SENAD AVDIĆ: Policija, pravosuđe i mafija, ljubav do groba

SVIJET MEDIJA: Kako je policijski aparat sistematski kriminaliziran? Zašto Sarajevo ignorira sudbinu žena u Iranu? Jesu li Gornji horizonti smrt za Neretvu?

SENAD AVDIĆ: Policija, pravosuđe i mafija, ljubav do groba
Foto: Slobodna Bosna

SKY aplikacija i posljedice

Pravosudne akcije koje se posljednjih mjeseci provode širom regiona protiv organiziranog kriminala i krupnih zločinačkih kartela pokazale su, uz ostalo, zapanjujuće veliku uključenost državnih struktura u kriminalne poslove. Na osnovu saznanja prikupljenih putem SKY aplikacije, u zemljama regije se hapse visoke policijske i pravosudne osobe pod sumnjom da su surađivale, pomagale i štitile mafijaše i osiguravale njihove razgranate poslove. Slične odnosno identične fenomene susrećemo i u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji. Hrvatska ne bi bila izuzetak da nije pod rigoroznim monitoringom institucija Evropske unije.

Kada država koja ima monopol na upotrebu sile dođe u poziciju da je njen represivni aparat dubinski kriminaliziran, tada je ona u ogromnom, teško rješivom problemu.

Istorija sistemskog kriminaliziranja policijskog aparata u BiH, kao i susjednim zemljama lako se može uočiti i njegov razvoj pratiti zadnjih 30-ak godina. Sa slomom komunističkog poretka nije dokinuta politizacija policije. Naprotiv, ona nije demokratski reformirana i profesionalizirana nego je i dalje nastavila služiti interesima vladajućih elita, s tom razlikom što su ti interesi bili drugačijeg karaktera.

U Bosni i Hercegovini je to posebno bilo dramatično i razorno, jer je svaka od tri pobjednčke nacionalne stranke 90-ih godina postavila svoje ljude na čelna policijske funkcije i oni su radili ne u skladu sa zakonom nego sa zahtjevima interesima svojih stranačkih i nacionalnih elita. Policijski aparat nije više provodio zakon i red, niti garantirao sigurnost građana, nego je ispunjavala naloge svojih nacionalnh lidera i njihovih politika. Budući da su te politike bile, s jedne strane kriminalne, a sa druge zločinačke, policajci su pretvoreni ne samo u zaštitnike kriminala nego su se svrstali u prve redove masovnih zločina, progona, zvjerstava. Dovoljno je pogledati suđenja za ratne zločine, one pred sudom u Haagu, ili pred lokalnim sudovima da bi se uvjerilo kako su policajci od vrha do dna njihove hijerarhije u mnogim sredinama bili kolovođe zločina i glavni egzekutori. Ugavnom je riječ o istim osobama koje su u prethodnom „nenarodnom“ režimu bile na braniku tadašnjeg poretka i njegovih vrijednosti. Potpuno isti ljudi koji su ne tako davno hapsili građane zbog masnog vica ili psovke Najvećeg sina, u novonastalim društvenim okolnostima su organizirali zločinačke poduhvate, odvodili ljude na masovna pogubljenja, ili izdavali naloge za njihovo odvođenje u logore.

Naravno da su zbog ovlaštenja koja su imali i prilike koja im se nenadano ukazala te zbog izostanka bilo kakve zakonske kontrole, jer oni su bili zakon(!) policijski šefovi samo ukoliko su bili lojalni vladajućoj kliki bili šampioni tranzicije, nalazili se u prvim redovima pljačkaške privatizacje. Novac stečen u ratu pljačkom, švercom, progonima.. nakon rata su uložili u kupovinu nezaštićene nekadašnje društvene imovine. Stekli su basnoslovna bogatstva, kompanije, trgovačke centre, benzinske pumpe, autosalone. Bila je to nagrada za lojalnost režimu koji je uz pomoć policijske strukture razorio najvažnijie poluge pravne države.

Naravno da su ti policijski ratni profiteri i tranzicijski pobjednici ostavili iza sebe pustoš u sistemu, ali su postali uzori generacijama koje su došla nakon njih. Policija u velikoj mjeri postala je nezaobilazan saučesnik u svakom kriminalu, bilo da je riječ o švercu narkotika, otimanju javnog novca, prekograničnom trafikingu. Ništa više nije isto kao u onoj pjesmi Bijelog Dugmeta „Policija trenira strogoću“.

Bregoviću i Bijelom dugmetu milicija je počesto bila za petama

Goran Bregović je često svjedočio da je njegovoj grupi policija tokom karijere neprestano bila za petama, sumnjičeći ih za konzumiranje droge. Nekada se policija, eto, bavila članovima “Bijelog dugmeta”, a danas se, vidimo to iz raspakovanih SKY aplikacija, sama bavi rasturanjem, žargonski rečeno, “bijelog”. (Senad Avdić, Slobodna Bosna)

NEVEN ANĐELIĆ: Tri razloga zašto Sarajevo ne dotiče totalitarizam i sudbina žena u Iranu

(…) Dok režim u Iranu jeste jedna od rijetkih teokratija u svijetu, nerazvijena demokratija u BiH kreirala je društvo kojim dominiraju teističke vrijednosti i pogledi. Istovremeno, vijesti iz Bosne i Hercegovine o diskriminaciji, ugnjetavanju, fizičkim napadima na žene, silovanjima te ubistvima, nažalost nisu rijetkost. Međutim, osim sporadične reakcije malih grupa žena, niti javnost, niti vlasti ne čine ništa, iako bi upravo zbog takve situacije bilo očekivano da se u Bosni i Hercegovini značajnije reaguje na zbivanja u Iranu.

(…)

Tri su, dakle, razloga zašto Sarajevo šuti.

Prvi razlog je politička učmalost sredine koja ni zbog sopstvenih katastrofalnih uvjeta ne pokazuje političku zrelost i akciju. I po nekim drugim pitanjima ljudskih prava, Sarajevo je bilo posljednja prijestolnica Zapadnog Balkana u kojoj su građanke i građani pokazali svoja opredjeljenja za jednakost i ravnopravnost.

Drugi razlog je da cijelom Bosnom i Hercegovinom vladaju populistički pokreti koji svoju dominaciju osiguravaju bliskom saradnjom sa crkvama i džamijom kreirajući tako koncept kvazi-sekularizma koji nije puna teokratija, ali u kojem su od iznimne važnosti religijska načela.

Treći razlog je što, u nedostatku građanskog aktivizma, pseudodruštveni angažman koji organizuju populističke partije potvrđuje dominantnost nacionalističke politikediktaturu religijskih vrijednosti nad društvom, nipodaštavanje manjinskih prava i polnu nejednakost uvriježenu u nekoj navodnoj tradiciji.

Stoga se među političkim elitama u Sarajevu ugnjetavanje muslimana od strane muslimana prešućuje, moderne ideološke vrijednosti ignorišu, sa simpatijama pogledava na teokratiju u Iranu, a produbljuju veze sa autokratijom, poput onih u Turskoj ili Azerbejdžanu.

Bosni i Hercegovini ne bi pomoglo ni da se Juliette Binoche ošiša na ćelavo.

Prije nekoliko dana (16. novembra) treći komitet UN-a usvojio je nacrt rezolucije kojom se osuđuje Iran zbog stanja ljudskih prava uključujući brutalnosti prema demonstrantima. Među 68 zemalja koje su bile suzdržane je i Bosna i Hercegovina. Sve članice EU, kao i zemlje kandidati, glasale su za nacrt rezolucije. Diplomate iz Srbije i Turske nisu bile prisutne sjednici.

Gdje bh. diplomatija vidi Bosnu i Hercegovinu? (Inforadar)

 

Projekat Gornji horizonti: Početak kraja Neretve i Hercegovine kakvu poznajemo?

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH nedavno su posjetili nekoliko opština istočne Hercegovine na čijim je teritorijama planirana realizacija “megalomskog projekta izgradnje niza hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i potencijalno Crnoj Gori”.

Riječ je o projektu Gornji horizonti, o kojem šira javnost zna izuzetno malo.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH navode kako su ovako, u hidroenergetskim i političkim krugovima, opisani Gornji horizonti, isplanirani još 50-ih godina prošlog vijeka: Radi se o projektu koji će preporoditi ovaj dio BiH i da je njegova primarna svrha vodosnabdjevanje, navodnjavanje i turizam, uz istovremeno iskorištenje hidropotencijala riječnih i podzemnih tokova na prostoru Nevesinja i Bileće.

“Međutim, šta još, prema našim saznanjima, podrazumijeva realizacija projekta Gornji horizonti u kontekstu uticaja na okoliš i odnosa šteta i koristi koje nastaju? Da bismo odgovorili na ovo pitanje sažeto ćemo opisati šta podrazumijeva realizacija ovog kontroverznog generacijskog projekta.

Ukratko, cjelokupan koncept se zasniva na prebacivanju voda, sistemom tunela i kanala, iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Prema planu, sva skupljena jezera u Bilećkom jezeru da bude preusmjerena na sljedeće pojedinačne projekte.

 1. Završeni pojedinačni projekti?
  HE na Trebišnjici – HE Trebinje I i HE Trebinje II;
  HE Plat/Dubrovnik (I) (Voda prikupljena u BiH se kanalima preusmjerava u Hrvatsku, za potrebe HE Plat, koja ima kapacitet 216 MW. 50-50 – nefer raspodjela proizvedene električne energije između BiH i Hrvatske)
  Tunel Dabarsko polje – Fatničko polje (3,2 km)
  Tunel Fatničko polje – Bilećko jezero (15,65 km)
 2. Pojedinačni projekti u pripremi i izgradnji
  Akumulacija u Nevesinjskom polju i kanal kroz Dabarsko polje
  HE Dabar
  HE Bileća
  HE Dubrovnik II ili HE Sutorina

Smanjenje doticaja vode u slivove Bune, Bunice, Krupe i Bregave za najmanje 30% i negativan uticaj na floru i faunu tih riječnih tokova.

Posljedično i smanjenje nivoa vode donjeg toka Neretve, što će omogućiti značajniji prodor vode Jadranskog mora dublje u Hercegovinu, prema nekim procjenama čak i do Bunskih kanala.

Hoće li delta Neretve od plodne Kalifornije, kako je nazivaju, postati pustinja bez bilo kakvih perspektiva za poljoprivrednu proizvodnju, od koje živi nekoliko desetina hiljada stanovnika ovih područja?

Slijedi li iseljavanje stanovništva Opuzena, Metkovića, Čapljine i ostalih mjesta donjeg toka Neretve?

Realizacija projekta Gornji horizonti u suprotnosti je s odredbama međunarodnih konvencija koje je potpisala BiH, naročito u dijelu koji se odnosi ne negativne uticaje u susjednim državama.

Vrijeme je da svaki stanovnik Bosne i Hercegovine razumije da će potpuna realizacija projekta Gornji horinzonti značiti ubistvo rijeke Neretve, uz sve druge štetne uticaje za BiH”. (AbrašMEDIA)

About The Author