RTRS I BNTV: Hvala ti, brate, hvala ti, brate, hvala ti, brate!

Handkeova posjeta i sve što se dešavalo tim povodom bili su izvrsna prilika za kritičko sagledavanje aktuelne politike u Republici Srpskoj. Kritika je, očekivano, potpuno izostala i na RTRS-u i na BNTV-u

RTRS I BNTV: Hvala ti, brate, hvala ti, brate, hvala ti, brate!
  1. – 9. maj 2021.

RTRS: Višegrad, Handkeov grad

NE POSTOJI, ALI POSTOJI: U saopštenju nakon sastanka članova G-7 navedeno je da prekrajanje granica na zapadnom Balkanu nije opcija koja se razmatra. Istakli su i da je „teritorijalni integritet BiH neupitan“. No sve to malo znači za predsjednicu RS-a. Što je posebno istaknuto u Dnevniku šestog maja. Jer Željka Cvijanović,  istina, navodi da non-paper „nije vidjela, on zvanično ne postoji, ali postoji i napravljen je jer je svijet suočen s neuspjehom u BiH“.

ŠTA LI VUČIĆ MISLI: Ni ova nedjelja nije prošla bez priče Milorada Dodika o osamostaljenju RS-a. U izjavi datoj novinarima nakon pomena žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini ponovo je govorio o „negativnom utjecaju stranaca koji žele svojim prisustvom da slabe RS i srpski narod“. Jedina realnost, naveo je Dodik, jeste da se „Srpska odvoji i da živi sama ili u konfederaciji sa Srbijom“.

Iz snimka se ne može uočiti da li je tu izjavu dao u prisustvu Aleksandra Vučića, koji je također boravio u Donjoj Gradini, pa stoga i ne znamo šta predsjednik Srbije, kojem su usta puna podrške cjelovitosti BiH, misli o Dodikovim stavovima.

KO JE ODGOVORAN: Uvijek su nama za sve krivi oni drugi. Pogotovo u situacijama kada je vlast ta koja treba da radi svoj posao i odgovori na potrebe građana, kao što je to slučaj s nabavkom cjepiva protiv koronavirusa. Ilustrovao je to Gvozden Šarac u izvještaju o prvom kontingentu cjepiva koje je Evropska unija donirala BiH. Ističe Šarac u javljanju kako se na „donaciju dugo čekalo“, ali ne spominje da je za stanje u kojem se BiH nalazi najodgovornija vlast. Da je RTRS, kao što nije, stvarno javni servis, takvo pitanje bi se otvorilo. No RTRS-u je jedino bitno da služi vlasti, a građani su tu tek kako bi plaćali RTV taksu.

ODUŠEVLJENI MINISTAR: I ovu su nedjelju obilježila nova obećanja o početku masovne imunizacije stanovništva. Posebno je izdvojena vijest kako umjesto u razmaku od 21 dana, sada period između prvog i drugog cijepljenja Sputnjikom V može biti tri mjeseca. Nakon ovog izvještaja ostala je nedoumica da li to znači da je već prva doza ruskog cjepiva dovoljna za adekvatnu zaštitu. Ili pak oduševljenje s kojim je ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić to komentarisao znači da se u ovom bh. entitetu stvara prostor da se tek formalno cijepi veći broj građana.

Ocjena: 1

BNTV: Otkud Crvena armija u Banjaluci?

  1. – 9. maj 2021.

I MARŠAL MEĐU HEROJIMA: Uloga Crvene armije u konačnom slomu fašizma je neupitna. Ali nikada nijedan vojnik Crvene armije nije nogom kročio u Banjaluku, nikada njene jedinice u finišu Drugog svjetskog rata nisu se borile u BiH. I stoga bi bilo potrebno upitati gradonačelnika Banjaluke zašto se bista maršala Georgija Žukova našla uz biste narodnih heroja NOB-a koje je dao ovaj grad. Ali nema ko da pita.

AMBASADOROVA PODRŠKA: Povodom postavljanja biste Žukovu, u Banjaluci je boravio ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Halabukov. U izvještaju je prenesen dio njegovog obraćanja novinarima u kojem je po ko zna koji put izrečena eksplicitna podrška politici zvaničnika RS-a. Nastavljeno je i otvaranje tema koje direktno zadiru u unutrašnja pitanja BiH. Ne znamo da li se iko od prisutnih novinara na to osvrnuo, jer iako se to desilo, gledatelji Dnevnika sedmog maja o tome nisu informisani.

ANALITIČKI O EKONOMIJI, PROPAGANDNO O POLITICI: Kada se sagleda ukupna uređivačka politika Dnevnika 2, može se povući jasna granica između analitičkog pristupa temama iz domena ekonomije i socijalne problematike i onih koji se na bilo koji način dotiču srpskih „nacionalnih interesa“, te odnosa spram zvanične politike Srbije i Rusije.

Otuda se u pravilu gledatelji samo informišu, kroz isključivo afirmativne vijesti, o aktivnostima Aleksandra Vučića, ili se pak bez bilo kakvog analitičkog pristupa prenose stavovi ruske ambasade u BiH. Tako Vučić ima ne samo političku nego i bezrezervnu medijsku podršku dok nastavlja propagirati svoju ulogu dobročinitelja Srba s ove strane Drine.

VUČIĆ I POMOĆ: Kao primjer navodimo njegov boravak u Donjoj Gradini, gdje je održan pomen za žrtve ustaškog logora Jasenovac. Srpski predsjednik u obraćanju novinarima posebno je govorio o nastavku „pomoći RS-u i svom narodu“, za koju ga mole predstavnici vlasti. Kada već BNTV zorno prenosi sve kritike koje opozicija u ovom bh. entitetu iznosi na rad aktuelne vlasti, kao i na njenu nemogućnost da bez konstantnih zaduživanja osigura likvidnost budžeta, bilo bi za očekivati i kritički osvrt na to da stabilnost te iste vlasti održava i Srbija redovnim finansijskim injekcijama.

POSLASTICA PARADE: Dnevnik devetog maja otvoren je izvještajem o vojnoj paradi u Moskvi povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. U izvještaju se nije krila fasciniranost demonstriranom vojnom silom Ruske Federacije s isticanjem da je „poslastica parade bio defile naoružanja“, ma šta to značilo.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u gradovima RS-a, uključujući i Banjaluku. I dok su se predstavnici vlasti zaklinjali u antifašizam, u isto vrijeme malo je onih gradova u ovom bh. entitetu koji nemaju barem jednu ulicu koja nosi ime nekog od pripadnika profašističkog četničkog pokreta. Ali i to je samo jedan u nizu primjera kako i vlast i BNTV relativiziraju antifašističku borbu i postaju dio novog političkog narativa zasnovanog na falsifikatu povijesnih činjenica.

Ocjena: 2

Bez očekivane kritike političkih poteza

Obje medijske kuće iza sebe su ostavile krajnje blijedu nedjelju u pogledu sadržaja koji su ponudile gledateljima dnevnika. Doda li se tome i odsustvo bilo kakvog, ako ne kritičkog, a onda bar objektivnog osvrta na boravak Petera Handkea u Banjaluci i Višegradu, opšta ocjena je još lošija. Kad živ čovjek dobija spomenike i ulice, to je uvijek povod za kritičko sagledavanje politike, što je na entitetskim televizijama potpuno izostalo.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Željka Cvijanović je i ne trepnuvši saopštila kako je Republika Srpska po stepenu imunizacije druga u regionu, odmah iza Srbije. Ali na osnovu dostupnih javnih podataka, medicinski stručnjaci su ukazali na svu neutemeljenost njene tvrdnje. Jer, u Republici Srpskoj je do sada prvu ili drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa ukupno primilo ispod dva posto stanovništva, dok je istovremeno po broju umrlih prema broju stanovnika prva u Evropi.

 

Minus sedmice

RTRS

U bh. entitet Republika Srpska malo ko dolazi. Od značajnih diplomata, respektabilnih umjetnika, javnih radnika… Otuda je i vijest dana kada u najmanju ruku kontroverzni austrijski književnik Peter Handke dođe u Banjaluku i Višegrad, pa mu se priredi „kraljevski doček“, podigne spomenik u Banjaluci, dodijeli nagrada „Ivo Andrić“. No ima li se u vidu da njegovo negiranje genocida u Srebrenici te otvorena podrška velikosrpskoj politici devedesetih godina prošlog stoljeća u cijelosti korespondiraju s politikom vladajućih elita u RS-u, onda ovakav doček ni ne čudi.

No za Handkea je nepotrebno trošiti riječi. Ali kada se u izvještaju Gvozdena Šarca posebno ističe izjava Jovana Delića, predsjednika žirija Andrićeve nagrade, da je „Višegrad Handkeov grad“, onda je to sramna i strašna poruga u lice bošnjačkim žrtvama zločina kojeg su u tom gradu počinili pripadnici vojske bosanskih Srba u minulom ratu.

BNTV

Radoje Tasić nije krio ushićenje u izvještaju o posjeti „Republici Srpskoj nobelovca Petera Handkea“. Nabrajao je ordene i počasti koje su mu ukazali visoki zvaničnici ovog bh. entiteta, a izdvojio je posebno „nadahnutu“ izjavu Emira Kusturice: „Hvala ti, brate, hvala ti, brate, hvala ti, brate“. Dobio je Handke, za najbolje književno djelo u Srbiji i RS-u, i nagradu koja nosi ime Ive Andrića, za kojeg je kazao da je „posljednji veliki pisac 19. stoljeća“!? A kako snimka uvijek govori više od riječi, bilo je posebno zanimljivo vidjeti ozareno lice Željke Cvijanović dok je stajala rame uz rame s Handkeom.

O svim kontroverzama koje prate ovog austrijskog pisca, velikom negodovanju svjetske javnosti zbog uručenja Nobelove nagrade, njegovom prijateljstvu sa Slobodanom Miloševićem te negiranju srebreničkog genocida, nije rečena nijedna riječ. No drugačije nismo ni očekivali, jer to su mišljenja koja korespondiraju kako sa zvaničnom politikom RS-a tako i BNTV-a.

 

About The Author