RTRS I BNTV: Koliko koštaju smokve u Trebinju?

Jedini problem koji, sudeći po javnom servisu, imaju građani Republike Srpske jeste cijena smokava u Hercegovini. U stvarnom životu, problema je mnogo više i ostavljaju teške posljedice

RTRS I BNTV: Koliko koštaju smokve u Trebinju?

RTRS: Čudesni svijet anonimnih portala

  1. – 21. august 2023.

SVE JE STALO: Cjelokupan život u bh. entitetu Republika Srpska, kada bi se sudilo po sadržaju dnevnika emitovanih u nedjelji iza nas, stao je od trenutka kada je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika.

Praksa započeta sedmicu prije, a o čemu smo pisali u prethodnom izvještaju, nastavljena je, te je u Dnevniku 15. avgusta 20 minuta bilo posvećeno odbrani Dodikovog lika i djela. Gledateljima sadržajno nije pri tom ponuđeno ništa novo, uz grube zamjene teza da je optužnica napad na Republiku Srpsku, da je politički, a ne pravno motivisana… Spomenuta je ponovo i zavjera protiv RS-a SAD-a, Velike Britanije i Njemačke, a grupi srpskih neprijatelja pridodana je i opozicija.

CRKVA I BRANKA: U odbranu RS-a ustala je i Srpska pravoslavna crkva, a Branka Kusmuk lamentirala je nad „posljedicama srpskog nejedinstva i podaničke politike opozicije“.

Iz istog Dnevnika 2 izdvojit ćemo i prilog koji se bavio „napadima na političare zbog njihove odluke da vode samostalnu politiku“. Kao primjeri navedeni su bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, češki opozicionar Tibor Gašpar, mađarski premijer Viktor Orban i Milorad Dodik. Oni su, saopšteno je, „pod pogromom jer su protiv LGBT zajednice, migranata i rata, a sve kako bi sačuvali svoje države“. Dodatni komentar držimo nepotrebnim.

IZNEVJERENA OČEKIVANJA: Kako se to dalo naslutiti iz sadržaja Dnevnika 15. avgusta, oštrica napada usmjerena je na SDS i njenog predsjednika Milana Miličevića. Očekivanja da će SDS stati uz Dodika nisu se ostvarila. Miličevićevo neprihvatanje da predsjednik RS-a jest jednako cijeli entitet i srpski narod bilo je dovoljno da mu se pripiše „udruživanje s političkim Sarajevom i zapadnim ambasadama da bi se Republici Srpskoj otela imovina“. Cjelokupan izvještaj bio je do te mjere konfuzan da do samog kraja nije bilo jasno šta se njime htjelo poručiti. Odnosno, tek je pri kraju stiglo pojašnjenje da je povod bila Miličevićeva izjava da bi se državna imovina trebala knjižiti na lokalne zajednice, a ne RS.

ANONIMNI PORTALI: „Mašta može svašta“, ili preciznije: kada ne postoje dokazi na kojima se tvrdnja može zasnovati, uredništvo Dnevnika, a što i nije novost, poseže za anonimnim izvorima. Tako je portal BL.net objavio, a RTRS prenio sadržaj „anonimnog pisma sudija Suda BiH koji stoje iza napada na Milorada Dodika“. A u pismu se navodi da će Dodik i direktor „Službenog glasnika RS“ biti osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora, da će Dodiku biti zabranjeno političko djelovanje, da će mu suditi lojalne srpske sudije i ratni bošnjački kadrovi (Dnevnik 2, 17. avgust).

Četiri dana kasnije, nakon što je saopšteno da je optužnica iz Suda BiH protiv Dodika i direktora „Službenog glasnika RS“ vraćena Tužilaštvu na dopunu, više se anonimna pisma ne spominju. Ni podobne sudije. Umjesto toga, sve je iskorišteno, kako to u svom izvještaju javnosti sugeriše Ajdin Cikota, kao dokaz da optužnica nije pravno utemeljena. Valja izdvojiti da Cikota u svom izvještaju ne pravi distinkciju između RTRS-a i sebe kao novinara i političara, te koristi termin „mi“.

HRVATSKA NE DA ŠIMIĆU DA UĐE: Zabrana ulaska u Hrvatsku predsjedniku Udruženja novinara RS i saradniku RTRS-a Danijelu Simiću naišla je na oštru osudu uredništva Dnevnika. Bila je povod za prozivanje ostalih novinarskih udruženja koja, kako je navedeno, „nisu ustala u Simićevu zaštitu“, kao što je to učinila članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Istovremeno, Dodikovo potpisivanje ukaza na izmjene Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta i koji će najveće posljedice imati po medijsku zajednicu, saopšteno je u jednoj rečenici.

Jedini problem koji građani RS-a imaju jesu cijene „rajskog voća“, odnosno smokava, u Trebinju. Smokve se prodaju za 12 KM po kilogramu, lokalno stanovništvo je ogorčeno, ali „stvar vade“ turisti koji ne pitaju za cijenu.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Femicid ispred politike

  1. – 21. august 2023.

 

NIZAMA HEĆIMOVIĆ: Protesti građanki i građana širom BiH zbog femicida nad Nizamom Hećimović koji se desio u Gradačcu, a koji je ponovo u fokus stavio potrebu izmjena krivičnog zakonodavstva kako bi se ovakve vrste zločina preduprijedile i adekvatnije sankcionisali počinioci porodičnog nasilja, jedna su od tema koja je sveobuhvatno obrađena u dnevnicima.

VUČIĆ U MAĐARSKOJ: Političari su ostali u drugom planu, prije svega tema oko podizanja optužnice protiv Milorada Dodika. Jedino odstupanje bila je posjeta Dodika, Željke Cvijanović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Mađarskoj. Zanimljivo je da su u prvom planu bile Vučićeve izjave o odnosima Srbije i Mađarske, stanja na Kosovu i u RS-u, dok su izjave predsjednika RS-a i članice Predsjedništva BiH bile tek kratko prepričane.

Daleko veća pažnja posvećena je sve opasnijim dubiozama s kojima se suočavaju Željeznice RS, zaustavljanju proizvodnje u Rafineriji ulja Modriča, ali i stanju u Univerzitetskom kliničkom centru RS koji radi bez potrebnih certifikata. Pitanje klimatizacije i grijanja nije riješeno, Klinika za psihijatriju liči na kulise za horor film, dok se prvi čovjek ove ustanove bavi cijenama parkinga u Banjaluci i namjerom opoziva gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Jedno od otvorenih pitanja je zašto ni na vidiku nema popisa stanovništva i kome nije u interesu da se utvrdi koliko građana ima BiH kako bi to bio osnov za izradu strateških planova razvoja u ključnim oblastima života građana.

Ocjena: 6

 

Sukob na banjalučkoj desnici

Javne nabavke u UKC-u RS i cijena gradskih parkinga nove su teme kojima su okupirani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i direktor UKC-a RS Vlado Đajić, koji je na čelu gradskog odbora SNSD-a. Iako se obojica pozivaju na interese građana, iza svega je samo borba za kontrolu nad Banjalukom. I dok RTRS ne skriva navijačke strasti svrstavajući se uz Đajića, BNTV pak okreće glavu od njihovog populističkog politikanstva.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila propašću nekada najveće govedarske farme u RS-u – Farmlenda. Od farme su ostale tek ruševine, ali i milionski dugovi javnim preduzećima i bankama koji su doveli i do stečaja robnih rezervi RS-a. Za propast Farmlenda, koga je privatizirao Dragan Vasiljević, jedan od bliskih prijatelja Milorada Dodika, niko nije odgovarao, a u izvještaju se gledatelje podsjetilo da je Vasiljević, nakon što je novac izvukao iz ove farme, nestao iz BiH.

Minus sedmice

RTRS

Nastavak držanja pažnje javnosti RS-a isključivo na namjeri da se izvrši pritisak na pravosuđe BiH kako ne bi došlo do podizanja optužnice protiv Milorada Dodika. Jednako neprofesionalnim smatramo i podupiranje teze po kojoj se Dodik izjednačava sa cijelim entitetom i srpskim narodom.

BNTV

Površno izvještavanje o načinu na koji i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković te predsjednik gradskog odbora SNSD-a i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić realne probleme s kojima se suočavaju i Grad i najveća zdravstvena ustanova u ovom entitetu zloupotrebljavaju za prerano započetu izbornu kampanju za lokalne izbore naredne godine.

About The Author