BHT1 I FTV: Deveti januar – kod jednih u prvom planu, kod drugih na kraju Dnevnika

Dva oprečna pristupa devetom januaru: na BHT1, proslava, praznik i napomene o neustavnosti dobili su više od 13 minuta udarne pažnje; na FTV-u sve je stalo u šest minuta na samom kraju emisije

BHT1 I FTV: Deveti januar – kod jednih u prvom planu, kod drugih na kraju Dnevnika

BHT1: Vakcine u prvom planu

5. – 11. januar 2021.

KONAČNO U FOKUSU: Vakcine su dospjele u udarnu špicu i glavne vijesti Dnevnika 2 BHT1. Srećni smo ako smo tome i promil doprinijeli kritikama koje su ovdje iznijete. Imunizacija populacije je top tema širom svijeta, pa to mora biti i kod nas. Posebno ako se ima u vidu da BiH kaska za susjedima i Evropom. U srijedu (Anel Nurković), BHT1 se u prilogu probija kroz komplikovano uređenje naše zemlje, u namjeri da se odgonetne ko je ovlašten direktno pregovarati sa dobavljačima. Konsultovana su nadležna ministarstva i predočeni njihovi odgovori. U narednim danima u udarnoj špici saznajemo da vakcine stižu najkasnije do 10. februara, ali se spominje isključivo dostava kroz globalni COVAX program.

ZAŠTO SU BITNI DOPISNICI: Upad demonstranata u američki Kongres uzdrmao je svijet. Za BHT1 se kratko javio Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Balkans, koji je i sam bio napadnut dok je izvještavao. Puljićevi osvrti su bili maestralni. Kratki, informativni i prodorni u isti mah. U nekoliko rečenica, kao iskusni dopisnik, skicirao je američki politički pejzaž upozoravajući na digitalno nasilje i pojavne oblike novog desnog ekstremizma koji se iz virtualnog preliva u realni svijet. Šteta što javne televizije nemaju svoje dopisnike koji mogu biti na mjestu događaja u najmoćnijim zemljama svijeta, jer agencijski presjeci ne mogu nadomjestiti upućenog novinara koji opaža i direktno prenosi šta se dešava. Urednici Adisi Dedić Kološ moglo bi se zamjeriti što u prvom danu obrade nereda u SAD-u nije im posvetila veću minutažu. Šest minuta se čini premalo za tako bitan događaj o kojem je brujio svijet.

ZASTAVE: Za razliku od FTV-a, koji je značajno manje pažnje poklonio proslavi devetog januara, na BHT1 to je bila udarna vijest. Naglašena su oba aspekta. I onaj slavljenički i onaj o neustavnosti dana kada se praznuje Dan Republike Srpske. No, u javljanju iz Banjaluke, reporterka Mirela Savić, ponesena očito slavljeničkim duhom, napustila je ulogu profesionalnog i objektivnog posmatrača. Ona nam, opisujući atmosferu u Banjaluci i drugim gradovima, javlja kako su zastave bile i na većini privatnih kuća i automobila. Ni u danima najvećeg entuzijazma koji je pratio proslavu oko koje se mnogi spore teško da su zastave bile na većini kuća. Ove godine proslava je bila nikad skromnija. Objektivni posmatrač koji je zagledao privatne kuće i vozila jedva da je mogao zapaziti da se u Banjaluci dešava išta drugo, osim što je neradan dan. Kojom računicom ili metodom je reporterka došla do većine kuća i automobila? Jedini odgovor je da nam se u programu u trenutku ukazala egzaltirana slavljenica umjesto oprezne reporterke.

OCJENA: 3

FTV: Deveti januar u drugom planu

5. – 11. januar 2021.

IRANSKE PRIDIKE SU OK, RUSKE I KINESKE NISU: FTV (urednica Nevzeta Koljenović) donosi opširniji pregled o nasilnom upadu u američki Kongres, ali se jednako kao i u slučaju BHT1 osjeti nedostatak dopisnika. Prenijete su reakcije svjetskih zvaničnika i drugih sila, kao i ocjene komentatora iz naše zemlje. Nesmotrenim se čini najava reakcije iranskog predsjednika Hasana Rohanija, koji je zapadnu demokraciju nazvao promašenom, ističući da ona počiva na slabim temeljima. Prezenter je u najavi rekao kako se reakcija iz Teherana doima državničkom i odmjerenom, ako se usporedi sa pridikama zvanične Moskve i Pekinga. Teško da je bilo ikakve razlike u pridikama američkih suparnika koji se sami ne mogu pohvaliti demokratskim političkim sistemima, ali su se našli pozvanim da posljednji događaj iskoriste kao povod za oštru kritiku. Kako se Rohani može doimati odmjerenim, kako rekoše na FTV-u, ako zapadnu demokraciju naziva promašenom?

HEKLANJEM PROTIV DEPRESIJE: Urednik Sanjin Bećiragić ima prepoznatljiv potpis i zna ukrasiti i najaviti sadržaj na način koji privlači gledatelje. To je velika prednost FTV-a u odnosu na BHT1. Novinarstvo nikada ne smije biti dosadno, pa i onda kada stoji ispred smrtno ozbiljne teme. Bećiragić u nedjelju donosi reportažu iz potresom pogođene Petrinje, a otvara i temu o mentalnom zdravlju u doba pandemije. Urednička odluka da se posjeti područje pogođeno potresom zaslužuje pohvalu, ali i hrabro otvaranje tema koje su u našem društvu često tabuizirane. Čuli smo iz prve ruke kako se protiv depresije bore Travničanke koje izrađuju rukotvorine koje im pomažu da ne misle na teške vijesti i svakodnevnicu.

DEVETI JANUAR NA KRAJU DNEVNIKA: Urednik Sanjin Bećiragić u subotu donosi zanimljivu odluku, pa obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske izmješta na sam kraj Dnevnika 2. Bila je to razumljiva odluka. Proslave spornog dana ove godine faktički nije ni bilo zbog epidemije, sporenja suprotstavljenih strana u tumačenju praznika ista su kao i ranijih godina, a u sadržaju je bilo mnogo bitnijih tema i vijesti (vakcine, razgovor sa novom predsjednicom VSTS-a itd.). FTV je donio i poduži prilog Harisa Šertovića koji je napravio istorijski podsjetnik na okolnosti u kojima je nastala Republika Srpska. Prilog je obilovao arhivskim ratnim snimcima punim nasilja, bez da su gledatelji prethodno upozoreni.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Dva oprečna pristupa devetom januaru na dvije javne televizije. Na BHT1, proslava, praznik, kao i napomene o neustavnosti dobili su više od trinaest minuta udarne pažnje. Na FTV-u sve je stalo u šest minuta, a tema je izmještena na sam kraj Dnevnika 2. Autoru analize je bliži drugi pristup jer obljetnice, koliko god sporne bile, teško da mogu držati pažnju ili da zaslužuju opširniji pomen. Još je ove godine sve utihnulo pod epidemijom. I proslava i reakcije.

Nasilni upad u američki Kongres suočio nas je sa bolnom činjenicom da naše javne televizije nemaju dopisnike u najmoćnijim zemljama svijeta. Kroz kratko javljanje Ivice Puljića, reportera Al Jazeere Balkans, vidjeli smo i čuli zašto je dobro imati novinara na licu mjesta. Raduje što su obje televizije u prvi plan stavile vakcine i imunizaciju, pa smo čuli i glas stručnjaka koji upozoravaju da nisu dovoljno konsultovani.

PLUS SEDMICE

BHT1

Nabavka vakcina je udarna vijest. Tako treba i da ostane.

FTV

Tematski dnevnici puni sadržajnih priča.

MINUS SEDMICE

BHT1

Događaji u SAD-u zaslužili su veću pažnju i posvećeniji urednički pristup. Neki događaji zahtijevaju dužu minutažu, više osvrta ili opširniju rekapitulaciju, a to je zasigurno bio nasilni upad u Kongres jedne od najmoćnijih zemalja svijeta.

FTV

Ponovo se ispostavlja da su naše TV kuće bez izvjestilaca na licu mjesta nedorasle velikim događajima iz rubrike Svijet.

About The Author