RTRS I BNTV: Sve više politike, sve manje novinarstva

Plus nedjelje

RTRS
U nizu neprofesionalnih vijesti i priloga izdvajamo kao pozitivan primjer izvještaj sa sjednice glavnog odbora SDS-a na kojoj je biran kandidat te stranke za predsjednika RS-a na predstojećim izborima. Zbir činjenica bez dodatnih komentara novinara ili nekog od predstavnika vladajuće većine u RS-u.
BNTV
Izvještaj emitovan u Dnevniku 24. februara sa skupa na kojem su članovi udruženja građana ReStart Srpska i pojedini opozicioni poslanici ponovo govorili o problematici ekonomskih migracija iz BiH, nije sadržajno donio ništa novo. No izdvajamo ga kao plus nedjelje zbog činjenice da se novinari BNTV-a konstantno bave ovom problematikom i ukazuju na posljedice koje već ima po našu državu.

Minus nedjelje

RTRS
Izvještaj Momčila Ostojića o Nacrtu zakona o žrtvama ratne torture pokazao je po ko zna koji put visok stepen neprofesionalizma novinara dnevnika javnog servisa. Ostojić cijeli izvještaj gradi kroz mišljenje sugovornika srpske nacionalnosti, političara i predstavnika nevladinog sektora, na tezi da zakon nije diskriminatorski prema bošnjačkim i hrvatskim žrtvama. Istovremeno, ni jednom riječju ne spominje na šta su bošnjački poslanici ukazivali tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS, odnosno ne emituje njihove izjave niti mišljenja predstavnika nekog od udruženja koje štiti prava nesrpskih žrtava u RS-u.
BNTV
Izvještaj Slađane Jašarević o sjednici privremene istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH koja se bavila pitanjem “spoljnog statusa BiH”. U samoj najavi naznačeno je “da je riječ o pokušaju obračuna nekih s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom”. Nepotreban niz komentara novinarke koja navodi da zastupnik HDZ-a BiH u državnom parlamentu Marko Karamatić “ima očito neki lični problem s ministrom Crnadkom”. Potom novinarka, referirajući se na Karamatićeve izjave, postavlja i pitanje “treba li ministar svoj posao obavljati na relaciji Laktaši – Široki Brijeg”. Već sam sadržaj onog čime se bavila istražna komisija, jednako kao i izjave onih koji imaju zamjerke na rad šefa bh. diplomatije, jasno, a da to novinarka ne treba svojim komentarima začinjavati, govori o političkoj pozadini cijelog slučaja i apsurdnosti zamjerki i optužbi koje zastupnci SNSD-a i HZD BiH Crnadku stavljaju na teret.

RTRS I BNTV: Sve više politike, sve manje novinarstva

Evidentno je da BNTV pravi neuporedivo bolji i profesionalniji Dnevnik od RTRS-a, ali kako se izbori približavaju, i u njihovim emisijama politika sve češće preuzima primat

 

RTRS: Širenje neutemeljenog optimizma

19. – 25. februar 2018.

MEDIJSKA PRESUDA CRNADKU: Najava sjednice privremene istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se trebalo raspravljati o spoljnom statusu Bosne i Hercegovine imala je sve karakteristike unaprijed napisane osude ministru spoljnh poslova BiH Igoru CrnadkuGvozden Šarac prenosi gledateljima samo stavove zastupnika HDZ-a BiH, koji su osnivanje ove komisije i inicirali, te parlamentaraca iz RS-a koji u njenom radu nisu učestvovali. I kao vrhunac, tu je i izjava premijerke RS-a Željke Cvijanović. Šta o radu šefa bh. diplomatije misli bilo ko od predstavnika Saveza za promjene, o tome u ovom izvještaju nije ništa prezentirano.

ONI VODE RAT: Zašto je u Dnevniku 19. februara svoje mjesto našla i “analiza” o medijskom ratu protiv RS-a, bazirana na već potpuno potrošenoj priči o stvaranju paravojnih formacija u RS-u (Srbska čast), zna valjda samo uredništvo. Kao sugovornike koji razvijaju tu tezu, pozivajući se da je The Guardian samo četiri sata nakon portala Žurnal.ba objavio identičan tekst, Vladimir Bekić koristi analitičare iz Beograda. Apostrofirajući pritom izjavu jednog od njih, Aleksandra Pavića da “oni protiv nas vode rat drugim sredstvima”. Koji oni, valjda je Bekić ostavio na volju gledateljima da odluče.

VELIKA ULAGANJA: Jednako kao i vlast u bh. entitetu Republika Srpska, tako i javni servis širi neutemeljeni optimizam i plasira priče o velikim ulaganjima koja samo što nisu stigla. Ovog puta za to je bio povod prvi forum dijaspore, održan u Banjoj Luci 23. februara. Tom su događaju kroz dva izvještaja posvećene udarne minute Dnevnika. I oba su počela himnom RS-a. No koliko god je truda uloženo, da se sve predstavi kao dešavanje od izuzetnog značaja za RS i, kako je naglašeno, Srbe s obje strane Drine, izostao je ključni podatak. Ima li namjeru srpska dijaspora, osim što RS jako voli, da u nju i investira svoj kapital?

Ocjena: 1

BNTV: Kako otvoriti Dnevnik?

19. – 25. februar 2018.

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Da se ne bi ni na trenutak dovelo u pitanje koju političku opciju u bh. entitetu Republika Srpska uredništvo Dnevnika preferira, jasno je prezentirano 21. februara. Jer ni jednim drugim razlogom ne možemo objasniti zašto je konferencija ministra spoljnih poslova Igora Crnadka, u kojoj je odgovarao na optužbe premijerke RS-a Željke Cvijanović, a potom je i sam optuživao, bila vijest dana kojom je Dnevnik otvoren.

KRATKA STANKA: Niz političkih rasprava i međusobnih optužbi na relaciji vlast i opozicija u Republici Srpskoj nakratko je prekinut u Dnevniku emitovanom 22. februara. Bombaški napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, zvanična posjeta Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Beogradu, i izvještaj Transparency BiH o percepciji korupcije su teme koje su dominirale. I vezano za Lavrovljev boravak u Beogradu, BNTV jasno je naznačio da su mu pripadnici srpskog naroda osnovna ciljna grupa gledatelja. I to kroz opširan izvještaj o posjeti Lavrova i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hramu Svetog Save.

POGIBIJA SVETOG SAVE: Neizostavan “svat” na tom događaju bio je i predsjednik RS-a Milorad Dodik. A njegov gaf da je Sveti Sava ubijen na mjestu današnjeg hrama, novinar BNTV-a posebno je podcrtao.

LEDENI VAL: Politika je ostala iza života u Dnevniku 25. februara. Tatjana Lukić donijela je pregled stanja kako u BiH, tako i Hrvatskoj i Crnoj Gori nakon što je ledeni val zahvatio većinu Balkana. Tema koja građane svakako daleko više zanima od onoga šta je koji političar kome rekao.

ALARMANTNO STANJE: Iz istog Dnevnika izdvajamo i temu Milana Kovača o alarmantnom stanju Fonda penzionog osiguranja RS. Dosta podataka i dobra analiza poslodavaca i ekonomista o razlozima zbog kojih ovaj fond “diše na škrge”.

Izdvojeno

Iako je tokom cijelog februara broj oboljelih od gripa u RS-u drastično rastao, o tome su, ali uglavnom zbog zabilježenih smrtnih slučajeva na području Tuzlanskog kantona, gledaoci nešto više mogli saznati u Dnevniku 22. februara. Svjesno ili ne, tek javnosti je kroz izjave glasnogovornice nadležne službe za zaštitu javnog zdravlja predočen potpuni nemar prema činjenici da je sve poprimilo razmjere epidemije. Šteta što novinari pitanje zašto se epidemija ne proglašava nisu postavili nikom od sugovornika iz zdravstvenog sektora.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Uz iole truda i poštovanja profesionalnih standarda u izvještavanju, BNTV-u nije teško napraviti Dnevnik bolji nego što to čini RTRS. Ipak, ponovo upozoravamo da je političko pozicioniranje oba medija sve izraženije i da neminovno utječe na kvalitet sadržaja koji se nude gledateljima.

 

About The Author