Memorijalni centar Srebrenica uputit će žalbu REM-u zbog govora mržnje u emisiji ‘Ćirilica’

Javljanje ratnog zločinca Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa, davanje javnog prostora ratnom zločincu Vojislavu Šešelju dio su uobičajene prakse te emisije

Memorijalni centar Srebrenica uputit će žalbu REM-u zbog govora mržnje u emisiji ‘Ćirilica’

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida ove godine realizirao studiju slučaja na primjeru komunikacije i poruka prema javnosti iznesenih u okviru emisije “Ćirilica” voditelja i urednika Milomira Marića.

Cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992.-1995., te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televizijskog ‘Mainstreama’ u današnjoj Srbiji, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

U saopćenju se navodi da se u emisiji ‘Ćirilica’ primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerima genocida u Srebrenici.

Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidljivo je kretanje od ideje da je Srebrenica ‘planiran zločin’ od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio ‘Srebrenicu u trenutku rastrojstva’, do onih uobičajenih o tome da su ubijani vojnici i naoružane osobe.

Također, urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija o temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor.

Javljanje ratnog zločinca Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora ratnom zločincu Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajene prakse te emisije, kažu iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Stoga su najavili da će podnijeti prijavu Regularnom tijelu za elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije ‘Ćirilica’ i jutarnjeg programa na TV HAPPY.

Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je i predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže takav zahtjev.

About The Author