Ruska novinarka izgubila posao jer je postavila “neugodno” pitanje Putinu

Alisa Jarovskaja tvrdi da je sam dala otkaz, ali bez objašnjenja da li je to učinila zbog tog pitanja

Ruska novinarka izgubila posao jer je postavila “neugodno” pitanje Putinu
Foto: Tip.ba

Novinarka Alisa Jarovskaja ostala je bez posla na državnom TV kanalu u regiji Jamal nekoliko dana nakon što je postavila pitanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom godišnje konferencije za novinare.

Pojedini mediji spekuliraju da vlasti u arktičkom regiji Jamal na sjeverozapadu Sibira nisu bile zadovoljne njenim pitanjem, a Jarovskaja, međutim, kaže da je sama dala otkaz.

Međutim, ova priča ukazuje na težak položaj novinara u Rusiji.

Tokom trećeg sata tradicionalne godišnje konferencije održane 19. decembra, mikrofon je proslijeđen novinarima iz regije Jamal.

Alisa Jarovskaja uzela je mikrofon iako je riječ trebao preuzeti njen kolega iz iste regije kojeg je odabrao Putinov glasnogovornik.

Pitanje je započela isticanjem prednosti globalnog zagrijavanja za svoju regiju jer je to značilo da se topi arktički pojas koji je bio pod ledom, a koji predstavlja i morski prolaz.

Izgrađena je lokalna infrastruktura, uključujući željezničku, međutim izgradnja mosta preko rijeke Ob zastala je, navela je ona. Most treba da poveže dva lokalna grada Salekhard i Labytnangi.

– Naš guverner Dmitrij Artkjuhov ne štedi napore da ovo pretvori u stvarnost. Ipak, o tome se sve manje raspravlja na saveznom nivou. Dakle, pitanje je možemo li uključiti savezni nivo da se ovo pitanje riješi? – kazala je Jarovskaja.

Putin je rekao da savezna vlada ne bira projekte na osnovu toga koji im se sviđaju, ali je rekao da je Ob most koji predstavlja važnu vezu za transportnu infrastrukturu regije, jer je otvaranje arktičkih luka bila ključna inicijativa koja se morala uskladiti s rastom izvoznog tereta.

Prema izvještaju na web stranici Ura.ru, visoki službenici u regiji Jamal nisu bili impresionirani novinarskom intervencijom, a TV kanal bio je nezadovoljan što je ona uzela mikrofon od kolege.

Ističući da je lokalna vlast vlasnik TV kanala za koji je radila, Ura.ru je citirao jedan interni izvor koji kaže da je prethodno dogovoreno da se umjesto toga postavi zasebno pitanje o željezničkim vezama.

Jarovskaja je kazala za nekoliko ruskih medija da je ona sama dala otkaz, ali nije rekla da li je to povezano s njenim pitanjem.

About The Author