RTRS I BNTV: Aktivacija plana za priključenje NATO savezu na čekanju

Nemogućnost postizanja dogovora oko aktiviranja MAP-a RTRS je iskoristio kako bi podigao političke tenzije. BNTV je objavio uravnotežene informacije

RTRS I BNTV: Aktivacija plana za priključenje NATO savezu na čekanju
Foto: Jabuka.tv

RTRS: Zagledanost u Vučićev miting u Beogradu

  1. – 21. april 2019.

REZERVNI SASTAV MUP-a: Migranti su, ako je suditi prema izvještajima emitovanim u nedjelji iza nas, najveća bojazan vlasti bh. entiteta Republika Srpska. Barem u načinu na koji se ta tematika prezentira u dnevnicima. Zbog migrantske krize, saopšteno je gledateljima, u Narodnoj skupštini RS usvojen je i Nacrt izmjena zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS kojim se predviđa uvođenje rezervnog sastava policije Republike Srpske. U istom izvještaju (Dnevnik 2, 18. april) napravljen je pomak pa je javnost mogla čuti i stavove opozicije, koja smatra da se policijska ovlaštenja neosnovano povećavaju i da migrantska kriza ima malo veze s tim. Ali, na RTRS-u uvijek ima “ali”. Ono se sastojalo u prenošenju niza stavova ministra policije RS-a koji je mišljenja opozicionih poslanika  odbacio. I naravno, dežurnih branitelja svega što vlast čini. Koji su ustvrdili da su neutemeljeni svi navodi koje su u vezi s ovim kontroverznim zakonom iznijeli  predstavnici međunarodne zajednice i političara u Federaciji BiH. Zašto neutemeljeni, pitanje je na koje novinari ne traže odgovor.

VOJSKA NA GRANICI: Novi saziv Predsjedništva BiH rijetko se sastaje, pa je vijest postala i to da su održali sjednicu. Bilježimo onu iz Dnevnika 17. aprila nakon koje je izjavu dao predsjedavajući  Predsjedništva Milorad Dodik, da neće biti odobreno da pripadnici Oružanih snaga BiH izađu na državne granice gdje bi trebali spriječiti ulazak migranata u našu zemlju. Onih migranata za koje vlasti RS-a neće ni da čuju, no između njih i, kako je Dodik naveo, “mogućnosti da vojska izađe na granicu sa Srbijom”, biće da je izabrao i dalje nelegalne ulaske migranata. Ovakva kontradiktornost trebala bi svakom profesionalnom mediju biti predmet ozbiljne analize dvostrukih političkih mjerila najviših zvaničnika BiH. No očekivati isto od javnog RTV servisa RS, iluzorno je.

SRPSKA SELA U USK-u: Migrantima se bavila i Branka Kesić u Dnevniku 2 emitovanom 16. aprila. Formalni povod bio je u više navrata ponovljeni zahtjev vlasti Unsko-sanskog kantona za izmještanje migranata iz Bihaća na druge lokacije. No na to je vezana i tvrdnja, za koju gledateljima nije ponuđen nijedan argument, da se planira naseljavanje migranata u srpska sela u koja se isti na području USK-a nisu vratili. Ovu tezu u javnost je plasirao Odbor za zaštitu Srba u Federaciji BiH. Oni “znaju i lokaciju” na kojoj će se migranti naseliti. Odnosno da će, kako krajnje ksenofobično i kršeći kodekse profesionalnog izvještavanja u svom prilogu zaključuje Kesić, srpska sela u okolini Bosanskog Petrovca biti “nova adresa neželjenih gostiju”.

PODJELA FOTELJA: Iako je evidentna namjera autora izvještaja sa sastanka lidera stranaka koje čine vlast u RS-u bila da nahvale kako je SNSD, iako najjača stranka u RS-u, velikodušno vlast podijelio i s drugim strankama, rezultat je bio drugačiji. Javnost je kroz izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika o procentualnoj podjeli izbornog kolača dobila do kraja ogoljenu sliku da se suština vladanja svodi samo na podjele funkcija i “fotelja”.

Ocjena: 1

 

BNTV: Urednik RTRS-a ide u konzule

  1. – 21. april 2019.

Sjednica Narodne skupštine RS, nastavak pregovora vezanih za formiranje Vijeća ministara BiH i zahtjevi demobilisanih boraca za poboljšanje materijalnih davanja činili su okosnicu sadržaja dnevnika emitovanih tokom nedjelje iza nas.

SJEDNICA NARODNE SKUPŠTINE: Zasjedanje entitetskog parlamenta obilježila je žustra rasprava oko krajnje upitnog sadržaja Nacrta izmjena zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS. Gledatelji su podrobno upoznati sa sadržajem predloženih zakonskih rješenja, argumentima vlasti i opozicije, za i protiv njihovog usvajanja. Skupštinsko zasjedanje trajalo je tri dana, a mi izdvajamo izvještaj iz Dnevnika 16. aprila u kojem je kroz poslanička pitanja upućena ministrima ukazano na niz krajnje upitnih odluka Vlade RS, kao i na uskraćivanje konkretnih odgovora vezanih za prodaju tvornice Alumina švicarskom investicijskom fondu Batagon.

PROTESTI DEMOBILISANIH BORACA: Iako građani na dnevnoj osnovi od političara slušaju tvrdnje o ekonomskom prosperitetu RS-a, stvarnost ih demantuje. U dnevnicima smo tome svjedočili kroz izvještaje o demobilisanim borcima RS-a kojima je zabranjeno da održe protestni skup tokom trajanja sjednice ispred Narodne skupštine RS. Zahtjevi veterana su povećanje boračkih naknada, rješavanje zapošljavanja, veće invalidnine i izrada registra boraca. Za veća primanja, odgovor vlasti  je jasan: para nema. A borci, ako im je do protesta, mogu to činiti u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, dovoljno daleko od centra grada, te time i od očiju šire javnosti.

FORMIRANJE DRŽAVNE VLASTI: Sagi zvanoj dogovor HDZ-a, SNSD-a i SDA oko formiranja Vijeća ministara kraj se ne nazire. Shodno tome, gledateljima su ponovo prezentirani stavovi lidera ovih partija koji nisu kazali ništa novo u odnosu na ranije iznesene stavove, posebno kada je u pitanju aktivacija MAP-a, kojoj su se predstavnici RS-a žestoko suprotstavili.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Nemogućnost postizanja dogovora oko formiranja Vijeća ministara BiH zbog suprotstavljenih stavova oko aktiviranja MAP-a, odnosno odluke treba li ili ne BiH u budućnosti pristupiti NATO savezu, uredništvo Dnevnika RTRS-a iskoristilo je kako bi samo dodatno podiglo političke tenzije u BiH. Uredništvo BNTV-a je o istim temama javnosti donijelo uravnotežene informacije i ponovo težište izvještavanja usmjerilo ka pitanjima koja širu javnost daleko više zanimaju.

About The Author

IZDVOJENO
Sliku svoju ljubim najkraći je opis hvalospjeva koje su novinari Dnevnika sačinili o RTRS-u povodom 27 godina postojanja. Najbolji, najopremljeniji, najveći, najprofesionalniji. Da nije tragično, bilo bi doista smiješno ima li se u vidu da je riječ o javnom RTV servisu koji godinama sistematski krši sve postulate profesionalnog izvještavanja u regionu i koji je ispisao neke od najsramnijih stranica novinarske profesije.
Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Ponekad vijest sama po sebi sve kaže i dodatni joj komentari i pojašnjenja nisu potrebni. Bilježimo takav način izvještavanja iz Dnevnika 18. aprila o imenovanjima u mrežu DKP-a BiH od strane Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Među imenovanima se našao i Siniša Mihailović, urednik informativnog programa RTRS-a, koji će vršiti funkciju generalnog konzula BiH u Istanbulu.

Minus sedmice

RTRS
Izvještaji koji su se bavili mitingom koji je SNS, partija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, održala u Beogradu, uz tvrdnju da je riječ o najmasovnijem skupu u istoriji Srbije te uz posebno izdvajanje izjave Milorada Dodika “za nas je RS država, a Srbija zemlja u koju smo zagledani”. Dodik je tako samo nastavio seriju izjava koje idu u pravcu negiranja BiH kao države, ali za svaki profesionalni medij analiza masovnosti narečenog mitinga bila bi izazov. Ima li se u vidu činjenica da je odlazak Srba iz BiH i Hrvatske, kao i unutrašnjosti Srbije na miting bio plaćen, o čemu su danima brujale društvene mreže donoseći čak i “cjenovnike” za nosioce zastava, banera i uzvikivače parola.
BNTV
Nijedan izvještaj.