RTRS I BNTV: Nobilo tvrdi da će Schmidt biti priveden ako se ne odazove pozivu za svjedočenje

Primarni interesi i sve teži položaj građana i dalje su u sjeni političkih igara i sudskog procesa koji će dugo trajati

RTRS I BNTV: Nobilo tvrdi da će Schmidt biti priveden ako se ne odazove pozivu za svjedočenje
Foto: Faktor.ba

RTRS: Pred sudom

  1. – 11. decembar 2023.

 

NOBILO I SCHMIDT: Hrvatski advokat Anto Nobilo, savjetodavni član tima odbrane predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, u procesu pred Sudom BiH prijeti da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ako  se ne odazove sudskom pozivu na prijedlog odbrane, biti priveden!

Nakon ponovnog odlaganja suđenja Dodiku i v. d. direktoru „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću, Branka Kusmuk u izvještaju optužuje službe državnog suda za cenzuru jer medijima nisu ustupile snimku desetominutnog aplauza kojim su ga njegove pristaše dočekale u sudnici.

PODROBNI IZVJEŠTAJI: I ova nedjelja protekla je u podrobnom izvještavanju novinara, počev od najave Dodikovog pojavljivanja pred Sudom BiH, preko dešavanja u sudnici, do brojnih izjava nakon njegovog izlaska iz zgrade Suda BiH. Jednom riječju, novinari RTRS-a ustupili su mikrofon svakom ko je imao nešto da kaže u korist njegove odbrane. No gledatelji nisu čuli ništa novo osim od upotrebe izlizanih tvrdnji da je riječ o „politički motiviranom procesu pred antidejtonskim sudom“, da se suđenjem želi Dodika „ukloniti s političke scene“ te da se „sudi Republici Srpskoj i srpskom narodu, a ne Dodiku“.

DA LI JE I TO CENZURA: U izvještaju Branke Kusmuk (Dnevnik 2, 6. decembar), u kojem, kako smo već naveli, Sud BiH optužuje za cenzuru, nije emitovan dio Dodikove izjave koji je najbrutalnijim riječima izvrijeđao visokog predstavnika i ambasadora SAD-a u BiH. A mi pitamo: Kusmuk, da li je i to cenzura?

Osim Nobila, Christianom Schmidtom bavio se i ostatak pravnog tima predsjednika RS-a. Oni tvrde da visoki predstavnik nema imunitet.

Posebna pažnja posvećena je zahtjevu odbrane za promjenu stvarne i mjesne nadležnosti u ovom predmetu, odnosno da se umjesto pred Sudom BiH Dodiku sudi u Banjaluci. Razlog odbrane je „prejudiciranje sarajevskih medija o ishodu sudskog postupka“. Zanimljivo je da takvo medijsko izvještavanje predstavlja pritisak na Sud BiH, ali ne i okupljanje Dodikovih političkih partnera i pristaša pred Sudom BiH.

SUŠTINA NA MARGINI: Na margini dnevnika ponovo su ostale sve one teme koje su od primarnog interesa za građane. One se prezentiraju ili u drugoj polovini ili na samom kraju centralne informativne emisije javnog servisa RS-a. Izdvajamo šture izvještaje o najavi štrajka radnika Elektroprivrede RS te razlozima zašto u RS-u nije došlo do pojeftinjenja kruha, za što su krivi isključivo, poručuje se građanima, pekari.

RTRS bavio se i temom dolaska sve većeg broja stranih radnika u RS. Kojima je, ako je suditi po izvještaju, ovaj bh. entitet ekonomska meka. A zašto je u RS-u sve manji broj domaćih radnika, tema je koja se ne otvara.

Izdvojeno

Iako popis stanovništva u Crnoj Gori nije okončan, na temelju sugovornika koje je za komentar birala novinarka RTRS-a, pitanje svih pitanja je nacionalna struktura stanovništva i njihova vjeroispovijest. A ishod je, biće, već poznat, jer sugovornici otvoreno sugerišu da će „nakon promjene vlasti i odlaska DPS-a popis biti pošten“ i pokazati da je etničkih Crnogoraca znatno manji broj nego Srba u toj državi.

Ocjena: 1

 

BNTV: Sve o Dodikovim uvredama

  1. – 11. decembar 2023.

 

RAZLOZI I ODGODE: Vijest dana i u Dnevniku 2 ove medijske kuće 6. decembra bilo je novo odgađanje suđenja Miloradu Dodiku pred Sudom BiH. Gledateljima su objašnjeni razlozi nove odgode koju je tražila odbrana predsjednika RS-a. Također je bez cenzure emitovana Dodikova izjava u kojoj je na najgrublji način uputio uvrede visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphyju.

NEFORMALNA GRUPA: Za razliku od RTRS-a koji je istog dana u Dnevniku 2 tek saopštio da je „neformalna grupa“ ponovo optužila RS za secesionističku politiku (jer sada tako nazivaju Vijeće za provedbu mira u BiH), gledatelji BNTV-a imali su priliku čuti obraćanje visokog predstavnika nakon sjednice PIC-a čiji su politički direktori razmatrali stanje u BiH.

KOGA BRANE: U Dnevniku 8. decembra otvoreno je pitanje da li se u Sudu BiH brani Dodik ili RS. Novinari su se referirali na činjenicu da su se i pred Sudom i u njemu okupili gotovo svi nosici izvršne i zakonodavne vlasti kako na nivou RS-a tako i BiH, kao podrška Dodiku, ali i predstavnici organizacija koje okupljaju veterane, porodice žrtava te ratne vojne invalide. Opozicija je postavila pitanje zašto su se svi oni okupili pred Sudom BiH ako su uvjereni da je riječ o političkom procesu, i zašto bivši borci nisu nikada protestovali kada se sudilo nekom od njihovih pripadnika?

Pred početak nove sjednice Narodne skupštine RS novinari su se bavili nekim od zakona koji će se naći na raspravi pred poslanicima. Posebnu pažnju su posvetili smanjenju naknada radnicima koji nakon neopravdanih otkaza s posla imaju pravo na novčanu naknadu. Jer Vlada RS odlučila je da na njima štedi pa su smanjeni i vremenski period i visina naknade koju će ubuduće primati.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Iza nas je nedjelja u kojoj jedva da je i bilo dodirnih tema o kojima su obje medijske kuće izvještavale. I dok RTRS nastavlja svu pažnju javnosti držati na sudskom procesu protiv Milorada Dodika, BNTV tematski se bavio ekonomskim refleksijama politike aktuelne vlasti s posebnim fokusom na to kako će se budžet RS-a raspodijeliti u narednoj godini.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza budžeta RS za 2024. godinu koja će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći već 12. decembra. Kada se pogleda raspodjela budžetskog novca, jedino je evidentno da za predsjednika RS-a novca ima u izobilju. Tako se budžet skresao za ministarstva zdravlja, privrede, trgovine, poljoprivrede. Odnosno, Dodikov budžet od 56,5 miliona KM šest puta je veći od šest „malih“ ministarstava RS-a. Ili predsjednik ovog entiteta ima najveći budžet u regionu. Ali valja imati na umu da se pod tim podrazumijevaju budžeti predsjednika država.

Minus sedmice

RTRS

Da vlast RS-a ima prijatelje još samo u desničarskim strankama Evrope, najbolje se svjedočilo po sastavu učesnika međunarodne konferencije „Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma“, na kojoj su se okupili parlamentarci njemačkog AfD-a, Stranke francuskih nacionalista te desničarkih stranaka iz Italije i Češke. Ako je i bilo dvojbi da vlast RS-a predvođena SNSD-om kreće putem ekstremno desnih politika, i da RTRS u tome ne vidi ništa sporno, one su na ovoj konferenciji, koju je Milorad Dodik predvodio, otklonjene.

BNTV

Nastavak uređivačke politike da se o predizbornoj kampanji u Srbiji izvještava samo o aktivnostima Aleksandra Vučića i SNS-a.

About The Author