RTRS I BNTV: Kad RS slavi, novinari se pridruže

RTRS je prevazišao sebe i egzaltirao nad defileom, a BNTV je dnevnike pretvorio u vjerski program. Prijeteće incidente i provokacije niko nije registrirao

RTRS I BNTV: Kad RS slavi, novinari se pridruže
Foto: Nezavisne.com

RTRS: Oni će nastaviti profesionalno!

  1. – 9. januar 2022.

VRHUNAC HIPOKRIZIJE: Kada Gvozden Šarac poruči da će unatoč „medijskom linču sarajevskih medija i portala, novinari RTRS-a nastaviti profesionalno raditi svoj posao“, onda je to vrhunac hipokrizije. Iz razloga jer se „nastavak profesionalnog obavljanja posla“ odnosi na Branku Kusmuk. Povod Šarčevog izvještaja bile su brojne osude i reakcije koje su uslijedile nakon priloga  Branke Kusmuk emitovanog prošle nedjelje u kojem je, ne birajući rječnik i komentare, na najgrublji način koristila jezik mržnje usmjeren prema Sarajevu. Ključna sugovornica joj je bila, podsjećamo, politologinja Sanja Vlaisavljević, koja također nije štedjela ni birala riječi kako bi dokazala da u Sarajevu nema ni „m“ od multietničnosti.

SMOG I ISTINA: U gruboj zamjeni teza, Šarac je Sanju Vlaisavljević i Branku Kusmuk predstavio kao žrtve „medijske hajke“, jer je „ispod sarajevskog smoga i magle progovorila istina“. Kao ključnog sugovornika izabrao je Đorđa Radanovića, predsjednika Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH, koji je ustvrdio da je cijelu „medijsku hajku protiv Vlaisavljević i Kusmuk povelo pet-šest Alijinih Srba i onih koji mrze Srbe“.

KĆERKA I SIN: No kada god pomislimo da uređivačka politika Dnevnika javnog servisa RS-a ne može niže od već viđenog, potvrdi se da nismo u pravu. Primjer je izvještaj emitovan devetog januara, Dana RS-a. U reakcijama na ovaj, podsjećamo, neustavni praznik, Ajdin Cikota je kao sugovornike imao, između ostalih, i Sonju Jovićević Karadžić i Darka Mladića. Kćerku i sina ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su prenijeli njihove poruke, želje i čestitke Republici Srpskoj. Svaki dodatni komentar na ovo je izlišan.

VELIČANSTVENO I IMPRESIVNO: Cijeli Dnevnik istog dana bio je posvećen obilježavanju Dana RS. Koji je, u više navrata tokom reporterskog javljanja ističe Dean Rauš, bio veličanstven i impresivan. Gledatelji su od Rauša saznali i da je veličanstveno tog dana bilo u svim stanovima i kućama u RS-u!?

Iz bloka izvještaja o obilježavanju Dana RS izdvajamo onaj o svečanom defileu. U posebnom fokusu bili su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS koji su iza glasa poručivali: „Srba ima kao lista, nema više komunista, Nemanjići za slavu, Obilići za krst, za krst“. Ne treba previše mudrosti pa da se shvati da ova poruka nije slučajno izabrana i da je jasno kome je upućena.

NEŠTO ĆEMO I PREŠUTJETI: Dopisnici RTRS-a donijeli su i izvještaje o tome kako se dočekao i slavio Dan RS-a u gradovima Republike Srpske. U patriotskom zanosu, u izvještaju iz Prijedora stoga je, očekivano, prešućena provokacija više desetina građana namijenjena Bošnjacima toga grada.

Sankcije SAD-a Miloradu Dodiku, ATV-u i Milanu Tegeltiji obilježile su udarne minute Dnevnika petog januara. Dodik je u prvom reagovanju ustvrdio da se „Srbi uvijek kažnjavaju pred svoje velike praznike, ali da ne zna zašto ga kažnjavaju“.

Ne zna, saznali su gledatelji, ni zašto se na udaru sankcija našla i Alternativna televizija, čije se uredništvo, u saopštenju za javnost, pozivalo na svoje „profesionalno izvještavanje“.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Slavljeničke hronike

  1. – 9. januar 2022.

VJERSKI PROGRAM: Kada Srbi i entitet Republika Srpska slave, onda se dnevnici pretvore u slavljeničke hronike. Otuda su i dnevnici šestog i sedmog januara (Badnji dan i pravoslavni Božić) više imali karakter primjeren vjerskom programu nego centralnoj informativnoj emisiji. Uz puno poštovanje osjećanja i običaja pravoslavnih vjernika, bilo je i više nego zamorno gledati izvještaje iz gradova i opština RS-a o pripremi i proslavi Božića. Uz neizostavnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i predug izvještaj u kojem sa grupom prijatelja siječe i izvlači stablo hrasta – badnjak za, kako je navedeno, gradsku upravu. Svi izvještaji bili su identični, sa zamornim anketama u kojima su građani ponavljali fraze o „najradosnijem hrišćanskom prazniku koji će proslaviti u krugu porodice“.

PRIGODNI ARANŽMAN: A da bi se sve to dodatno podvuklo, na desku prezentera Dnevnika 2 postavljen je i prigodni aranžman s upaljenom svijećom. No sve navedeno uobičajen je način izvještavanja BNTV-a za svaki pravoslavni praznik.

Nadahnuto, valjda, vjerskim zanosom, uredništvo Dnevnika 2 „propustilo“ je da gledatelje izvijesti o incidentima koji su im se desili u dvorištu. Konkretno, u naselju Janja, gdje su Bošnjaci bili izloženi uznemiravanju, uvredama, provokacijama. O sličnim provokacijama nesrpskog stanovništva u Doboju, Prijedoru, Višegradu i Gacku, također nije rečena nijedna riječ.

SVI UZ NOVAKA: Zbog uobičajenog januarskog praznovanja u bh. entitetu RS, uredništvo Dnevnika odlučilo je da životne probleme i sumornu političku zbilju stavi „na čekanje“. Stoga osim opširnih izvještaja o širenju novog soja koronavirusa u BiH, regionu i svijetu, centar pažnje bio je usmjeren na najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića. Tako su gledatelji u dnevnicima redovno informisani o onemogućavanju Đokoviću da uđe u Australiju i učestvuje na prvom Grand Slam turniru ove godine, te protestima njegove porodice i navijača. Mnogo minuta i informacija a da ništa konkretno nije rečeno.

Patriotsko-nacionalnog zanosa nije nedostajalo ni u Dnevniku devetog januara, koji je bio fokusiran na proslavu Dana RS. Riječima „Republiko Srpska, sretan ti  30. rođendan“ umjesto „dobro veče“, otvoren je Dnevnik 2. U najavi izvještaja, i BNTV izvukao je između ostalog skandiranje „za krst, za krst“ pripadnika jedinice SAJ MUP-a RS.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

I ove godine, obilježavanje pravoslavnog Božića i Dana RS-a pokazalo je da postoje događaji tokom kojih se brišu razlike u uređivačkim politikama RTRS-a i BNTV-a. U konačnici sve možemo svesti na mrtvu utrku u tome koji će medij iskazati veći patriotizam i više se dopasti/dodvoriti srpskom nacionalnom korpusu.

Otuda su obje medijske kuće izignorisale brojne provokacije upućene nesrpskom stanovništvu tokom božićnih praznika i uoči obilježavanja Dana RS.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja je predstavila nezavisno istraživanje o odlasku medicinskih radnika – sestara i tehničara – iz RS-a. Također je ukazala da bi gotovo 60 posto njih napustilo ovaj bh. entitet, da je 10 posto njih već spremno za odlazak i da su ne samo male plate i nezadovoljavajući uvjeti rada nego i politička situacija u BiH razlozi za odlazak.

Minus sedmice

RTRS

Niz priloga emitovanih tokom protekle nedjelje potvrdio je da RTRS više nema nijedan razlog niti pravo da se zove javni servis RS-a. Ili se to „javni“ može odnositi samo pod uvjetom da se javnošću smatraju pripadnici srpskog naroda, i to oni desnih i nacionalističkih političkih svjetonazora.

BNTV

Ignorisanje provokacija upućenih bošnjačkom stanovništvu tokom proslave Božića i Dana RS, koji su se desili u više gradova RS-a, uključujući i bijeljinsko naselje Janju. Iako BNTV nikada nije prikrivao da mu je srpsko stanovništvo ciljana gledateljska grupa, neobjavljivanjem ovih informacija dodatno su urušili profesionalni ugled.

About The Author