FTV i RTRS: Genijalni predsjednik

FTV: Objektivno i sveobuhvatno izvještavanje 23. – 29. novembar 2015. IZVAN USKIH LOKALNIH OKVIRA: Nije BiH centar svijeta i to je moto kojim se u realizaciji Dnevnika 2 rukovode urednici FTV-a. To je potvrdila i protekla monitorisana nedjelja, kada su i samit Brdo-Brijuni, održan u Zagrebu, i sve veće zaoštravanje odnosa Rusije i Turske bili […]

FTV i RTRS: Genijalni predsjednik

FTV: Objektivno i sveobuhvatno izvještavanje

23. – 29. novembar 2015.

IZVAN USKIH LOKALNIH OKVIRA: Nije BiH centar svijeta i to je moto kojim se u realizaciji Dnevnika 2 rukovode urednici FTV-a. To je potvrdila i protekla monitorisana nedjelja, kada su i samit Brdo-Brijuni, održan u Zagrebu, i sve veće zaoštravanje odnosa Rusije i Turske bili udarne vijesti Dnevnika 2. Tako se izlazi iz uskih lokalnih okvira, a gledaocima pruža uvid u širu sliku dešavanja u svijetu i regionu.

SVEOBUHVATAN UVID U ODLUKU USTAVNOG SUDA: Reakcijama na odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar, Dan RS-a, proglasio neustavnim, bavili su se i u Dnevniku 2 FTV-a. I to na način da je javni servis izbjegao zamku svrstavanja na bilo koju stranu. Izdvajamo dnevnik 27. novembra, urednice Jadranke Milošević. Uz uključenja novinarke iz Banjaluke, gledaocima je predočen ukupni spektar reakcija na ovu odluku. Od lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je na Zakon o praznicima RS podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, preko reakcija ključnih političara RS-a, pa sve do stavova međunarodne zajednice u vezi s obaveznosti provođenja odluka državnog Ustavnog suda.

DRAGOCJENI PRIMJERI ZAJEDNIŠTVA: Koliko god političari forsiraju međuetničke podjele u BiH, onaj svakodnevni život ipak ih demantuje. Stoga je hvale vrijedan svaki primjer zajedništva koji svoje mjesto nađe u centralnoj informativnoj emisiji. Izdvajamo izvještaj novinarke Anite Zovko o razumijevanju i međusobnoj podršci i Katoličke crkve i Islamske zajednice, kao i stanovnika naselja Gračac i Lizoperci u opštini Prozor-Rama.

IZDVOJENO: Reakcije na odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a potpuno nepotrebno su u sjeni ostavile izborni sabor PDP-a. Naime, Mladen Ivanić je, kao rijetki izuzetak na ovim prostorima, svojevoljno odstupio s pozicije predsjednika PDP-a prepustivši, kako je naveo, prostor novoj generaciji. No, umjesto bavljenja tom činjenicom i programom Branislava Borenovića, novog predsjednika PDP-a, novinar Mišo Vidović fokusirao se na stavove te stranke vezane za odluku ustavnog suda BiH.

PLUS NEDJELJE

Izvještaj novinarke Nađe Riđić o obilježavanju 25. novembra, Dana državnosti BiH. U mini reportaži iz Mrkonjić Grada, u kojem su prije 72 godine na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a postavljeni temelji državnosti BiH, novinarka je kroz devastiranu zgradu nekadašnjeg muzeja ZAVNOBiH-a i duboku podijeljenost boračkih organizacija NOR-a pokazala svu bahatost odnosa prema povijesnim događajima u ovoj državi.

MINUS NEDJELJE

Nijedan prilog ne možemo izdvojiti za ovu rubriku.

Ocjena 7

RTRS: Nikada dovoljno predsjednika

23. – 29. novembar 2015.

UVIJEK RADO VIĐEN GOST: Predsjednik RS-a Milorad Dodik sve zna. Zato je i pozvan da komentira sve, od stanja vodovoda u kakvoj mjesnoj zajednici do geopolitičkih pitanja. Potvrđeno je to po ko zna koji put u centralnoj informativnoj emisiji javnog RTV Servisa bosanskohercegovačkog entiteta RS. Posljednji primjer je Dnevnik 2 od 25. novembra. U izvještaju o rusko-turskim odnosima nakon obaranja ruskog borbenog aviona, u prilogu kojeg je pripremila Radana Klepić, dominira izjava predsjednika RS-a “Turska je otvoreno stala na stranu Islamske države”.

TRINAESTOMINUTNI MONOLOG: RTRS-u u Dnevniku 2 Dodika nikada nije dovoljno. Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je Dan RS-a, 9. januar, proglasio neustavnim, gost dnevnika, pogađate, bio je predsjednik RS-a. Sa svojim trinaestominutnim monologom. Svaki komentar na ovo je suvišan (26. novembar, urednik Jasenko Todorović).

UVIJEK NA PRAVOJ STRANI: U jasnom zauzimanju strana između vlasti i opozicije, za urednike dnevnika nema dvojbi. Doboj i ulazak tog grada u Zajednicu opština turskog svijeta tema je od koje se ne odustaje. U dnevniku od 24. novembra, urednika Jasenka Todorovića, novinarka Milica Đurđević saopštava da građani zahtijevaju da Skupština Grada donese odluku o istupanju Doboja iz Zajednice opština turskog svijeta. “Građani” na koje se poziva u ovom izvještaju su a ko drugi do odbornici SNSD-a koji su dio opozicije u tom gradu.

SAZNAJE, NAVODNO I NEZVANIČNO: Neprofesionalnom izvještavanju novinara Dnevnika 2 čini se nema kraja. No, u trenutku kada su građani BiH, opravdano, u strahu od mogućih terorističkih napada, obaveza je medija da svojim izvještavanjem dodatno ne stvaraju atmosferu straha, pogotovo kada ona može biti zasnovana na etničkoj osnovi. Trebalo bi, no Javni RTV servis RS-a za to ne mari. Tako novinarka Svjetlana Marković, povodom pretresa kuće odbornika SDA u SO Srebrenica Dauta Tihića, cijeli izvještaj zasniva na “navodno”, “saznajemo”, “nezvanično”, pa isti zaključuje da je “cijela porodica pod teretom sumorne ratne prošlosti”. Dakle: saznaje, navodno i nezvanično.

EKLATANTAN PRIMJER NEPROFESIONALIZMA: Cjelokupan Dnevnik 2 emitovan 25. novembra sastojao se od niza izvještaja koji su nedostojni javnog servisa. Kao eklatantan primjer izdvajamo prilog novinarke Nade Veletić. Posvećen je dodatnim tvrdnjama o vjerodostojnosti pisanja ruske agencije Sputnjik o postojanju dokaza da opozicija u RS-u priprema plan za rušenje Milorada Dodika i institucija RS-a. Novinarka prenosi izjavu urednice Sputnjika iz beogradske redakcije da su “imali uvid u dokument koji o tom planu govori”, pa naglašava “da je Sputnjik održao lekciju svima šta je to istraživačko novinarstvo”. Izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka da je u “službenom razgovoru ambasador Ruske Federacije u BiH “saopštio da pisanje Sputnjika ne odražava zvanične stavove Moskve”, RTRS, naravno, nije prenio. No, Veletić, dan kasnije, konstatuje da je “Crnadak u panici telefonirao ruskom ambasadoru”.

OBLATI PA VLADAJ: Oblatiti opoziciju, ne omogućiti njenim liderima da iznesu svoje stavove konstanta je uređivačke politike RTRS-a. Otuda ni ne čudi da je u već navedenom dnevniku 25. novembra ponovo jedna od ključnih tema bila “jahorinska edukacija opozicije RS-a za rušenje Dodika”. Oni koji su vjerovali da je sam Dodik sve već o tome rekao – prevarili su se. Kada predsjednik ne govori uživo, onda RTRS čita, od slova do slova, njegove intervjue date drugim medijima (autorica izvještaja novinarka Ljubica Kovačev).

A SAD DOBRE VIJESTI: Gledaocima, u konačnici, treba prezentirati i pokoju “pozitivnu vijest”. Stoga u dnevniku 25. novembra prezenter s osmijehom od uha do uha kaže: “Dobra vijest za penzionere – nema više kašnjenja penzija.” Zašto ovo izdvajamo? Zbog činjenice da se priliv sredstava u Fond PIO RS iz mjeseca u mjesec smanjuje i da ni kreditna zaduženja ne mogu osigurati novac neophodan da penzije budu na vrijeme isplaćene. Vlada RS donijela je odluku o trezorskom sistemu isplata penzija. Drugim riječima, u cilju očuvanja socijalnog mira penzije će se ubuduće isplaćivati iz budžeta RS-a. RTRS je sve to, naravno, prešutjela.

IZDVOJENO: Moramo skrenuti pažnju na neprofesionalan način potpisivanja autora vijesti iz svijeta. Kako RTRS jedinog dopisnika van granica BiH ima u Beogradu, onda i izvještaji koji se emituju u tom bloku moraju biti potpisani sa “pripremio/la”, a ne novinar. Jer riječ je samo o zbiru agencijskih vijesti od kojih je izvještaj sačinjen.

PLUS NEDJELJE

Nijedan izvještaj ne možemo izdvojiti za ovu rubriku.

MINUS NEDJELJE

Kompletan dnevnik emitovan 25. novembra. Eklatantan primjer kršenja svih kodeksa profesionalnog izvještavanja.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Postoje li kulturna dešavanja u BiH? Naravno da postoje i barem ih u Banjaluci ne nedostaje. Ali za razliku od Dnevnika 2 FTV-a, mjesta za vijesti iz kulture nema u dnevnicima javnog servisa RTRS-a. Šteta, jer isključivanjem tog segmenta iz centralne informativne emisije, gledaoci Dnevnika 2 uskraćeni su za važan dio svakodnevnog života.

About The Author