SAD tuži Google zbog dominacije na tržištu on line oglašavanja

Tužioci tvrde da Google sada kontrolira kupovinu i prodaju ključnog sektora

SAD tuži Google zbog dominacije na tržištu on line oglašavanja
Foto: TNW

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država tužilo je kompaniju Google zbog dominacije na tržištu on line oglašavanja, u još jednoj pravnoj bici protiv tehnološkog giganta iz Kalifornije.

U pitanju je druga savezna tužba protiv Googlea zbog navodnih kršenja zakona o monopolu i prva otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost prije dvije godine.

Raniji slučaj je bio usmjeren na Googleov pretraživač koji dominira svijetom i očekuje se da će suđenje biti održano kasnije ove godine.

U posljednjoj tužbi, tužioci su ciljali na Googleov izuzetno profitabilan posao oglašavanja, tražeći da se on razbije kako bi se izjednačili uvjeti za druge kompanije.

Vijest, koja je stigla na početku perioda izvještavanja o zaradama za tehnološke divove, izazvala je rasprodaju dionica drugih velikih kompanija u industriji.

Googleovi poslovi sa oglasima donijeli su više od 200 milijardi dolara u prodaji u 2021. godini i najveći su proizvođač novca matične kompanije Alphabet s velikom maržom. SAD su saopćile da je monopol „narušio legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija“.

– Google je koristio antikonkurentna i nezakonita sredstva da eliminira ili ozbiljno umanji svaku prijetnju svojoj dominaciji nad tehnologijama digitalnog oglašavanja – dodaje se u tužbi.

Slučaj je pokrenulo Ministarstvo pravde u saradnji sa osam američkih država: Connecticut, Kalifornija, Colorado, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee i Virginia.

Tužioci tvrde da Google sada kontrolira kupovinu i prodaju ključnog sektora, što znači da kreatori web lokacija zarađuju manje, a oglašivači plaćaju više.

Federalni slučaj uslijedio je nakon državnih tužbi protiv Googlea u kojima se navodi da nezakonito dominira tržištima on line pretrage, tehnologije za reklame i aplikacija na mobilnoj platformi Android.

Google je negirao da ima monopol, rekavši da su rivali na tržištu on line oglasa Amazon, vlasnik Facebooka Meta i Microsoft.

Kompanija se suočava i s velikom istragom svog poslovanja s reklamama u Evropi, gdje bi Evropska komisija mogla da podnese tužbu protiv giganta kasnije ove godine.

Sjedinjene Države su dom globalnih tehnoloških giganata Google, Apple, Amazon i Meta i u velikoj mjeri su zavisile od mogućnosti sudova da obuzdaju njihovu moć.

Ranije ovog mjeseca Biden je pozvao republikanske i demokratske poslanike da prekinu godine političkog zastoja i donesu zakone koji bi postavili stroža pravila za tehnološke gigante.

Izvor: AFP/RSE

About The Author