RTRS I BNTV: Kad je vojna parada u Moskvi važnija od virusa koji ponovo napada

Uredništva obje medijske kuće nisu se potrudila da obave namjenske razgovore s epidemiolozima i potraže odgovore na pitanja koja se u javnosti otvaraju

RTRS I BNTV: Kad je vojna parada u Moskvi važnija od virusa koji ponovo napada

RTRS: Neukusna socrealistička propaganda

22. – 28. juni 2020.

ODBRANA NEZAVISNOSTI PRAVOSUĐA: Čak i oni građani koji površno prate dešavanja na javnoj sceni BiH, teško da nisu upoznati s brojnim aferama koje su posljednjih godina potresale pravosuđe u ovoj zemlji. Iako su u više navrata javnosti prezentirani dokazi koji ukazuju na neprofesionalizam u radu sudija i tužitelja, i iako je, sada već bivša potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić svojim istupima nanijela štetu pravosuđu koju neće biti lako ispraviti, evidentno je da uredništvo Dnevnika 2 to ne želi vidjeti. Svjedočili smo tome u nekoliko izvještaja koji su se bavili radom komisije za nadzor nad radom pravosuđa Predstavničkog doma Parlamenta BiH, osnovane kako bi se dobili odgovori na pitanje zašto brojni sudski predmeti godinama ne dobijaju svoj epilog.

Ali jednako kako je iz VSTV-a stigao odgovor da je riječ o presedanu i napadu politike na nezavisnost nositelja pravosudnih funkcija, tako je u odbranu nezavisnosti pravosuđa stala i Branka Kusmuk. Izvještaj koji je ponudila gledateljima koncipirala je na tezi grube nakane dijela politike da utječe na rad pravosuđa. O aferama koje se za to isto pravosuđe vežu u kontinuitetu, nije rečena nijedna riječ. No, ima li se u vidu da su parlamentarna grupa formirana oko SNSD-a, kao i njihovi partneri iz HDZ-a BiH, odbili učešće u radu komisije, izvještavanje o ovoj temi nije iznenađenje.

JEDNOSTRANO O CRNOJ GORI: Crnu Goru i dalje potresaju sukobi između srpskih građana predvođenih Srpskom pravoslavnom crkvom i zvaničnih institucija te države. U nedjelji iza nas u fokusu je bila smjena lokalne vlasti u Budvi, koja je izgubila većinu u gradskoj skupštini. Izvještaji su, kao i u ranijim slučajevima, bili jednostrani i fokusirani isključivo na prenošenje stavova oponenata vlasti Crne Gore. I mjesta za iznenađenje nema, jer u Republici Srpskoj jedino oko čega postoji puni politički konsenzus vlasti i opozicije jeste bezrezervna podrška SPC-u i njenim sljedbenicima u toj državi.

MOSKOVSKA PARADA: I bez crvene marame oko vrata, urednica informativnog programa RTRS-a Marijana Đurđević, kao prava komsomolka, dva dana nadahnuto je iz Moskve izvještavala o vojnoj paradi upriličenoj povodom 75. godišnjice pobjede Crvene armije nad fašizmom. Poseban akcent bio je stavljen na činjenicu da se među zvanicama našao i Milorad Dodik. Ono što je u izvještaju ostalo na margini jeste „cijena“ poziva u Moskvu. Prava sitnica, odnosno kupovina tri ruska helikoptera za potrebe policije RS-a koje će platiti građani ovog bh. entiteta.

Ocjena: 1

 

BNTV: Virus uzvraća udarac

22. – 28. juni 2020.

EPIDEMIOLOŠKA SLIKA: Najava Dnevnika 24. juna, koja je glasila: „građani su se opustili, ali ne i virus“, najbolje je oslikala epidemiološku sliku kako BiH tako i regiona. Osim zvanične statistike o broju novozaraženih Covidom-19, uredništvo Dnevnika je na dnevnoj osnovi donosilo i procentualne podatke bazirane na broju testiranih i pozitivnih građana, koji i bez dodatnih pojašnjenja upozoravaju na sve alarmantniju situaciju u RS-u.

Gledatelji su upoznati i sa pitanjem da li se u BiH prešlo na takozvani švedski model, ali je izostala potraga za odgovorom na pitanje jesu li vlasti oba entiteta spremno ušle u novo poglavlje života s Covidom-19.

ZA KOGA PRAVILA NE VAŽE? Banjaluka je i dalje u samom vrhu lokalnih zajednica po broju zaraženih koronavirusom, a potencijalni novi klasteri su ugostiteljski objekti. Jedan od njih je i klub u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke Milorada Dodika, koji je, unatoč ograničenju radnog vremena do 23 h, proteklog vikenda radio do ranih jutarnjih sati. Gledateljima je predočen videosnimak iz tog kluba, koji je ustupio član mladih PDP-a Ivan Begić, na kojem se jasno vidi i vrijeme kada je nastao, ali i to da se u klubu nisu poštovale epidemiološke mjere koje važe za okupljanja u zatvorenom prostoru. Novinari Dnevnika potražili su i mišljenje gradonačelnika Banjaluke, pod čijom je direktnom kontrolom rad komunalne policije. A njegov odgovor da „komunalni inspektori ne mogu stići iskontrolisati sve objekte, čak i kada dobiju prijavu“, samo je jedna u nizu ilustracija da zakoni u RS-u ne važe za sve podjednako.

RUSKI RESPIRATORI: Nakon tri mjeseca, u Bijeljinu su stigli respiratori kupljeni donatorskim sredstvima građana i poduzetnika iz Semberije. Novinari Dnevnika ukazali su na činjenicu da su oni proizvedeni u Rusiji i da su upitnog tehničkog kvaliteta jer su izazvali više požara u ruskim bolnicama.

HRVATSKA I SAMOIZOLACIJA: Jedna od tema vezanih za povećanje broja zaraženih koronavirusom u našoj zemlji odnosila se i na odluku Vlade Hrvatske da građani BiH koji dolaze u Hrvatsku moraju 14 dana provesti u samoizolaciji. Šta to znači za građane koji su uplatili ljetovanje u Hrvatskoj, do kada će te mjere biti na snazi, treba li BiH uzvratiti reciprocitetnim mjerama ima li se u vidu da i u RH raste broj zaraženih, neka su od pitanja koja su otvorena u dnevnicima.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Sada već eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom u BiH čak ni uredništvo Dnevnika javnog servisa RS-a nije kadro relativizirati. Gledatelji dnevnika i RTRS-a i BNTV-a bili su na dnevnoj osnovi informirani o broju novozaraženih i preminulih, te o stavovima nadležnih institucija iz oba entiteta. Istovremeno, uredništva dnevnika obje medijske kuće nisu se potrudila da obave namjenske razgovore sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije i potraže odgovore na brojna pitanja koja se u javnosti otvaraju.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Tema Tijane Milinković koja se bavila pitanjem kako će se u RS-u voditi kampanja za lokalne izbore zakazane u novembru. Odgovor je potražila od predstavnika stranaka s obzirom da će se i političari morati prilagoditi životu i radu u novoj normalnosti koju diktira Covid-19.

Minus sedmice

RTRS
U maniru neukusne socrealističke propagande, Marijana Đurđević, glavna urednica informativnog programa RTRS-a, pripremila je 23. juna čak 14 minuta dug izvještaj iz Moskve. Povod je bio dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na vojnu paradu povodom 75. godišnjice pobjede nad fašizmom. Izvještaj je bio miks Dodikovih izjava o značaju antifašističke borbe i, kako je rekao, pokušaja njene revizije u BiH na štetu srpskog naroda, karikaturalnih Đurđevićkinih opisa Moskve i vojne parade, te ponovnih Dodikovih izjava o susretu i razgovoru s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Ali, kako slika govori više od hiljadu riječi, tako je bilo jasno da je „sastanak Dodika i Putina“ trajao manje od pola minute, koliko i predviđa formalno rukovanje ruskog predsjednika sa zvanicama na tom događaju.
BNTV
Izvještaji o dešavanjima u Crnoj Gori, koji su i dalje jednostrani i donose samo stavove opozicije i Srpske pravoslavne crkve.