RTRS I BNTV: KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU UREĐIVAČKIH KONCEPCIJA

RTRS je nastavio da servisira vladajuće RS strukture, koristeći svaku priliku da podiže međuetničke tenzije. BNTV prenosi ključne informacije pozivajući se na višestruke izvore informacija RTRS: RTV SERVIS U SLUŽBI PREDSJEDNIKA 24. – 30. juni 2015. ČIJI JE HELIKOPTER? Javni RTV servis Republike Srpske i dalje nastavlja biti glasnogovornik i promoter lika i djela predsjednika […]

RTRS I BNTV: KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU UREĐIVAČKIH KONCEPCIJA

RTRS je nastavio da servisira vladajuće RS strukture, koristeći svaku priliku da podiže međuetničke tenzije. BNTV prenosi ključne informacije pozivajući se na višestruke izvore informacija

RTRS: RTV SERVIS U SLUŽBI PREDSJEDNIKA

24. – 30. juni 2015.

ČIJI JE HELIKOPTER? Javni RTV servis Republike Srpske i dalje nastavlja biti glasnogovornik i promoter lika i djela predsjednika ovog bh. entiteta. Stoga je i u protekloj nedjelji u dnevnicima pomno bilježeno sve što je Milorad Dodik radio i govorio. Najdrastičniji primjer svakako je posjeta predsjednika RS-a bolesnoj majci tri poginula pripadnika Vojske Republike Srpske. Kamera i novinari RTRS-a brižljivo su zabilježili svaki detalj: od prebacivanja starice medicinskim helikopterom iz istočnog dijela RS-a u Klinički centar u Banjoj Luci, pa do razgovora Dodika s njom. S posebnim isticanjem da je predsjednik omogućio helikopterski transport. A čiji je helikopter?

U IME NARODA: Izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini i Rezolucija o Srebrenici bili su i tokom ove nedjelje centralne teme dnevnika. Kada je u pitanju Orić, RTRS presudu je izrekao. “Za srpski narod i predsjednika RS-a, Orić je ratni zločinac”, najava je priloga o odluci Švicarskog suda da Orića izruči BiH umjesto Srbiji. (25. juni, urednik Jasenko Todorović).

Dan ranije, dok se čekala odluka švicarskih vlasti o tome kome će Orić biti izručen, u titlu koji je pratio prilog o prijetnjama da će komemoracija u Srebrenici 11. jula biti odgođena ne bude li Orić vraćen u BiH, navodi se: “heroj krvavih ruku”. Ova dva događaja tako su poslužila da bi još jednu nedjelju RTRS izbjegao informisati gledaoce o bilo kojoj od gorućih životnih tema u ovom bh. entitetu.

KOGA NEMA, BEZ NJEGA SE MOŽE: Izvještaj o odluci vladajuće većine da podrži inicijativu predsjednika RS-a da Narodna skupština donese odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, još jednom je potcrtao naša konstantna upozorenja da je RTRS servis samo vladajućih struktura u RS-u. Opozicija koja se nije pojavila na sastanku, koji je Dodik tim povodom organizovao, dobila je samo dvije rečenice. No, zato je Dodiku ostavljen prostor da nadugo komentariše.

Negativne reakcije Ureda Visokog predstavnika u BiH, Evropske unije i Ambasade SAD u BiH, kao i upozorenja da je takav referendum protivan Ustavu BiH, gledaocima nisu saopštene. (30. juni, urednik Momčilo Ostojić)

Vidovdanskoj mitomaniji nije odolio ni RTRS. U skraćenom izdanju dnevnika 28. juna, koji je trajao 11 minuta, od deset izvještaja polovina ih je bila posvećena obilježavanju ovog vjerskog praznika.

Plus nedjelje

Zbog činjenice da RTRS svjesno, u većini izvještaja, zanemaruje prenošenja stavova opozicije o svim ključnim temama u RS-u, kao plus nedjelje izdvajamo izvještaj Danijela Kovačevića o posebnoj sjednici Narodne skupštine RS posvećenoj političkoj korupciji. Novinar je, bez vlastitih komentara, gledaocima prenio sve ključne stavove i pozicije i opozicije o ovoj temi.

Minus nedjelje

Izvještaj o posjeti Milorada Dodika bolesnoj majci tri poginula borca RS-a. Bez i trunke zazora, ovaj događaj emitovan je isključivo u funkciji promocije predsjednika RS-a.

Ocjena 1

 

BNTV: INFORMISANJE SVE BOLJE, PODUČAVANJE ISTORIJI – ISTO KAO I 1989.

24. – 30. juni 2015.

DA SE UTVRDI GRADIVO: Vidovdanskoj mitologiji sveprisutnoj kod Srba s obje strane Drine nije odolio ni BNTV. Petnaest uvodnih minuta (28. juni, urednik Slobodan Durmanović) posvećeno je obilježavanju ovog pravoslavnog vjerskog praznika. Osim o proslavama Vidovdana kao krsne slave Vojske RS (ma šta to značilo, ima li se u vidu da ista više ne postoji), krsnih slava brojnih opština RS-a i obilježavanja Vidovdana na Gazimestanu, u centralnom dnevniku emitovan je i specijalni prilog “o podsjećanju na sve Vidovdane u novijoj srpskoj istoriji”.

Zanimljivost te “novije srpske istorije” jeste da navedeni prilog počinje emitovanjem inserata iz igranog filma Boj na Kosovu, a okončava izručenjem bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

VIŠESTRUKI IZVORI: Dešavanja na političkoj sceni RS-a, odnosno zasjedanje Narodne skupštine RS na kojem se raspravljalo o političkoj korupciji, Rezolucija o Srebrenici i izručenje Nasera Orića BiH bili su u monitorisanoj nedjelji u vrhu dnevnika BNTV-a.

Izdvajamo zanimljiv pristup izvještajima sa sjednice Narodne skupštine u kojem se uredništvo odlučilo da nakon najava prezentera samo emituje izjave poslanika pozicije i opozicije, te gledaocima ostavi mogućnost da sami zauzmu stav o pitanju da li je nakon prošlogodišnjih izbora vlast u RS-u formirana na osnovu kupovine narodnih poslanika.

Kada su u pitanju Rezolucija o Srebrenici i slučaj Naser Orić, BNTV uspio je zadržati neutralan stav. Sve informacije o ove dvije teme koje su u RS-u ispolitizovane do maksimuma, BNTV prezentirao je samo u formi agencijskih vijesti i izjava političkih aktera Federacije BiH, RS-a i Srbije koji su se na njih referisali.

IPAK SE OD NEČEGA ŽIVI: Unatoč činjenici da je protekla nedjelja bila u znaku brojnih političkih dešavanja, BNTV-a je ipak najznačajniji dio prostora posvetio temama iz oblasti ekonomije ili brojnih nepoštivanja zakona od strane entitetskih institucija. Izdvajamo prilog novinarke Tijane Simović o problemima semberskih proizvođača pšenice koji na početku žetve nemaju ugovorenu otkupnu cijenu. Novinarka je ukazala i na činjenicu da Vlada RS nije ispoštovala svoje obaveze u vidu isplaćivanja poticaja poljoprivrednicima, niti iskazala interes da pšenicu otkupi za potrebe robnih rezervi (26. juni, urednik Slobodan Durmanović).

Plus nedjelje

Mini reportaža novinara Vladimira Kovačevića o životu građana Drvara. Povod za odlazak u tu opštinu bila je dezinformacija o pojavi vehabijskih skupina. Kroz razgovore s građanima i predstavnicima lokalne opozicije, jer su zvaničnici te opštine odbili da daju izjave, novinar je predstavio potpunu besperspektivnost života u Drvaru i sve obmane kojima je lokalni SNSD prije tri godine uvjerio građane da mu daju podršku na lokalnim izborima.

Minus nedjelje

Iako u profesionalnom smislu ne postoje zamjerke na izvještaj BNTV-a posvećen Vidovdanu, petnaest minuta u udarnom dijelu dnevnika posvećenih toj temi smatramo nepotrebnim.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Izvještavanje o temama koje su već dvije sedmice u fokusu cjelokupne bh. javnosti – izručenje Nasera Orića BiH i usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici – potvrdile su i ključne razlike između uređivačkih koncepcija RTRS-a i BNTV-a.

Dok je RTRS, stavljajući se u službu vlasti entiteta RS, ove teme iskoristio za dalje podizanje međuetničkih tenzija, BNTV je gledaocima prenio sve ključne informacije i stavove a da pritom nije upao u zamku da bude sluga dnevne politike.

(U petak, treći juli čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i FACE TV)

About The Author