STANIVUKOVIĆ KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Jedan intervju, tri interpretacije

Neznalica i loš Srbin, negator crnogorske crkve i jezika i odlučni protivnik Milorada Dodika…

STANIVUKOVIĆ KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Jedan intervju, tri interpretacije

 

Prije neki dan, Draško Stanivuković je dao intervju za Face TV. U Centralnom dnevniku je razgovarao sa Senadom Hadžifejzovićem o svemu i svačemu, ali od njegovih odgovora su mnogo zanimljivije interpretacije koje su se pojavile u medijima Republike Srpske i Federacije BiH i koje se razlikuju toliko da se stiče utisak da se radi o više nepovezanih intervjua.

Kako je pisala Alternativna televizija?

Ova televizija akcenat je stavila na dvije izjave, koje trebaju da dokažu da je Stanivuković neznalica i loš Srbin. Prva izjava se odnosila na tvrdnju Stanivukovića da su „Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji dva naroda“, što je posebno teško palo poslaniku SNSD-a Srđanu Mazalici, koji se ponudio da o svom trošku „uradi DNK test po Y hromozomu kako bi mu našli rodovske veze sa ljudima u Srbiji, Crnoj Gori, Istočnoj Hercegovini“.

Druga izjava se odnosila na logor Jasenovac, gdje se, po Stanivukoviću, desio „veliki zločin“, a ne genocid, što je opet šokiralo Mazalicu, ali i poslanika Darka Banjca, koji tvrdi da Stanivuković nema ni osnovna znanja o onome što se dešavalo u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Kao što vidimo, provladina ali ipak Alternativna televizija se svojski trudila da mladog poslanika Stanivukovića prikaže kao neznalicu i nekoga ko nedovoljno poštuje srpske žrtve, a nad njim su se zgražavali poslanik SNSD-a i njegov koalicioni partner iz DNS-a.

Kako je izvještavala BN televizija?

Na portalu BN televizije, koji u stvari nije portal te televizije, akcenat nije na prošlosti, već na sadašnjosti, ili, bolje je reći, na odnosu između Milorada Dodika i Stanivukovića. Tako možemo da pročitamo tajnu koju je Dodik otkrio Drašku u trenucima kada se nisu međusobno vrijeđali, a ona glasi: „Ako hoćeš da vladaš, da bi bio vođa, moraš biti dobar sa Crkvom, Srbijom i Rusijom.“ Potom su prenijeli riječi Stanivukovića da je „Skupština Republike Srpske slika Dodikovih psihičkih problema, on je pukao, pući će i njegova politika“, a onda je to i pojasnio: „Naš cilj je da on padne. Pao je u Republici Srpskoj jer je potpisao ANP. Dodikova politika je šizofrena, bez kompasa, nema putanje, mogu se desiti nepredviđene situacije.“ Još je potvrdio da će biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Kako je pisala Slobodna Bosna?

Slobodna Bosna je na tragu BN televizije, ali je teško reći ko je od koga pokupio vijest, ili je u pitanju i neki treći izvor. Stanivukovićeve izjave odnose se na sadašnjost i aktuelne teme kako u Republici Srpskoj, tako i u regionu. Pored njegovog viđenja Dodika i Narodne skupštine Republike Srpske, oni su istakli i izjavu koja kvari sliku koju je nastojala kreirati Alternativna televizija: „Srbija je moja država, tamo živi moj narod, prirodno je da je volim, to je matica iz koje potičemo“, a onda je pojasnio i da „ne postoji crnogorski jezik i crkva“.

Intervju, slon i staklena radnja

Intervju Stanivukovića je trajao 53 minuta, i kao što vidimo, svaki medij je probrao ono što njemu odgovara. Problem sa medijima je što iole obaviješten čovjek može unaprijed da predvidi šta će koji medij da objavi i zašto, ali ne sve.

Sjećate li se one priče o pet slijepaca i slonu, gdje su oni htjeli shvatiti kako slon izgleda? Prvi mu dodiruje nogu i kaže da je slon poput palminog stabla; drugi mu dodiruje bok i kaže da je slon poput grubog zida. Treći mu opipava rep i kaže da je slon poput komada užeta. Četvrti je slijepac uhvatio slona za uho i zaključio da je slon najsličniji lepezi. Peti slijepac nakon dodira slonove surle izjavljuje da je slon poput velike zmije. Svaki je, došavši u dodir s drugim dijelom slona, uvjeren da je njegovo vlastito objašnjenje tačno te da su drugi u krivu. Niko od njih nije shvatio da svi doživljavaju samo jedan dio slona i da nijedno od njihovih objašnjenja nije potpuno.

Mnogo je onih koji ne vide cjelinu u BiH, a slon ulazi u staklenu radnju.

About The Author