SCHWARZ KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Čije interese će zastupati novi visoki predstavnik?

Otvoren i direktan gost na Face TV-u govorio o navodima da je potencijalni visoki predstavnik ruski i hrvatski igrač. Stanivuković na N1 o pitanjima iz njegove nadležnosti. Na RTRS-u Mato Đaković postavlja pitanja i sam daje odgovore

SCHWARZ KOD HADŽIFEJZOVIĆA: Čije interese će zastupati novi visoki predstavnik?

FACE TV: „Centralni dnevnik“, 26. decembra

KO JE NOVI VISOKI PREDSTAVNIK? Kao nasljednik visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, sve češće se spominje Christian Schmidt, zastupnik Kršćanske socijalne unije (CSU) u njemačkom Bundestagu. Te najave prati i sumnja u njegove namjere zbog informacija o Schmidtovoj bliskosti s HDZ-om, s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i odlikovanjem koje mu je dodijelila država Hrvatska, te navodnom lobiranju Hrvatske da upravo on bude novi visoki predstavnik u BiH. Medijsku priču o tome da njemačka kancelarka Angela Merkel šalje Schmidta u BiH u dogovoru s Vladimirom Putinom i da će on raditi protiv interesa BiH, Stefan Schwarz nazvao je izmišljenom i glupom. Ovaj njemački političar, bivši zastupnik u Bundestagu, direktor Evropskog balkanskog instituta te počasni građanin Sarajeva i Goražda, još je u septembru ove godine, gostujući kod Senada Hadžifejzovića, najavio Inzkov odlazak. Sada kada se ispostavilo da je bio u pravu, njegovo ponovno gostovanje bilo je pun pogodak. Zanimljivo je čuti šta Schwarz, koji važi za odličnog poznavaoca Balkana, velikog prijatelja BiH, ali i izrazito oštrog kritičara Inzka, kaže o Schmidtu.

OSEBUJAN GOST: „Zašto si toliko ljut?“, pita Hadžifejzović, citirajući njegovu izrazito oštru i eksplicitnu objavu na Facebooku povodom priče o Schmidtu kao proruskom i prohrvatskom igraču. I njegov odgovor je direktan: Njemačka, kaže, nikada ne bi učestvovala u bilo kakvoj zavjeri s Putinom protiv Josepha Bidena i njegovih planova za BiH. To je, objašnjava, potpuno suprotno politici Njemačke, koja je među najvećim prijateljima ove zemlje. Za Schmidta ima samo riječi hvale ‒ da je pošten i principijelan političar koji podržava NATO integracije i protivi se Putinovom agresivnom utjecaju. Voditelj ga je u pravom momentu podsjetio na Schmidtove veze s HDZ-om i postupke koji izazivaju sumnju kod Bosanaca i Hercegovaca. Bavarci tradicionalno imaju dobar odnos s Hrvatskom, odgovara gost, ali Schmidt „neće upasti u hrvatski nacionalizam“. Kaže kako je dobro da Schmidt kao Nijemac i protestant bude visoki predstavnik u Sarajevu, smatrajući da upravo on može biti most između ovdašnjih naroda. Za razliku od Inzka kojeg smatra plašljivim, za Schmidta kaže da neće bježati od svog posla. „On će tražiti mudra rješenja. Ima veze s NATO-om, s Amerikom… dobrog je karaktera, njega zloupotrebljavaju lažnom novinarskom pričom.“

PRAVA PITANJA: Schwarz je oštar kritičar Inzka, pa Hadžifejzović nije propustio priliku pitati ga hoće li Schmidt koristiti ovlasti koje Inzko nije. Ako Schmidt bude visoki predstavnik, prognozira gost, on neće dozvoliti da mu neko kao Milorad Dodik „pali čvoke“. Dobrohotnost gosta prema BiH nije spriječila voditelja da, iako suptilno, postavi i pitanja kroz koja je provejavala potrebna novinarska skepsa. Osvrnuvši se na Inzkove pritužbe o tome da nije imao podršku međunarodne zajednice, voditelja je zanimalo šta se to mijenja u njenom odnosu. Šta Schmidt može uraditi? Ili pitanje o tome zašto Njemačka, čija privreda zavisi od ruskog gasa, ne bi malo popustila Rusima na Balkanu. Gost je rezolutan: nema šanse da Njemačka popusti Rusiji. Odgovara kako bi uskraćivanje gasa Njemačkoj više naštetilo Rusiji nego toj zemlji.

 

N1: „Dan uživo“, 28. decembra

SLUŽBENI AUTOMOBILI S DJEČIJIM SJEDALICAMA: Nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Banje Luke, u intervjuu s Draškom Stanivukovićem konačno pitanja koja jesu u njegovoj nadležnosti. Dalibor Mrdić pitao je novog gradonačelnika o lokalnim problemima čije je rješavanje najavio tokom predizborne kampanje. Kada će se penzioneri i đaci moći besplatno voziti gradskim prevozom?  Potez Stanivukovića koji prvi dan svog mandata dolazi na posao vozeći se u gradskom autobusu naišao je na odobravanje javnosti. Na Balkanu, gdje političari i u privatne svrhe koriste službena vozila vrijedna desetine pa i stotine hiljada konvertibilnih maraka, to je pravi raritet, gotovo šokantan. Ipak, žestoke komentare na društvenim mrežama izazvala je Stanivukovićeva vožnja u skupocjenom džipu istog dana. Mrdić je podsjetio i na taj kontrast. Tako je gost dobio priliku objasniti da je džip u privatnom vlasništvu njegove porodice. O načinu na koji se trošio budžetski novac govori i podatak da su iz službenih automobila uklonjene dječije sjedalice, a nekim zaposlenicima gradske administracije sada se prvi put javila potreba za kupovinom privatnog automobila. Naizgled trivijalni podaci koji su dosad bili potisnuti megalomanskim pričama o etničkim interesima.

RTRS: „Telering“, 23. decembra

SENZIBILNOST PREMA DODIKU: U intervjuu s Elmedinom Konakovićem, Mato Đaković je bio u svojoj uobičajenoj ulozi kritičara „političkog Sarajeva“ i megafona Milorada Dodika. Zgrožen je malicioznim komentarima na račun Dodikovog zdravlja. Tu je u pravu. Nehumano je i anticivilizacijski likovati nad tuđom bolešću. Isti voditelj je, međutim, nebrojeno puta prešutio ogavne komentare o mnogim pojavama i osobama. Na ljestvici malicioznosti nisu zaostajali komentari tokom bolesti mnogih političara: npr. njegovog gosta ‒ Konakovića, ili pak Čedomira Jovanovića. Tada, ipak, nije imao primjedbi na komunikacijsku kulturu korisnika društvenih mreža u BiH.

TA STRAŠNA GRAĐANSKA DRŽAVA! O građanskoj državi govori prezrivo kao da označava pošast opasniju od Covida-19. „Kakva je to građanska BiH kakvu žele napraviti Bakir i SDA? Nije li sličnu državu htio Milošević, pa je izbio rat?“ Opasne su čak i primjese građanskog u „spoju etničkog i građanskog“, kako državu vidi Konaković. Ništa manje pogubni, u Đakovićevoj interpretaciji, nisu ni koncepti građanskog koje zagovaraju druge stranke. „Ako Irma Baralija bude gradonačelnica Mostara, je li to pobjeda Bošnjaka nad Hrvatima u Mostaru?“ Voditelj se ne zadovoljava postavljanjem pitanja, već na njih i odgovara onda kada odgovor gosta ne korespondira s njegovim mišljenjem. Tako prognozira još dublje etničke podjele u Mostaru. Skeptičan je i prema funkciji Srđana Mandića i Bogića Bogićevića u Sarajevu, kao i najavljenoj saradnji Sarajeva i Banje Luke. „Meni saradnja Stanivuković – Konaković izgleda nemoguće“. Kao dokaz neprijateljstva Sarajeva prema svemu nebošnjačkom treba poslužiti i navod da je „Lavrov u Sarajevu dočekan kao neprijatelj“.

FTV: „Odgovorite ljudima“, 28. decembra

ŽUSTRA RASPRAVA O BUDŽETU: U „Odgovorite ljudima“ gledaoci su čuli zanimljivu i žustru raspravu zastupnika SDP-a, Naše stranke, SDA i SBB-a u Parlamentu FBiH. Tema je bio federalni budžet za 2021. godinu, a najoštrije su međusobno raspravljali Husein Rošić (SDA) i Sabina Ćudić (Naša stranka). Ćudić je iznijela brojne zamjerke zbog trošenja javnog novca na „besmislene projekte“ poput izgradnje aerodroma u Bihaću, te neplaniranja novca za porodiljske i socijalne naknade. Pitanja gledalaca su ovaj put zanemarena, pa je od pristiglih postavljeno samo jedno.

ZAKLJUČAK: Kod Hadžifejzovića osebujan, otvoren i direktan gost. Zanimljivo je bilo čuti kako njemački političar koji važi za velikog prijatelja BiH reaguje na medijske informacije o tome da je dolazak novog visokog predstavnika rezultat ruskog i hrvatskog lobiranja. U intervjuu sa Stanivukovićem na N1, za razliku od etničkih tema koje su dominirale drugim intervjuima, Mrdić postavlja pitanja iz nadležnosti gradonačelnika. Kod Đakovića ništa novo ‒ narativ identičan Dodikovom. „Odgovorite ljudima“ pokazuje koliko su emisije informativnije i argumentovanije kada se u studiju suoče pozicionari i opozicionari.

About The Author