Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala pod optužbom za špijunažu

Gershkovich je prvi američki novinar koji je u Rusiji uhapšen pod optužbom za špijunažu od septembra 1986. godine

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala pod optužbom za špijunažu

Glavna ruska sigurnosna agencija uhapsila je američkog novinara Wall Street Journala pod optužbom za špijunažu, što je prvi put da je američki dopisnik stavljen iza rešetaka pod tim optužbama od Hladnog rata.

Federalna služba sigurnosti (FSB) saopćila je da je Evan Gershkovich pritvoren u gradu Jekaterinburgu na planinama Ural dok je navodno pokušavao doći do povjerljivih informacija.

Wall Street Journal saopćio je da “oštro poriče optužbe” i traži hitno oslobađanje Gershkovicha. “Mi smo solidarni s Evanom i njegovom porodicom”, pišu novine. Hapšenje dolazi u jeku napetosti između Zapada i Moskve zbog rata u Ukrajini.

Gershkovich je prvi američki novinar koji je u Rusiji uhapšen pod optužbom za špijunažu od septembra 1986. godine, kada je KGB uhapsio Nicholasa Daniloffa, moskovskog dopisnika za U.S. News and World Report. Pušten je bez optužbi 20 dana kasnije u zamjeni za zaposlenika misije Sovjetskog Saveza Ujedinjenih naroda kojeg je uhapsio FBI.

FSB, koja je nasljednica KGB-a iz sovjetske ere, tvrdi da je Gershkovich “djelovao po nalogu Sjedinjenih Američkih Država za prikupljanje informacija o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa koje predstavljaju državnu tajnu”.

Agencija nije objavila kada se dogodilo hapšenje, a Gershkovich bi se mogao suočiti s do 20 godina zatvora ako ga osude za špijunažu.

Gershkovich pokriva Rusiju, Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije kao dopisnik moskovskog dopisništva Wall Street Journala.

FSB je primijetio da je imao akreditaciju ruskog Ministarstva vanjskih poslova za rad kao novinar, ali je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla da Gershkovich koristi svoje novinarske akreditacije kao paravan za “aktivnosti koje nemaju nikakve veze s novinarstvom”.

Njegov posljednji izvještaj iz Moskve, objavljen ranije ove sedmice, fokusirao se na usporavanje ruske ekonomije zbog zapadnih sankcija uvedenih kada su ruske trupe prošle godine izvršile invaziju na Ukrajinu.

Izvor: AP

About The Author