RTRS I BNTV: Peta godišnjica ubistva Davida Dragičevića

Uvrede i klevete su i dalje glavne teme dnevnika, a obrada problema je različita. RTRS je potpuno uz vlast i protiv kolega, dok je BNTV ponudio seriju objektivnih izvještaja

RTRS I BNTV: Peta godišnjica ubistva Davida Dragičevića
Foto: Telegraf

RTRS: Opet uz vlast, protiv kolega i profesije

  1. – 27. mart 2023.

NEURAVNOTEŽENO IZVJEŠTAVANJE: „One koji govore istinu, zakon štiti“, ključna je poruka koju je Ajdin Cikota prenio iz diskusija poslanika vladajuće koalicije tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se predviđa kriminalizacija klevete i uvrede. U cijelom izvještaju prenesena je tek pokoja štura rečenica opozicije koja je zahtijevala da se zakon povuče iz procedure, ali istovremeno potcrtani su stavovi poslanika SNSD-a koji tvrde da „pod udar zakona dolaze oni koji svjesno lažu“ (Dnevnik 2, 21. mart).

Gotovo identični izvještaji ponuđeni su gledateljima i u dnevnicima 22. i 23. marta, u kojima su se svjesno izbjegle poslaničke diskusije opozicije u kojima je ukazano na niz pravnih praznina u predloženim zakonskim rješenjima te na koliziju s drugim zakonima koji oblast klevete već regulišu, ali i na drakonske novčane kazne.

SAMI PROTIV SVIH: RTRS je ovakvim načinom izvještavanja još jednom potvrdio svoju potpunu otuđenost od većine medijske zajednice u BiH. Umjesto ustajanja u zaštitu slobode javne riječi, javnosti je nastojao ukazati na to kako gotovo sve države Evropske unije na istovjetan način sankcionišu klevetu i uvredu.

NI RIJEČI O REFERENDUMU: O neuspješnom referendumu za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koji su inicirali odbornici SNSD-a uz podršku, kako su novinari Dnevnika isticali, još 15 političkih subjekata, u protekloj nedjelji nije rečena ni riječ. Umjesto toga, ključna politička tema bila je opoziciona scena ovog bh. entiteta. Nikako nego tragikomičnom možemo nazvati „zabrinutost“ koju su novinari javnog servisa RS-a iskazali za jedinstvo opozicije u svjetlu najave bivše potpredsjednice PDP-a Jelene Trivić da osniva novu političku stranku.

BEZ PROPITIVANJA: Kako se ne propituje nijedna odluka koju predsjednik RS-a Milorad Dodik najavi, a entitetska Vlada i parlament samo sprovode, na tom je fonu napravljen i izvještaj o odluci Vlade RS da prekine sve odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije zbog „njihovog antidejtonskog djelovanja“. Ova odluka, navode iz Vlade, obavezujuća je za sve nivoe vlasti u RS-u i predstavnike RS-a u institucijama BiH.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će to u praksi funkcionirati, ali posebno je iz navedenog izvještaja upečatljivo to da se Vlada RS „pismeno obratila SAD-u i Velikoj Britaniji kako bi ih obavijestila o djelovanju njihovih ambasadora u BiH“. Hoće li to značiti i da će predstavnici RS-a obustaviti svaki vid saradnje s navedenim državama, ostaje nejasno, jer je Dodik poručio da „smo mi u Vladi odlučili da je to naš odnos prema zlotvorima koji bacaju osiromašeni uranij“. Dodatni komentar na navedeno je izlišan.

PISMENO SE OGLASIO: „Provokacija, uvreda i šamar za srpske žrtve“, komentari su na dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu kako bi uručio odlikovanje 103. Brigadi HVO-a. Desilo se to dan uoči obilježavanja, kako navodi RTRS, „prvog masovnog zločina nad Srbima“ u Sjekovcu 1992. godine. Novinari RTRS-a brižljivo su prenijeli nezadovoljstvo građana Broda i Dervente tim činom, kao i osude predstavnika udruženja veterana RS-a te političara ovog entiteta. No svakako najinteresantnija je reakcija Milorada Dodika, koji je, evidentno nespreman da kvari odnose s Milanovićem, od kojeg ima bezrezervnu podršku za svoje političko djelovanje, tek u pisanoj izjavi naveo da je „Derventa u RS-u, a hrvatska vojska gubitnička“.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Gdje je nestala akademska zajednica?

  1. – 27. mart 2023.

DETALJNI IZVJEŠTAJI: Ključna tema nedjelje, prema procjeni uredništva Dnevnika, bila je poslanička rasprava o Nacrtu izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda. Gledatelji su tokom trodnevnog skupštinskog zasjedanja podrobno informisani o diskusijama narodnih poslanika, ali i o ponovnom apelu medijske zajednice te predstavnika međunarodnih organizacija da se sporni zakon povuče iz parlamentarne procedure. Paralelno s tim, tematski je obrađeno pitanje zašto je akademska zajednica u RS-u ostala nijema po pitanju gušenja slobode javne riječi.

NEUSPJELI OPOZIV: Od ostalih političkih tema, ukazano je i na nedorečenosti Zakona o lokalnoj upravi RS, koje su ponovo izašle na vidjelo nakon neuspjelog opoziva gradonačelnika Bijeljine. Naime, SDS je otvorio temu potrebe da Vlada predloži Narodnoj skupštini donošenje odluke o raspuštanju lokalne skupštine u tom gradu, no problem je što zakonodavac navodi da „Vlada takvu odluku može, ali ne mora donijeti“.

GODIŠNJICA UBISTVA: U sjeni dnevne politike ostala je peta godišnjica ubistva banjalučkog mladića Davida Dragičevića. Porodica i dalje bezuspješno traži pravdu, počinitelji nisu identifikovani, pravosudnoj trakavici kraj se ne nazire, i, kao u slučaju Dženana Memića, javnost svjedoči još jednoj slici ili nemara ili nesposobnosti pravosuđa u BiH.

TRŽIŠTE RADA: Iz nedjelje iza nas izdvajamo i temu koja se bavila stanjem tržišta rada u BiH. Dok se na državnom nivou vladajuća koalicija bavi sama sobom, odnosno raspodjelom funkcija, a vlast u RS-u svakog dana sužava obim ljudskih prava i sloboda te izmišlja nove neprijatelje, radno sposobno stanovništvo iz države užurbano odlazi.

Prema procjenama poslodavaca, nastavi li se odljev radno sposobnog stanovništva ovakvim tempom, BiH će za koju godinu trebati novih 150 hiljada radnika kako bi se mogli održavati fondovi zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Izdvojeno

Slađana Jašarević napustila je redakciju BNTV-a prošle godine, kada je imenovana za predsjednicu Opštinskog  odbora SDS-a Pale. Šta se u međuvremenu desilo u njenim odnosima sa SDS-om, nije poznato, no Jašarević se prošle nedjelje vratila u informativni program ove medijske kuće.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Šta je prethodilo odluci o NATO-ovom bombardovanju Srbije 1999. godine, šta se prije toga dešavalo na području Kosova, šta je sve kao mirovno rješenje odbio da prihvati Slobodan Milošević, pitanja su na koja odgovor nisu dobili gledatelji dnevnika obje medijske kuće.

Umjesto toga, još jednom je ponovljena priča o ničim izazvanoj agresiji NATO-a na suverenu državu, odnosno da je „24. marta 1999. godine umrlo međunarodno pravo“, kako je poručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. I, poruka neizbježnog Milorada Dodika: „Mi im to nikada nećemo oprostiti i zaboraviti“.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Sadržajno i podrobno informisanje gledatelja o  izmjenama Krivičnog zakonika RS, o stavovima vlasti i opozicije, kao i medijske zajednice.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji koji su se bavili Nacrtom izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta. Novinari Dnevnika 2 posegnuli su po ko zna koji put za manipulacijama, i, umjesto u zaštitu slobode javne riječi, stali uz bok vlasti koja te slobode želi ukinuti.

BNTV

Jednako kao i izvještavanje o dešavanjima u minulom ratu u BiH isključivo kroz prizmu srpskog političkog narativa, identičnom pristupu smo svjedočili i kada je bilo riječi o godišnjici početka NATO-ovog bombardovanja Srbije 1999. godine. Šta je sve prethodilo ovoj odluci, to se ne spominje, pa se tako kontinuirano održava teza kako je bombardovanje, odnosno „NATO agresija na suverenu državu“, bilo puki hir članica te vojne alijanse.

About The Author