RTRS I BNTV: U Republici Srpskoj ništa novo

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Analiza Tijane Milinković o pet godina na čelu Vlade RS Željke Cvijanović. Kvalitetno urađena paralela između samohvale koju je Cvijanović izrekla i neumoljivih ekonomsko-finansijskih pokazatelja o tome gdje jeste danas ovaj bh. entitet. Uz to i anketa među građanima, koji smatraju da Vlada ne radi dobro svoj posao.

Minus nedjelje

RTRS
Uredništvo Dnevnika ne odustaje s praksom plasiranja informacija bez navođenja izvora o izazivanju nemira pod dirigentskom palicom stranih obavještajnih službi u RS-u. Takva praksa dovodi do uznemiravanja javnosti, tim prije jer urednicima Dnevnika nije dovoljno što takve informacije prenose, nego ih dodatno “obrađuju” pozivajući kao sugovornike one koji takve teze brane, kontroverzne ličnosti, bivše pripadnike kontraobavještajnih službi. Javni servis, ponovit ćemo po ko zna koji put, ima obavezu da se s posebnom pažnjom odnosi prema informisanju javnosti. No za RTRS ta obaveza ne važi.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: U Republici Srpskoj ništa novo

Sve ono što propusti javni servis Republike Srpske, savjesno registrira i novinarski korektno obrađuje BNTV

RTRS: Nemiri, atentati, destabilizacija…

5. – 11. mart 2018.

NEPOUZDANI PORTALI: I u nedjelji iza nas u Dnevniku je nastavljeno s prenošenjem vijesti s portala van BiH koji najavljuju moguće nemire, atentate na opozicione lidere i druge oblike djelovanja u cilju destabilizacije RS-a od strane inostranih obavještajnih struktura. Izvor su ovog puta bile frankfurtske Vijesti. Ponovo bez navođenja izvora, konkretnih podataka, no to nije spriječilo da se ta informacija, poduprta penzionisanim oficirima KOS-a i podobnim analitičarima iz Beograda, plasira gledaocima. Balans joj je valjda trebao biti, u okviru ovog izvještaja, komentar premijerke RS-a Željke Cvijanov, koja poručuje da se Vlada, na čijem je čelu, ne bavi neprovjerenim informacijama.

STRANAČKI PRELETAČI: Napuštanje političkih stranaka i politički preletači već odavno nisu vijest kojoj se javnost čudi. Pogotovo kada je u pitanju SDS. No omiljena su tema uredništva Dnevnika svaki put kada bilo ko istupi iz redova opozicije. Otuda i tematsko bavljenje odlaskom Borislava Bojića iz SDS-a. U maniru klasične manipulacije zanemaruje se dio obrazloženja te odluke u kojem Bojić govori kako zbog članstva u SDS-u njegov brat ne može da se bavi vlastitim biznisom?! No zato se podvlači ideološki razlaz sa strankom. A potom za sagovornike pozivaju neki od bivših SDS-ovaca koji su u parlamentu RS-a tu odluku dobro “naplatili” dobivajući niz benefita vlasti. Iz izvještaja izdvajamo izjavu Nenada Stevandića, kome je SDS bio tek jedna od usputnih stanica tokom krstarenja po cijeloj desnoj političkoj sceni ovog entiteta.

GENOCID I DRUGE NEPOGODE: Nacionalno-politički konsenzus u RS-u kada je u pitanju negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici tokom proteklog rata, nikada nije doveden u pitanje. Na tom tragu je odluka srpskih odbornika da se povodom 11. marta, Dana Opštine Srebrenica, najviše priznanje dodijeli predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, osobi koja ne propušta nijednu priliku da taj genocid negira, čovjeku bez i trunka poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama. Na istom fonu stoga je i bio izvještaj novinara Nenada Petrovića, emitovan u Dnevniku petog marta, koji fokus stavlja na nezadovoljstvo odbornika SDP-a koji se zbog iste pobunio.

HVALOSPJEVI O VLASTI: Niko kao novinarke i novinari Dnevnika RTRS-a ne umije sročiti hvalospjeve o aktuelnoj vlasti. U tom maniru postupila je i Vesna Jevtić u izvještaju o početku isplate materinskog dodatka nezaposlenim majkama u RS-u. Nizala je Jevtić brojeve, potom tome dodala koja sve to prava ostvaruju roditelji u RS-u?! Sve kako bi Vlada iskazala brigu za potomstvo. Ono što je prešutjela jesu protesti majki koje zakonom o isplati materinskog dodatka nisu obuhvaćene i koje su zbog toga pred Ustavnim sudom RS pokrenule pitanje ocjene ustavnosti i zakonitosti tog zakona.

Izdvojeno

Početkom prošle nedjelje veliki dio BiH još se borio i s niskim temperaturama i snježnim nanosima. Dakle, vremenskim nepogodama koje nisu birale teritoriju niti naciju koja na njoj živi. Ali u interpretaciji novinara RTRS-a stvari stoje drugačije. Pa smo tako u Dnevniku i svjedočili izvještaju o tome kako su pripadnici Oružanih snaga BiH uspjeli konačno raščistiti pojedine putne pravce u Opštinama Bosanski Petrovac i Glamoč. S podcrtavanjem da su se probili do Srba koji žive na tom području. Svaki dodatni komentar na ovo bio bi suvišan.

Ocjena 1

 

BNTV: Istina o Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu

5. – 11. mart 2018.

PRAVNA BITKA: Koliko je vlast bh. entiteta RS spremna daleko ići u svojoj osionosti i nepoštivanju pravosudnih institucija, pokazao je novinar Milan Kovač u izvještaju posvećenom odluci Vrhovnog suda RS. Tom je odlukom Banjalučanin Željko Vulić nakon višegodišnjeg povlačenja po sudovima dobio pravnu bitku. I time dokazao da mu je kompanija Grand Trade, sve uz rješenja Ministarstva urbanizma RS, nelegalno oduzela zemljište u korist presuđenog kriminalca Mile Radišića.

AGRESIVNA MINISTRICA: Ovaj izvještaj bitan je zbog prenošenja reakcija resorne ministrice Srebrenke Golić, koja je, umjesto da postupi po odluci suda, oštricu nezadovoljstva usmjerila prema sudijama i sudu, ali i medijima. Sudijama direktnim prijetnjama da će zahtijevati da se protiv njih pokrene disciplinski postupak pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH. A što se medija tiče, one koji su cijeli slučaj nazvali pravnom pobjedom Vulića optužila je za “manipulaciju informacijama”.

SVEOBUHVATAN IZVJEŠTAJ: Da izvještaj, čak i kada u njemu novinar iznosi komentare, može izgledati profesionalno, uvjerili smo se kroz način na koji je to uradila Slađana Jašarević. Povod je bio otvaranje novog objekta Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu. Kao kontratezu hvalospjevu i zaslugama koje je tim povodom na račun aktuelne vlasti iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik, Jašarević je podsjetila na višegodišnju sagu oko izgradnje i novog Doma zdravlja i bolnice Kasindo. Prije svega zbog činjenice da se ti objekti ne grade novcem iz budžeta RS, kako je Dodik ustvrdio, već kreditnim zaduživanjem na račun građana RS-a. A potom i podsjećanjem da je Dodik, dok je bio premijer RS-a, donaciju Vlade Grčke za izgradnju bolnice Kasindo preusmjerio na izgradnju sportske dvorane u Aleksandrovcu za potrebe košarkaškog kluba Igokea čiji je predsjednik tada bio.

RANGIRANJE DRŽAVA: Uredništvo Dnevnika ostaje dosljedno u nastojanju da pažnju javnosti drži na onim problemima koji su doslovno rak-rana cijelog bh. društva. I u nedjelji iza nas bilježimo prilog o rangiranju država prema broju nezaposlenih, koje prave međunarodni ekonomski instituti. BiH se našla na neslavnom trećem mjestu po broju nezaposlenog stanovništva.

Vjerodostojnost ovakvih analiza najbolje se potvrđuje konstantnim odlaskom građana BiH u potrazi za poslom. A BNTV redovno bilježi redove pred Generalnim konzulatom Republike Slovenije u Banjoj Luci, gdje u danima rada sa strankama stoje na stotine građana koji čekaju na izdavanje radne vize.

PRIMJER DISKRIMINACIJE: Društvo bez društvene odgovornosti nešto je o čemu u RS-u konstantno svjedočimo. Posljednji primjer javnosti je predočio novinar Radoje Tasić u izvještaju o početku suđenja direktoru, profesorima i pedagozima iz Rudog koji su još prije dvije godine onemogućili dječaku s najblažim oblikom autizma nastavak školovanja, odbivši da ga ocjenjuju. Kroz izjave javnog tužioca, na vidjelo je izašla i suodgovornost Ministarstva prosvjete RS, koje nije ništa učinilo da zaustavi ovaj sramni primjer diskriminacije.

Obilježavanju Međunarodnog dana žena posvećena je posebna pažnja u Dnevniku emitovanom osmog marta, s fokusom na brojne proteste, marševe i štrajkove žena širom svijeta. Iz tog bloka izdvajamo i mini-priču o ženama koje su unatoč brojnim preprekama i predrasudama postigle zavidne rezultate u oblastima kojima se bave.

Komparativna analiza

Ono što je javni servis RS-a gledaocima ponudio u nedjelji iza nas je već viđeno. Prenošenje informacija bez navođenja izvora ili argumenata usmjerenih na uznemiravanje javnosti, hvalospjevi aktuelnoj vlasti, prešućivanje svega onoga što bi moglo razobličiti realnost života u RS-u. Pa građanima koji potvrdu svoje stvarnosti zasnovane na ekonomskim migracijama, siromaštvu i nezaposlenosti žele vidjeti i u medijima, ostaje da pogledaju Dnevnik BNTV-a. Čiji novinari o tome svakodnevno izvještavaju.

About The Author