RTRS I BNTV: Tradicionalno služenje vlasti i opsjednutost Tomislavom Kovačem

RTRS nastavlja s vjernim praćenjem svih Dodikovih ispada i inicijativa, dok BNTV neshvatljivo forsira čovjeka optuženog za genocid, koji se skriva u Srbiji

RTRS I BNTV: Tradicionalno služenje vlasti i opsjednutost Tomislavom Kovačem

 

RTRS: Dodik okom, dnevnik skokom!

17. – 23. avgust 2020.

STARI REPERTOAR OPSTRUKCIJA: Antidejtonsko djelovanje visokih predstavnika na štetu Republike Srpske, pravo RS-a na otcjepljenje i priznanje u Ujedinjenim nacijama te vezivanje statusa Kosova za ovaj bh. entitet su po ko zna koji put teme koje otvara Milorad Dodik. Povod je prvo našao u nedavnoj izjavi ambasadora SAD-a u BiH koji je ocijenio da je došlo vrijeme promjene dejtonskog Ustava BiH. Dodik tvrdi da u Ustav prvo treba ugraditi pravo naroda na samoopredjeljenje. A ako u Bosni i Hercegovini još postoje krugovi koje Dodikove izjave mogu zabrinuti, valja ih podsjetiti da se ne uzrujavaju jer se kao ključni „tumač“ njegovih stavova pojavljuje „pravni ekspert“ Radomir Lukić. Onaj koji je kao glavni arbitar iz RS-a izgubio arbitražu za Brčko i Dobrinju.

Kako niko od lidera drugih stranaka niti predstavnika međunarodne zajednice u BiH na priču o osamostaljenju RS-a nije reagovao, po Dodikovom nalogu sačinjen je „izvještaj“ o antidejtonskom djelovanju visokih predstavnika i upućen predsjedniku Srbije.

ŠTA ONI ZAPRAVO ŽELE: Iz izvještaja Branke Kusmuk teško se moglo razumjeti šta to zvaničnici RS-a od Vučića žele. Da u nastavku razgovora Beograda i Prištine uključi i status RS-a? Da, kako se navodi u izvještaju Branke Kusmuk, ukaže na dvostruke standarde međunarodne zajednice prema pitanju BiH i Kosova? Javnosti nije poznato šta se u izvještaju nalazi, a Aleksandar Vučić nije ga komentarisao. Tvrdi da i neće, ali će ga pročitati tri puta pa o tome razgovarati sa zvaničnicima RS-a.

Šta to može Srbija uraditi a da se ne umiješa u unutrašnja pitanja BiH, vidjet ćemo. Ili cijelu priču treba posmatrati u kontekstu predstojećih izbora, odnosno skretanja pažnje građana s gorućih ekonomskih problema.

PRIVATNE ŽURKE I NEODGOVORNI POJEDINCI: Epidemiološka situacija se u cijeloj BiH ne smiruje, a u izvještajima RTRS-a glavni krivci za to su „privatne žurke i neodgovorni pojedinci“. Iako i zvaničnici priznaju da su zdravstveni radnici pred kolapsom, pa se nastavljaju apeli na građane da budu što odgovorniji, ipak je produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata, a za prvi septembar najavljen je i početak školske godine, odnosno povratak učenika u škole. Umjesto analize ukupnog stanja uzrokovanog koronavirusom i propitivanja kontradiktornih odluka vlasti, RTRS samo slaže i prenosi stavove vladajućih struktura, ne mareći previše za mišljenja struke.

SAMO ZA ONE KOJI HOĆE: Struku za mišljenje ne pita ni Milorad Dodik. I obećava milion ruskih vakcina protiv Covida-19 za one, kako prenose novinari Dnevnika 2 izjavu lidera SNSD-a, „koji hoće da se vakcinišu“. Ostali se, poručio je, ne moraju vakcinisati, ili mogu to učiniti engleskom ili nekom drugom vakcinom. Da cjelokupna situacija s pandemijom Covida-19 nije preozbiljna, od srca bismo se mogli smijati navedenim izjavama. No, u ovoj situaciji čak bi se, poštujući živote ljudi, i RTRS trebao uzdržati od prenošenja svega što Dodik govori.

Ocjena: 1

 

BNTV: Tomislav Kovač, uvijek mio gost

17. – 23. august 2020.

OPTUŽEN ZA GENOCID: U ranijim izvještajima smo navodili da uredništvo Dnevnika 2 ignoriše činjenicu da je Tomislav Kovač optužen za zločin genocida u Srebrenici, te da suđenje u BiH izbjegava koristeći činjenicu da osim bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Srbije.

Ta praksa nastavljena je i u ovoj sedmici, pa je Kovač postao „redovan gost“ dnevnika. On nije ni prvi ni posljednji oponent Miloradu Dodiku, niti „stvaraocima RS-a“, grupi ratnih političara okupljenoj oko presuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika. Stoga nismo mogli dokučiti zašto je Kovač, odnosno ono što govori, od značaja, tim prije jer zbog zločina koji mu se stavljaju na teret nema nikakav moralni kredibilitet.

KONTINUITET NEPOŠTIVANJA: Istovremeno, ovo ukazuje i na kontinuitet ignorisanja kako optužnica tako i presuda za ratne zločine licima srpske nacionalnosti, što baca ozbiljnu mrlju na uređivačku politiku BNTV-a. Kao primjer navest ćemo redovno izvještavanje o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, nepravosnažno osuđenog za ratne zločine u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici, što se prešućuje u izvještajima.

POPUNITI MINUTAŽU: Jednako kao i prošla, i ova sedmica obilježena je nizom prosječnih vijesti i izvještaja, što je davalo dojam da je bitno samo popuniti minutažu.

I dok RTRS u stopu prati Milorada Dodika, koji uveliko vodi izbornu kampanju SNSD-a, novinari Dnevnika BNTV-a donose izvještaje čije je mjesto u hronici lokalnih zajednica. Kao primjer navodimo protest građana jednog višegradskog naselja zbog oštećenja na ulici. Kada se saberu izjave stanovnika tog naselja, jedina je poanta to da grad vode kadrovi SNSD-a, na koje je odgovornost adresirana.

PROTESTI I KAMPANJA: Nakon što su se regionalne boračke organizacije prethodnih nedjelja oglašavale tražeći poboljšanje svog statusa, ove nedjelje zasjedalo je i predsjedništvo BORS-a. Ponovljeni su isti zahtjevi i iste prijetnje da će ako Vlada RS ne poveća boračke naknade u septembru izaći na proteste. Novinari Dnevnika ili ne vide ili ne žele da vide ili je uređivačka politika kuće ne zamjeriti se ratnim veteranima, tek, zanemaruje se činjenica da su zahtjevi i prijetnje protestima tempirani u vrijeme izborne kampanje. S nadom da će se pritiscima vlast privoliti da odriješi kesu.

NEDOSTATAK PROFILIRANIH NOVINARA: Kako se protesti građana u Bjelorusiji koji traže ponavljanje predsjedničkih izbora i odlazak Aleksandra Lukašenka s vlasti ne smiruju, u bloku vijesti iz svijeta više je prostora posvećeno tim događajima. I tu se najbolje vidi nedostatak profiliranih novinara u domenu vanjske politike, koji bi, koristeći agencijske vijesti, bili kadri sačiniti kvalitetnu analizu. U Dnevniku 19. avgusta, u najavi dešavanja u Bjelorusiji, navodi se da je od svih lidera u regionu samo Milorad Dodik Lukašenku čestitao pobjedu. I na tome se sve i završava, bez pokušaja da se analizira zašto upravo on podržava nedemokratske vlasti u Bjelorusiji.

Ocjena: 1

Komparativna analiza

Centralni dnevnici i RTRS-a i BNTV-a nisu u sadržajnom smislu ponudili gledateljima ništa što bi ih moglo zaintrigirati. Očekivano, dnevne informacije vezane za koronavirus pune pristojnu minutažu a da se u sve to ne mora uložiti pretjerani trud. RTRS nastavlja praksu bilježenja svih aktivnosti Milorada Dodika, koje su svedene gotovo isključivo na izbornu kampanju SNSD-a, pa tokom jednog dana uspije obići Republiku Srpsku od Doboja do Trebinja, baveći se jednako pitanjima vrtića i novim preslagivanjem granica na Balkanu. Bilo bi poželjno da su političari u obnašanju svojih funkcija i ozbiljni i odgovorni. Mediji su ti koji bi zarad javnosti trebali napraviti ozbiljnu selekciju onoga što javnosti prezentiraju. Pa bili to i Dodik i RTRS.

Uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a promovira kandidate za načelnike/gradonačelnike SDS-a i PDP-a, a prostor ustupa i svima koji su spremni kritikovati aktuelnu vlast RS-a.

Ukupno gledano, iza obje medijske kuće jedna je bezidejna i dosadna sedmica.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Jedini dio iz emitovanih dnevnika u kojima bilježimo ozbiljan i profesionalan pristup i dalje se odnosi na izvještavanje o koronavirusu kako u BiH tako i u regionu i svijetu.

Minus sedmice

RTRS
Bolju odvjetnicu i bolju glasnogovornicu glavna bh. tužiteljica Gordana Tadić ne treba dok je Branke Kusmuk. Baveći se tekstom objavljenim na portalu Oslobođenja o zloupotrebama povodom naplate naknade za stan koji Tadić nije koristila, Kusmuk je našla „dokaze“ da je tužiteljica živjela u stanu. A potom osula salve optužbi na autora teksta Avdu Avdića, ustvrdivši da je „promijenio medijski kôd, ali ne i način rada“. Optužbi nije bio pošteđen ni Ured disciplinskog tužioca. Svi oni, poentira Kusmuk citirajući demanti glavne tužiteljice, pakuju joj jer se „uhvatila u koštac s velikim kriminalnim aferama koje posebno ne odgovaraju Stranci demokratske akcije“.
BNTV
Davanje prostora čovjeku optuženom za zločin genocida, koji se ne želi suočiti s optužbama koje mu se stavljaju na teret.