupanjima) napravi pregled dosadašnjih tihih sankcija koje RS trpi zbog poteza predsjednika ovog entiteta.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa prate katastrofalne požare u Grčkoj, Portugalu, Italiji, Korzici… Izvještava se o toplotnim udarima na Mediteranu, a živa na termometru se u nekim predjelima Grčke penje i iznad 45 stepeni. FTV se bavi i najavama Milorada Dodika da zakonski utemelji proglašenje neprijatelja RS-a, i prilog koji slijedi postavlja puno pitanja o tome šta će to uopšte značiti, kako će se označavati neprijateljstvo te kako će se procesuirati počinitelji takvih djela. BHT1 prati i štete koje su nastale u prošlosedmičnim olujama širom BiH; govori se i o odgovornosti samih građana koji zagađuju rijeke i u njih bacaju sve i svašta, pa su poplave i zbog toga mnogo izvjesnija pojava tokom nevremena. Dobar je i prilog na FTV-u koji propituje kako će građani BiH putovati nakon ukidanja niskobudžetnih linija kompanije Wizz Air na tuzlanskom aerodromu. Una-regata je dobila svoj prostor na oba javna servisa, a stotine raftera vodenom karavanom, kako je raportirano, stigli su na cilj, u Bosansku Krupu.

Plus sedmice

BHT1 

Uz sve političke reperkusije u našoj zemlji, i kultura se povremeno izbori za svoj prostor u dnevnicima, no ovaj put, nažalost, zbog politike. Naime, kako izvještava BHT1, povodom najnovije raspodjele novca Federalnog ministarstva kulture i sporta, nezadovoljni čelnici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Historijskog muzeja i Umjetničke galerije BiH obratili su se medijima. Ovo je vrlo važan segment novinarskog djelovanja: konstantno propitivanje po kojim se kriterijima dodjeljuju sredstva institucijama kulture (i ne samo njima). Nažalost, reporterka na ovo postavljeno pitanje ministarstvu nije dobila konkretan odgovor, ali se nadamo da će nastojati doći do više detalja.

FTV

Još jedno divljanje na ulicama Sarajeva s teškim posljedicama – maloljetnik za volanom pregazio je dvije osobe, a reporterka Fatima Memić izvještava o svim detaljima, uključujući i ono što već godinama zanima javnost: kad ćemo prestati strahovati zbog brze vožnje na cestama i kakve rigorozne mjere i korake treba uvesti da bi se stalo u kraj saobraćajnim nesrećama.

Minus sedmice

BHT1

Milorad Dodik helikopterom sletio na Hvar i sastao se s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Dok se u prilogu pokušava dati što više detalja o tome šta stoji iza ovog iznenadnog susreta, ostaje neodgovoreno pitanje koje se samo po sebi nameće: Zašto helikopterom? Je li hitnost bila presudna da predsjednik RS-a koristi letjelicu susjedne Srbije i usmjerava je prema Hvaru? I zašto ovo nismo čuli u prilogu?

FTV

To da je Lana Pudar osvojila četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Japanu trebalo je biti dovoljno jaka i dobra vijest da se njom otvori Dnevnik 27. jula, ali uredništvo je odlučilo da informaciju stavi na kraj najave emisije, a prilog emituje u sportskom bloku. Valjalo je ovdje uraditi hronološki pregled Laninih uspjeha, objasniti kako golemo postignuće mlada plivačica ostvaruje u Japanu te podsjetiti na ono što je zasad samo obećanje pred kamerama – a to je izgradnja bazena u Laninom rodnom Mostaru, koja još nije započela.

 

 

About The Author