Gradske vlasti Zenice ponovo zabranjuju novinarima pristup sjednicama Gradskog vijeća

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Klub BH novinara Zenica zahtijevaju od nadležnih službi Gradske uprave zvanično objašnjenje za ovakvo postupanje prema novinarima i medijima

Gradske vlasti Zenice ponovo zabranjuju novinarima pristup sjednicama Gradskog vijeća
Foto: Žurnal.info

Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je javni protest Gradskom vijeću Zenice zbog onemogućavanja novinarima da prate rad sjednice Gradskog vijeća.

Kako su obaviješteni BH novinari, službenici Gradske uprave jutros nisu dozvolili novinarima da prate sjednicu Vijeća, izuzev petominutnog fotografiranja na početku sjednice, uprkos činjenici da su se novinari prethodno uredno, a na zahtjev službe Gradskog vijeća, prijavili za praćenje sjednice.

Praćenje i prijenos uživo sjednice omogućen je jedino lokalnoj RTV Zenica, dok su ostale medijske ekipe ostale uskraćene da izvještavaju, bez bilo kakvog adekvatnog objašnjenja.

Upravni odbor BH novinara naglasio je da gradske vlasti Zenice, kao i svi drugi izabrani zvaničnici, imaju obavezu transparentnog rada prema javnosti, što podrazumijeva i otvoren pristup za sve medije koji prenose informacije u interesu javnosti.

Posebno je zabrinjavajuće što ovo nije prvi put da Gradska uprava Zenice sprečava novinare u obavljanju njihove profesionalne dužnosti. BH novinari i Klub BH novinara Zenica do sada su u više navrata, usmenim i pismenim putem, reagirali i upozoravali zvaničnike da ne mogu na ovakav način dovoditi u pitanje rad novinara i dozvoljavati pristup sjednicama samo pojedinim medijima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Klub BH novinara Zenica zahtijevaju od nadležnih službi Gradske uprave zvanično objašnjenje za ovakvo postupanje prema novinarima i medijima.

– Obrazloženje moraju dati ne samo zbog novinara, već i zbog građana Zenice kojima na ovaj način uskraćuju njihovo pravo da budu pravovremeno informirani, kao i da informacije dobijaju iz više od jednog izvora – naveli su u saopćenju BH novinari.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author