RTRS I BNTV: Entitetska vlast je otuđena i nema ništa s narodom i njegovim problemima

Ankete kao sastavni dio velikog procenta izvještaja u Dnevnicima BNTV-a ukazuju na to da je stanovništvo sve nezadovoljnije vlašću i da ga najviše iritira potpuna nezainteresiranost za građane i njihove probleme

RTRS I BNTV: Entitetska vlast je otuđena i nema ništa s narodom i njegovim problemima

RTRS:  Dok Republici Srpskoj cvjetaju ruže, Njemačka propada

  1. – 18. juli 2022.

ŠTA ĆE JADNA  NJEMAČKA: U ekonomski stabilnom i prosperitetnom bh. entitetu Republika Srpska, kako u to građane na dnevnom nivou ubjeđuju i vlast i informativni program RTRS-a, jedina briga je kakve ekonomske posljedice ruska agresija na Ukrajinu ostavlja na Evropsku uniju, prije svega na Njemačku. Pažljivim gledanjem osjeća se blaga doza ironije i likovanja u izvještajima o pozivima koji se upućuju građanima na štednju energenata. O poskupljenju gasa, za koje je Milorad Dodik nakon povratka iz Rusije tvrdio da se neće dogoditi i enormnom skoku cijena ogrevnog drveta javnost se ne informiše.

POVRŠNI PRISTUP: Na istom fonu, za koji nam nije jasno da li je izostanak informisanosti novinara Dnevnika ili je, pak, riječ o političkoj manipulaciji, bilježimo i izvještaj u kojem se ističe da banke u BiH koriste inflaciju kako bi povećale kamate na kredite građana. Ima li se u vidu da se više od mjesec dana zna da je Evropska centralna banka podigla kamatne stope, ostajemo iznenađeni površnim pristupom ovako važnom pitanju.

NEGIRANJE GENOCIDA: Tužilaštvo BiH ocijenilo je da u izjavama Radovana Kovačevića, portparola SNSD-a, nema elemenata negiranja genocida. Time je samo dat vjetar u leđa da se u RS-u nastavi sa takvom praksom. A da bi se to i podvuklo, Gvozden Šarac u izvještaju podvlači izjavu Kovačevića „da je spreman sve što je rekao koliko god puta treba ponoviti“.

Reakcije koje su uslijedile od udruženja žrtava srebreničkog genocida na navedenu tužilačku odluku gledatelji nisu imali priliku čuti. U interpretaciji RTRS-a one su opisane kao „nastavak hajke protiv Kovačevića iz Federacije BiH“.

Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH, očekivano, iz RS-a jedinstvena reakcija i ponavljanje „da je to samo nastavak političkog obračuna s Republikom Srpskom“.

TALAS NEGODOVANJA: Visoki predstavnik ponovo je uspio izazvati talas negodovanja zvaničnika RS-a. Povod je njegova izjava o potrebi izjednačavanja udžbenika povijesti/istorije/historije u BiH. U najavi izvještaja, odnosno reakcijama iz RS-a ističe se da je riječ o pokušaj prenosa nadležnosti. Na to se vežu izjave predstavnika stručne javnosti RS-a koji tvrde „da samo udžbenici RS-a sadrže istinitu istoriju“. Krunski dokaz te istinite istorije, saznajemo, ogleda se u tome da „učenici u Republici Srpskoj uče da su Srbi bili jedini antifašisti u Drugom svjetskom ratu i imali dva oslobodilačka pokreta“?! Kako bi se dodatno podcijenila funkcija Christiana Schmidta, sugovornici naglašavaju i da bi „bivši njemački ministar poljoprivrede sada i da piše udžbenike”.

Ocjena 1

BNTV: Otuđena vlast

  1. – 18. juli 2022.

(NE)POVEĆANJE PLATA: U fokusu izvješavanja  bili su neuspjeli pregovori članica Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a oko zahtjeva Saveza sindikata RS-a za povećanje najniže plate u ovom bh. entitetu. Ukazano je na tvrdnje poslovne zajednice u realnom sektoru da nema osnova za nova povećanja plata i da će od toga profitirati, kroz rast doprinosa, samo Vlada i javni sektor.

I dok se poslodavci bore za očuvanje svog profita, gledatelji su upoznati i sa sve većim siromašenjem radništva.

Ankete koje su sastavni dio sve većeg broja izvještaja koji se emituju u Dnevnicima ukazuju na to da je stanovništvo sve nezadovoljnije vlašću i da građanima posebno smeta njihova potpuna otuđenost od njihovih problema i interesa.

OPREČNI IZVJEŠTAJI: I u protekloj nedjelji svjedočili smo tome kako dvije medijske kuće gledatelje na potpuno različit način informišu o istom događaju. Naime, riječ je o sastanku Milorada Dodika s ratarima iz Semberije, tokom kojeg se pokušao postići dogovor oko otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice.

Za razliku od RTRS-a, koji je ovaj susret predstavio kao krajnje srdačan, čak idiličan, gledatelji BNTV-a svjedočili su nezadovoljstvu koje su zbog odnosa vlasti prema njima iskazali semberski ratari.

Pa ako od RTRS-a i nismo očekivali da otvori pitanje s koje to pozicije i ovlasti Milorad Dodik pregovara s ratarima, zanimljivo je da ni BNTV nije vidio ništa neobično u tome što o cijeni pšenice i podsticajima poljoprivrednicima u RS-u odlučuje član Predsjedništva BiH.

Ocjena 5

Komparativna analiza

Kraj prošle nedjelje obilježio je diplomatski incident između Hrvatske i Srbije nakon što Aleksandru Vučiću nije dozvoljen dolazak u privatnu posjetu na spomen-kompleks ustaškog logora Jasenovac. I RTRS i BNTV u dnevnicima emitovanim 17. i 18. jula ovome su posvetili posebnu pažnju, no niko nije pokušao tražiti odgovor na ključno pitanje: zašto dolazak Aleksandra Vučića, kao čuvane osobe, nije najavljen u skladu s uobičajenim diplomatskim protokolima? Umjesto toga, osim izjava Vučića, te ministara policije i vanjskih poslova Srbije, gledatelji oba medija upoznati su i s reakcijama lidera svih stranaka iz RS-a. Uz isticanje stava „da bi ovaj incident mogao imati posljedice i po BiH“. Kako i zašto – nije obrazloženo.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja je otvorila pitanje da li će se naredne godine u BiH obaviti popis stanovništva. Sugovornici, demografi i sociolozi upozorili su da je razlog zašto se ne nazire početak priprema za popis nedostatak političke volje da se donese novi zakon o popisu stanovništva, ali i strah vladajućih struktura u BiH da se utvrdi koliko zaista stanovnika imamo. A bez popisa stanovništva bilo kakvo planiranje razvoja je potpuno nekorisno.

Minus sedmice

RTRS

Opoziciona politička scena u RS-u, kada bi se sudilo na temelju informacija u Dnevniku 2, ili ne postoji ili je samo „remetilački faktor“ u ovom bh. entitetu. Javni servis RS-a tako na najočigledniji način  dokazuje da svjesno i kontinuirano krši sve zakonske odredbe o radu javnih emitera u Bosni i Hercegovini. Iz nedjelje iza nas izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 12. jula, na dan kada je SDS obilježavao 32 godine od osnivanja i stranačku slavu. Izvještaj s ovog događaja je izostao, a umjesto njega gledateljima su preneseni komentari nekih od bivših članova SDS-a koji nisu štedjeli riječi kritike na aktuelno stranačko rukovodstvo.

BNTV

Iako je do zvaničnog početka izborne kampanje ostalo više od mjesec i po, uredništvo Dnevnika sve je kapacitete upregnulo u promociju lidera SDS-a Mirka Šarovića, koji je zajednički kandidat svoje stranke i PDP-a za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Ne ulazeći u sadržaj Šarovićevih izjava, koje su uglavnom svedene na kritike rada aktuelne vlasti u RS-u, njegovo svakodnevno pojavljivanje u Dnevnicima pretvara ih u hroniku lidera SDS-a i sve više poprima obrazac koji RTRS koristi kada je u pitanju Milorad Dodik.

About The Author