Špijunski softver NSO hakirao mobitele palestinskih aktivista

Hakiranje pojedinaca dogodilo se prije nego što je Izrael proglasio grupe čiji su oni članovi terorističkim organizacijama

Špijunski softver NSO hakirao mobitele palestinskih aktivista

Mobilni telefoni šest palestinskih branitelja ljudskih prava koji rade za organizacije koje je Izrael nedavno kontroverzno optužio da su terorističke, prethodno su hakirani sofisticiranim špijunskim softverom koji je izradila NSO Group.

Istraga Front Line Defendersa (FLD), grupe za ljudska prava sa sjedištem u Dublinu, pokazala je da su mobilni telefoni Salaha Hammourija, palestinskog branitelja prava i advokata kojem je ukinut status boravka u Jeruzalemu, i pet drugih hakirani pomoću Pegasusa, NSO-ovog špijunskog softvera. U jednom slučaju utvrđeno je da se hakiranje dogodilo još u julu 2020. godine.

FLD-ove nalaze nezavisno su potvrdili tehnički stručnjaci u Citizen Labu i sigurnosnom laboratoriju Amnesty Internationala, vodećim svjetskim autoritetima za takva hakiranja.

Otkriće će vjerojatno izazvati daljnje kritike nedavne odluke Izraela da optuži šest istaknutih palestinskih grupa za ljudska prava da su terorističke organizacije. Stručnjaci UN-a za ljudska prava nazvali su ovaj potez “frontalnim napadom” na palestinski pokret za ljudska prava i na ljudska prava uopće te rekli da to predstavlja zloupotrebu antiterorističkog zakonodavstva.

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena stavila je NSO na američku crnu listu, potez koji će izraelskoj kompaniji iznimno otežati kupovinu bilo koje tehnologije ili usluga porijeklom iz SAD-a.

Tu odluku donijeli su nakon što su pronašli dokaze da je izraelski proizvođač špijunskog softvera djelovao “protivno interesima vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD-a”.

Nema tehničkih dokaza koji potvrđuju da je država Izrael naručila hakiranje šestorice Palestinaca, ali svaki od pojedinaca radi za organizacije koje su bile optužene za zločine od strane izraelskih vlasti.

NSO je rekao da prodaje svoj špijunski softver samo vladinim klijentima u svrhu borbe protiv ozbiljnog kriminala i terorizma, a kompaniju pomno regulira izraelsko ministarstvo obrane.

– Zbog ugovornih i nacionalnih sigurnosnih razloga, ne možemo potvrditi ili poreći identitet naših kupaca. NSO Grupa sama ne upravlja proizvodima. Kompanija je licencirala vladine agencije za to, a mi nismo upoznati s pojedinostima nadziranih pojedinaca – kazao je glasnogovornik NSO Grupe.

Poznato je da šest grupa dokumentiraju navode o kršenju ljudskih prava od strane Izraela i Palestinske uprave. Šest su Al-Haq, Addameer, Defense for Children International-Palestina, Bisan centar za istraživanje i razvoj, Unija odbora palestinskih žena i Unija odbora za poljoprivredni rad.

Tri od šest hakiranih aktivista pristala su biti identificirana. To su Hammouri, koji je također francuski državljanin, Ubai Al-Aboudi, izvršni direktor Bisan centra, koji je također američki državljanin, i Ghassan Halaika, istraživač za Al-Haq.

Ron Deibert, kanadski profesor i voditelj Citizen Laba na Univerzitetu u Torontu, istaknuo je da je forenzička analiza pokazala da se hakiranje pojedinaca dogodilo prije nego što je Izrael proglasio te grupe terorističkim organizacijama.

Pegasus državnim operaterima daje potpunu kontrolu nad uređajem žrtve, uključujući mogućnost daljinske upotrebe mikrofona i kamera.

Izraelsko Ministarstvo obrane ranije je tvrdilo da je tih šest organizacija povezano s Narodnom frontom za oslobođenje Palestine (PFLP), sekularnim političkim pokretom s naoružanim krilom koji je u prošlosti izvodio napade na Izrael.

Grupe su “bile aktivne pod okriljem organizacija civilnog društva, ali u praksi pripadaju i čine ogranak vodstva PFLP-a, čija je glavna aktivnost oslobađanje Palestine i uništenje Izraela”, saopćilo je Ministarstvo.

FLD je pregledao 75 telefona i otkrio da je šest sadržavalo tragove zlonamjernog softvera koji je posebno povezan s Pegasusom. FLD je također tvrdio da bi hakiranje Palestinaca od kojih su neki s dvojnim državljanstvom omogućilo vlastima da špijuniraju razgovore između pojedinaca i drugih, uključujući izraelske građane koji su također mogli biti nadzirani. FLD je rekao da bi svaki takav nadzor, ako se dogodi, bio kršenje izraelskog zakona.

Izvor: The Guardian

About The Author