SAD uvele sankcije Alternativnoj televiziji iz Banje Luke

Menadžment i uređivački kolegijum ATV-a osudio sankcije SAD-a i ocjenjuju ih kao napad na medijske slobode, slobodu izvještavanja i demokratiju

SAD uvele sankcije Alternativnoj televiziji iz Banje Luke
Foto: Direkt Portal

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je danas proširenu listu sankcija koje se odnose na firme i pojedince iz BiH, a na listi se osim člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika našla i i Alternativna televizija iz Banje Luke.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD-a, Alternativna televizija se na ovoj listi našla zbog povezanosti s Miloradom Dodikom, a iz SAD-a su objavili više detalja o povezanosti ovog medija s predsjednikom SNSD-a.

– ATV, medij sa sjedištem u Banjoj Luci, u privatnom je vlasništvu kompanije koja je usko povezana s Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik vrši kontrolu nad ATV-om iz sjene, a politički osjetljive teme zahtijevaju upravo njegovo odobrenje – rečeno je.

Navode da je Dodik kupio ATV kako bi svjesno unaprijedio vlastitu agendu koja uključuje napore da se ocrne druge političke ličnosti te da popravi svoj javni imidž, a obrazloženo je da je Dodik ugovore vezane za ATV dodjeljivao članovima porodice, što je još jedna u nizu koruptivnih aktivnosti.

– On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je znatno povećao finansiranje ATV-a posljednjih godina i uključio se u kampanje koje unapređuju njegove političke i lične ciljeve – saopćeno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

Prema saopćenju Ministarstva finansija, nove sankcije podrazumijevaju blokadu imovine i bankovnih računa. Sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliraju državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC.

Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Američkih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Američke Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće.

Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili osiguranje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe.

Menadžment i uređivački kolegijum ATV-a oštro je osudio sankcije Ministarstva finansija SAD-a i ocjenjuju ih kao napad na medijske slobode, slobodu izvještavanja i demokratiju u kojoj se podrazumijeva da mediji izvještavaju slobodno, nepristrasno i objektivno.

Ističu da na sankcije gledaju kao priznanje za njihov dosadašnji rad, učinkovitost, ali i kao obavezu da moraju pokazati da se istina ne može cenzurirati, tvrdi.

– Besmislene navode o povezanosti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom oštro i odlučno odbacujemo. Jedina istina je – svaki medij odgovara jedino i isključivo gledaocima i čitaocima, uz poštovanje svih novinarskih i drugih načela. ATV će nastaviti kao i do sada, najbolje što umije i zna, kao i svih 25 godina do sada – saopćeno je iz ATV-a.

Izvor: Klix/N1

About The Author