RTRS I BNTV: KAD SE DVIJE REDAKCIJE SLOŽE

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.
BNTV
Analiza novinarke Tijane Simović posvećena politici Vlade RS u podsticajima za zapošljavanje. Gledaocima je predočena sveobuhvatna slika nerealnih planova, disbalansa između strategija koje se pišu i njihove realizacije kroz mišljenja predstavnika realnog sektora, ekonomista i opozicije.

Minus nedjelje

RTRS
RTRS je vjerovatno jedini javni emiter koji je bez trunke zazora u stanju stati iza paušalnih i neutemeljenih izjava i optužbi izrečenih iz susjedne na račun vlastite države. A upravo tome smo svjedočili u dnevnicima kroz kontekst izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o hiljadama mudžahedina koji se u BiH vraćaju sa stranih ratišta. Uzalud su bile sve izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je te navode negirao. Uzalud je bio i demanti čelnog čovjeka SIPA-e da ne postoji dokument o inim islamistima koji su u BiH i predstavljaju prijetnju po region. RTRS i njegovi “podobni i sveznajući analitičari” znaju da hrvatska predsjednica zna. I da je u pravu.
BNTV
Vijest o hapšenju osmorice Srba s područja Prijedora optuženih za ratne zločine pročitao je prezenter. Umjesto izjava predstavnika porodica žrtava ili preživjelih o ovom događaju, u Dnevniku je emitovan komentar predsjednika SDS-a Vukote Govedarice. U već viđenom maniru traženja ravnoteže u nacionalnoj strukturi počinilaca. I potom komentar da “pravosuđem BiH upravlja mafija koja je pod kontrolom krupnog kapitala”. U kojoj je vezi jedno s drugim, teško je razumjeti. Svima osim urednici Dnevnika Suzani Rađen-Todorić.

RTRS I BNTV: KAD SE DVIJE REDAKCIJE SLOŽE

Kao i uvijek kada su u pitanju ratni zločini koje su počinili pripadnici srpskog naroda, razlike u uređivačkim politikama RTRS-a i BNTV-a se gube. “Naši su uvijek jedini i nepravedno optuženi.” A žrtve? One za ove medijske kuće ne postoje

RTRS: Sve što nećete saznati o aktuelnim zbivanjima

5. – 11. decembar 2016.

MANIPULACIJA ČINJENICAMA: Ustavni sud Republike Srpske donio je šestog decembra odluku kojom je utvrdio da je odlukama (ukupno četiri) vezanim za objavljivanje rezultata referenduma o Danu RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i prekršena načela o jednakopravnosti konstitutivnih naroda shodno Ustavu RS-a. Iako je ovom viješću otvoren Dnevnik 2, koji je kao urednica potpisala Valentina Knežević, istoga dana smo još jednom svjedočili gruboj manipulaciji činjenicama. U samoj najavi izvještaja prezenterka ističe “da odluka o referendumu nije poništena” iako ista nije ni bila predmet sudskog razmatranja. A potom isti stav ponavljaju reporterka Tanja Blagojević te novinarka Ljubica Kovačev. Ostatak izvještaja koncipiran je na način potpune relativizacije odluke entitetskog Ustavnog suda, koja ključnu “potvrdu” ima u izjavi predsjednika Narodne skupštine RS Nedjeljka Čubrilovića koji ističe da je riječ “o tek proceduralnoj grešci”.

GDJE SU NESTALI EKSPERTI? Ima li se u vidu činjenica da u svakoj situaciji kada odluke donosi Ustavni sud BiH, urednici Dnevnika iste uz pomoć inih pravnih eksperata i analitičara pomno analiziraju, očekivali smo da tako postupe i u ovom slučaju. Ali od javnog RTV servisa RS-a, evidentno, tako što očekivati je iluzorno. S relativizacijom ovog pitanja u kontekstu zahtjeva opozicije da se utvrdi odgovornost skupštinskog rukovodstva, za greške koje su rezultirale odlukom Ustavnog suda, nastavilo se i u Dnevniku sedmog decembra. Gledaoci su tek u jednoj rečenici saznali za te zahtjeve, bez emitovanja ijedne izjave. Umjesto toga, uslijedio je komentar potpredsjednika entitetskog parlamenta Nenada Stevandića “da bi u sankcionisanju i skidanju glava uživala samo Federacija BiH”.

IZ PRIJEDORA STIŽU OSUDE: Hapšenje osam lica optuženih za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora po ko zna koji put ukazalo je na selektivan pristup RTRS-a prema ovoj problematici. “Iz Prijedora stižu osude”, ističe se u najavi izvještaja. Potom slijede izjave predstavnika srpskog nevladinog sektora, kako se to u RS-u  zove, “proizišlog iz odbrambeno-otadžbinskog rata”. I sve je navodno: “navodna odvođenja civila”, “navodna ubistva”. Glas porodica žrtava i preživjelih se ne čuje.

Izdvojeno

Informativni program RTRS-a samo je lice u ogledalu aktuelne vlasti ovog bh. entiteta. Pa shodno tome, ili afirmiše, ili negira, ili napada sve institucije, pojedince, odluke ili događaje na isti način na koji to radi vlast. Izdvajamo prošlonedjeljnu sjednicu Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC). Cijeli sadržaj kominikea stao je u tri prepričane rečenice prezentera. Uz potom opširnu izjavu potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića, sastavljenu od niza optužbi i negativnih kvalifikacija upućenih na adresu Ureda visokog predstavnika u BiH.

Ocjena 1

 

BNTV: Škrto o zločinima i odluci Ustavnog suda

5. – 11. decembar 2016.

Odluka Ustavnog suda RS kojom su zbog povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda poništene četiri odluke Narodne skupštine RS u vezi s referendumom o Danu RS, svoje mjesto je našla tek kao sastavni dio izvještaja sa sjednice Narodne skupštine RS. Novinar Mito Travar korektno je prenio komentare poslanika srpske i bošnjačke nacionalnosti, kao i predsjednika entitetske skupštine. O samom sadržaju  odluke Ustavnog suda RS ni riječi. Zašto, pitanje je za uredništvo Dnevnika.

I ova nedjelja, jednako koliko u dnevnopolitičkim dešavanjima, bila je u znaku ekonomsko-socijalnih tema. Od solidne analize prednacrta budžeta RS-a za narednu godinu (novinarka Danina Milaković) do prezentiranja stavova budžetskih korisnika, s kojima su predstavnici Vlade RS obavili konsultacije o tom dokumentu. Iz tog bloka izdvajamo analizu novinarke Mirjane Minić (10. decembar) o zaduženosti građana. Faktografija sumorne stvarnosti BiH. U kojoj se građani zadužuju kako bi osigurali puko preživljavanje.

Izdvojeno

Klub novinara Banja Luka sačinio je prijedlog prema kojem bi se u novi Krivični zakon RS unijele odredbe o sankcionisanju napada na novinare. Novinar Milan Kovač ukazao je na nedosljednosti sadržane u istom zbog navođenja izuzetaka, koje bi napadače oslobodile od odgovornosti. I koje su podijelile, sasvim razumljivo, novinarsku zajednicu.

Ocjena 5

Komparativna analiza

Kao uvijek kada su u pitanju ratni zločini koje su počinili pripadnici srpskog naroda, razlike u uređivačkim politikama RTRS-a i BNTV-a se gube. “Naši su uvijek jedini i nepravedno  optuženi.” A žrtve? One za ove medijske kuće ne postoje niti se njihov glas može čuti.

 

About The Author