RTRS I BNTV: Javni servis uz Putina i protiv novinara

Rusija je toliko politički izolirana da je čak i posjeta Dumi geostrateški nevažnog političkog tijela kakvo je delegacija NSRS-a dignuta na visoki diplomatski nivo. RTRS i BNTV su složno na ruskoj strani

RTRS I BNTV: Javni servis uz Putina i protiv novinara
Foto: USA Today

 

RTRS: Protiv novinara i medijskih sloboda

  1. – 27. februar 2023.

PRITVARANJE MORAČE: Policija, pravosuđe i Udruženje novinara RS-a na čelu s Danijelom Simićem, uz svesrdnu podršku RTRS-a, ujedinjeni protiv medijskih sloboda i prava novinara da neometano rade svoj posao – u najkraćem je sadržaj izvještaja Ajdina Cikote o protestu novinara u Banjaluci u znak podrške Nikoli Morači, njihovom kolegi iz EuroBlica. Krug medijskih sloboda vlast RS-a svakodnevno sužava, a pritvaranje Morače, podizanje krivične prijave nakon što je odbio da otkrije izvor informacija iz teksta koji je pisao i oduzimanje telefona ozbiljno su upozorenje da će aktuelna vlast svim silama nastojati da ušutka sve neistomišljenike.

ZA PUTINA: Istina o rusko-ukrajinskom sukobu je na strani Rusije, ključna je poruka koju je iz govora Vladimira Putina izdvojilo uredništvo Dnevnika 21. februara. Iako se vlasti bh. entiteta RS formalno deklariraju kao neutralne u rusko-ukrajinskom sukobu, svakodnevno svojim istupima to demantiraju, od zvanične posjete delegacije Narodne skupštine Moskvi do favoriziranja stavova ruskog predsjednika i drugih  zvaničnika te države. Pa se iz spomenutog Putinovog govora izdvaja i tvrdnja da je „Zapad započeo rat u Ukrajini, na koji je Rusija samo odgovorila“.

DOČEK U DUMI: A kolika je nakon agresije na Ukrajinu izoliranost Rusije od ostatka svijeta svjedoči i način na koji je u Dumi dočekana delegacija Narodne skupštine RS. Izvještaj u Dnevniku 22. februara, iako to nije bila namjera ni uredništva ni novinara, najbolje je pokazao da je u tom obimu izolacije svaka podrška, makar došla od krajnje geopolitički irelevantne zajednice, a što realno jeste ovaj bh. entitet, jako bitna.

KO LAŽE: Ruska Federacija bila je u nedjelji iza nas u posebnom fokusu uredništva Dnevnika 2. Otvoreno je  pitanje da li se BiH pridružila bloku zemalja koje su toj državi uvele sankcije. Dok Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije kategorično tvrde da se „Republika Srpska nije sankcijama pridružila“, drugačije tvrdnje stigle su iz Srbije. Naime, 22. februara Aleksandar Vučić ustvrdio je da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji!?

NEGIRANJE GENOCIDA: Na radost Branke Kusmuk, Milorada Dodika i inih Srba, bh. pravosuđe još jednom je pokazalo svoje pravo lice: nije, kako Kusmuk navodi, reagiralo na „buru koja se digla u Sarajevu“ uz zahtjev da se predsjednik RS-a sankcionira zbog negiranja srebreničkog genocida. Kusmuk ističe da je pravosuđe BiH „dobro procijenilo neustavnost pravnog nasilja koje je upotrijebio bivši visoki predstavnik nametanjem izmjena Krivičnog zakona BiH“. I stoga, zaključuje, „na žalost bošnjačkih čuvara sjećanja“, listom odbacuje sve krivične prijave protiv negatora genocida, koje nositeljima pravosudnih funkcija samo troše vrijeme.

Izdvojeno

Nakon izuzetnih napora koje je spasilački tim Civilne zaštite RS uložio u potragu za preživjelim u zemljotresom pogođenim područjima u Turskoj, žalosno je što su dozvolili da budu predmet nepotrebnih i neumjesnih politizacija Milorada Dodika. On je, naime, tokom prijema za pripadnike ove jedinice saopštio da su „u Turskoj boravili kao predstavnici RS-a, a ne BiH, kako to navodi političko Sarajevo i neki predstavnici Zapada“. I to mu nije bilo dovoljno pa je ustvrdio „da RS nije poslala svoje spasioce, to ne bi učinila ni Federacija BiH“. Nažalost, gotovo identičnu poruku poslao je i šef spasilačkog tim CZ RS-a.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Dodik opet napada

  1. – 27. februar 2023.

UDAR NA NOVINARSTVO: Prostor medijskih sloboda u Republici Srpskoj iz dana u dan se ograničava, čime se novinarima smanjuje mogućnost da profesionalno rade svoj posao. Nakon što su silom izbačeni iz sjedišta Gradske uprave u Prijedoru prošle nedjelje, novinari BNTV-a našli su se na meti verbalnog napada Milorada Dodika. U već poznatom maniru kada nema argumenata kojima bi branio svoje stavove i poteze, Dodik pribjegava brutalnim uvredama, ovaj put upućenim novinarki Tijani Milinković, a potom i njenom kolegi Milanu Kovaču 23. februara.

KRIVIČNA PRIJAVA: Dan kasnije, policija je privela, a potom oduzela telefon i podigla krivičnu prijavu protiv Nikole Morače, novinara EuroBlica, zbog ometanja istrage u predmetu o kojem je izvještavao. U Banjaluci su brojne kolege i građanski aktivisti protestovali u znak podrške Morači, ali ostaje otvoreno pitanje da li je ovo uvod u represiju kako bi se ugušila sloboda javne riječi i svako kritičko propitivanje rada vlasti u RS-u.

NA RUSKOJ STRANI: Iako ne otvoreno, kako to čini RTRS, i BNTV se od početka ruske agresije na Ukrajinu svrstao na stranu Rusije. Teško je, osim romantičarskih teza o neraskidivim srpsko-ruskim vezama, utvrditi druge razloge, tim prije jer u ekonomskom pogledu Republika Srpska nema nikakve koristi od Rusije. A upravo to smo vidjeli u izvještaju o gubicima rafinerija Brod i Modriča, u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta, koji ukupno prelaze 800 miliona KM, zbog čega slijedi drastično smanjenje broja zaposlenih. Svaki komentar smatramo suvišnim.

Ocjena: 4

 

Komparativna analiza

Krajnje nekritičan odnos prema ruskoj agresiji na Ukrajinu jedno je od onih pitanja oko kojih postoji slaganje RTRS-a i BNTV-a, što se potvrdilo i u nedjelji iza nas.

Iako BNTV daleko manje prostora od RTRS-a posvećuje ovoj temi, izostanak izbalansiranog izvještavanja baca ozbiljnu sjenu na ukupan sadržaj emitiranih dnevnika. Što se RTRS-a tiče, Dnevnik 2 stoji rame uz rame sa ruskom propagandnom mašinerijom.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Prema procjenama UN-a, BiH je u vrhu liste država po gubitku stanovništva. Naša zemlja je za posljednjih osam godina ostala bez 300.000 građana, što zbog ekonomskih migracija što zbog visoke stope mortaliteta. Iako su vlastima usta puna brige za građane, broj ekonomskih migranata iz godine u godinu raste te su procjene demografa da bi za tri godine broj penzionera mogao biti veći od broja radnika. Ima li se u vidu činjenica da penzioni sistem počiva na bazi međugeneracijske solidarnosti, pitanje je ko će novac za penzije zarađivati.

Minus sedmice

RTRS

Sva RS-ovska „neutralnost“ kada je riječ o rusko-ukrajinskom sukobu kulminirala je, uz svesrdnu podršku uredništva Dnevnika 23. februara, dan uoči godišnjice ruske agresije na Ukrajinu. Odnosno, ističu novinari RTRS-a, „specijalne operacije“, u kojoj se, citiraju Vladimira Putina, „ruski vojnici bore protiv neonacista“. Izostanak empatije prema stradalim civilima, gotovo 300.000 nepotrebno ubijenih vojnika na obje strane i milionima raseljenih Ukrajinaca, te ravnodušnost pred razaranjem gradova i infrastrukture Ukrajine, slika je javnog servisa RS-a koji je po ko zna koji put potvrdio da je samo sluga i megafon vlasti ovog bh. entiteta.

BNTV

Lider PDP-a Branislav Borenović ne prestaje na insistiranju da predstavnici vlasti RS-a daju odgovor da li su podržali sankcije koje je BiH uvela Ruskoj Federaciji. Kao što smo i ranije pisali, uredništvo Dnevnika redovno prenosi sve Borenovićeve stavove na ovu temu. Ono što izostaje jesu pitanja koja od novinara ove medijske kuće očekujemo da Borenoviću budu upućena. Pa da se razjasni da li je i razlog insistiranja na odgovoru o sankcijama Rusiji razotkrivanje dvostruke politike vlasti RS-a ili pak lider PDP-a staje na stranu Rusije i njene agresije na Ukrajinu.

 

 

About The Author