BHT1 I FTV: Putin i ostale sitnice

Ruski predsjednik je sasvim očekivano dobio značajniji medijski tretman, ali sve u vezi s njegovom posjetom je djelovalo nategnuto, zamorno i naduvano. Osim visoke zvanice koja šeta naokolo, malo toga drugog je pokazano

BHT1 I FTV: Putin i ostale sitnice
Foto: Darko Vojinovic/AP

BHT1: Visoka politika i još ponešto

15. – 21. januar 2018.

PUTIN KAO DOGAĐAJ SEDMICE: Događaj sedmice za naše javne televizije zbio se u Beogradu, ili u glavnom gradu susjedne zemlje. Nije to prvi put da službena posjeta kod susjeda, ili događaji u njihovoj zemlji zasjene sve domaće vijesti. Razlog se čak sada čini smislenim: Srbiju je pohodio ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se tamo susreo s jednim članom našeg Predsjedništva. Da li je njegova posjeta bila službena ili ne? I tu su ocjene bile različite. Na FTV-u je prvo rečeno da je to bila privatna posjeta, a onda se ona, ipak, dan poslije shvatila kao službena kada se tamo ugledala plavo-žuta zastava. BHT1 je, slično kao i FTV, Putinovu posjetu pratio tri dana. Dan prije su se pitali koliki je utjecaj Rusije na Balkanu, a na dan posjete su se uglavnom ponavljale kurtoazne fraze srpskog i ruskog predsjednika. I onda su u after raspoloženju pokušali sumirati odjeke posjete koja je po mnogima više ličila na predstavu s namjernim ceremonijalnim viškom. Urednici Dejan Petrović i Svjetlana Topalić trudili su se da u sumiranju budu neutralni i da prostor ustupe različitim mišljenjima. U tome su bili prilično uspješni.

EKONOMSKI PREDAH: Urednice Željana Mehmedika i Blažica Krišto su na dan kada je Putin obilazio Beograd razmatrale saldo robne razmjene Rusije i naše zemlje. Bio je to pametan predah od visoke politike i pogled na ekonomske odnose. Šta uvozimo iz najveće zemlje, a šta u nju izvozimo? Mogle su se čuti i veoma oštre kritike ekonomskih novinara na račun dosadašnjih ruskih investicija.

UREDILA ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Nastavljena je negativna praksa u kojoj se prilog gradi na osnovu izjave političara/ke. Glavna akterka je sada bila novopečena predsjednica Željka Cvijanović. Urednice Željana Mehmedika i Svjetlana Topalić dopustile su da visoka funkcionerka SNSD-a odgovori na njihovo pitanje iz špice: kome odgovara neformiranje vlasti? I zaista, Cvijanović se potrudila iskoristiti prostor i vrijeme u kome joj niko nije protivrječio. Sportski kazano, urednice su joj nabacile volej koji nije propustila.

IZDVOJENO:

BHT1 je, konačno, u prvi plan stavio vremenske neprilike. U petak (urednici Dejan Petrović i Svjetlana Topalić) mogli smo saznati o stanju na cestama i gdje to nije prohodno. Dnevnik 2 su otvorile obilne padavine. To je priprema vijesti po mjeri prosječnog gledatelja. Baš onako kako treba biti.

OCJENA: 4

FTV: Sedmica u znaku Putina

15. – 21. januar 2018.

AUTOBUSI IZ UNUTRAŠNJOSTI: FTV je slično kao i BHT1 posvetio nemalu pažnju dolasku Vladimira Putina u Srbiju. Izvještaj beogradskog dopisnika Dejana Kožula bio je bogatiji za nekoliko sočnih detalja. Dejan Kožul nije propustio priliku da informira našu javnost o onome o čemu su brujali srpski mediji: o načinu kako su autobusima dovezeni ljudi iz unutrašnjosti, sve s ciljem pravljenja udvoričkog spektakla. Fokus je bio nešto više na izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a gledateljima su prenijete i ocjene stranih medija.

DAN POSLIJE: Dan poslije (urednik Darjan Babić) u svojevrsnom triježnjenju nakon Putina uglavnom se razmatrala uloga Milorada Dodika, koji se velikom ruskom bratu požalio na, kako veli, bošnjačku politiku uslovljavanja. Prenijete su reakcije Dodikovih političkih protivnika, koje su imenovane kao oštre, a njegov gest se nazvao nedržavničkim.

IZDVOJENO:

Kao i na BHT1, i na FTV-u je tokom cijele sedmice gledateljstvo tlačeno dnevnopolitičkim razmiricama. Da li će ući u vlast ili neće; ako uđu, kako će ući; pa hoće, pa neće… I tako svih sedam dana. Ovamo su izašli. Tamo nisu ušli. Posebno je zamorno bilo u utorak, kada su premišljanja tzv. Bh. bloka ispraćena pitanjem: „Hoće li SDP, DF i Naša stranka prihvatiti pruženu ruku SDA?“

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Vladimir Putin je bio medijska zvijezda ne samo u Srbiji već i u regionu. U našoj zemlji još i više, ako se zna da ga je u Beogradu dočekao jedan od ovdašnjih vodećih političara. Ruski predsjednik je sasvim očekivano dobio posvećeni medijski tretman, ali sve u vezi s njegovom posjetom je djelovalo nategnuto, zamorno i naduvano. Novinari i urednici su, osim visoke zvanice što šeta naokolo, imali neobično malo sadržaja. Navodno su potpisani mnogobrojni sporazumi, značajni za Srbiju i Rusiju, ali se malo zna o njihovoj realnom značaju. Energetski tokovi su i dalje pod velom neizvjesnosti. Ocjene zagrebačkog Jutarnjeg ili beogradskog tjednika NIN, koji su prilično minorizirali posjetu, ispostavljaju se otuda tačnim. Pojedini komentatori smatraju da se radilo o bildanju mišića dvojice predsjednika: ruskog u odnosu na Brisel, srpskog u odnosu na Brisel, ali i spram vlastitih sugrađana koji u sve većem broju izlaze na ulice. Na našim javnim televizijama Putin je dobio pažnju udarne vijesti visoke politike s pravom da zasjeni sve druge domaće aktuelnosti. Prigodno je priupitati se koliko je to opravdano? Vjerujem da je skoro svakog građanina ove zemlje, bez obzira na ideološke i političke razlike, više interesirala priča o prevarenom žirantu, ili o padavinama, nego sav sjaj beogradskog Putina.

About The Author

PLUS SEDMICE

BHT1
Prilog novinarke Larise Omerčić o prevarenim žirantima. Kako je to biti žirant u BiH, i još uz to biti prevareni žirant? Koliko su česte prevare u vezi s kreditima? Novinarka je kontaktirala dosta upućenih sagovornika i prezentirala temu koja je itekako bliska široj javnosti.
FTV
Praćenje Putinove posjete jer novinar Dejan Kožul se nije libio prenijeti one djeliće atmosfere koji se mogu naći u beogradskim opozicionim krugovima i medijima.

MINUS SEDMICE

BHT1
Sedmica je bila opterećena čestim ponavljanjem dnevnopolitičkih fraza o formiranju vlasti. Možda bi urednici trebali malo predahnuti od dnevne politike, barem do neke prve iole veće ekskluzive.
FTV
Putinova posjeta je i minus sedmice jer je na obje televizije odnijela više pažnje nego što je zaslužila, naročito zbog toga što je kao predstava visoke politike patila od manjka sadržaja.

VIJESTI

Vijesti

Latest