RTRS: Glas protiv blajburške mise digli su samo političari iz Republike Srpske!

Dok su novinari BNTV-a ispratili blajburšku misu i protest građana Sarajeva iznošenjem činjenica, RTRS je bulaznio o takozvanom bošnjačkom građanskom establišmentu koji nema pravo da se naziva antifašističkim

RTRS: Glas protiv blajburške mise digli su samo političari iz Republike Srpske!

RTRS: Bez kritiziranja HDZ-a BiH koji je svesrdno podržao misu

  1. – 17. maj 2020.

BLEIBURG U SARAJEVU: I u ovom izvještaju ponovit ćemo da uredništvo Dnevnika uvijek može da iskaže veći nivo neprofesionalizma od onoga kojem smo već svjedočili.

Primjer je način na koji je tokom protekle nedjelje u više navrata otvarana tema služenja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu. Daleko više od same odluke vrha Katoličke crkve u BiH, novinari su se bavili odnosom, kako se to uvriježeno navodi, „političkog Sarajeva“ prema istoj.

Tako je oštrica služenja mise za pripadnike NDH usmjerena na same građane Sarajeva i nastojanja da se „dokaže“ kako nemaju pravo da se nazivaju antifašistima.  Kada više nisu bili kadri negirati to da su Sarajlije digle svoj glas protiv blajburške mise, onda su ih proglasili „bošnjačkim takozvanim građanskim establišmentom koji se ubija da dokaže da je Sarajevo bilo antifašističko“.

Kao ključni sugovornik u izgradnji teze da su današnji antifašisti „potomci pripadnika Handžar divizije“ bio je povjesničar Dragan Mastilović. U drskoj reviziji povijesnih činjenica, jedinim žrtvama ustaškog terora proglasio je samo sarajevske Srbe.

I to nije bilo dovoljno. Tako ni u jednom izvještaju novinari Dnevnika nisu našli za shodno da uzmu izjavu od bilo koga od pripadnika političkog ili javnog života Sarajeva, pa je u interpretaciji ovih dešavanja gledateljima servirano to da su svoj glas protiv blajburške mise digli samo političari iz Republike Srpske.

Jedina „sitnica“ u tako režiranim izvještajima je krajnje nemušto obrazloženje zbog čega su upravo ti najglasniji srpski političari u Parlamentu BiH (SNSD, SP, Ujedinjena Srpska i DNS) bili protiv rezolucije o poštivanju žrtava ustaških zločina. I, da je RTRS, kao što nije, uistinu javni servis čiji novinari posao obavljaju profesionalno, upitali bi se kako je i zašto izostala kritika HDZ-a BiH koji je zdušno stao uz kardinala Vinka Puljića.

PANDEMIJA I SVETI VASILIJE: Iako se u Republici Srpskoj ne smanjuje broj zaraženih koronavirusom, kao ni broj preminulih lica, mjere zaštite u cilju prevencije širenja zaraze ne odnose se podjednako na sve građane. Dok MUP RS-a svakodnevno izvještava o broju građana koji su sankcionisani zbog nenošenja zaštitnih maski ili pridržavanja odredbi o fizičkoj distanci te visokim novčanim kaznama koje im se zbog toga izriču, 12. maja smo u manastiru Ostrog svjedočili drugačijim scenama. Veliki broj vjernika okupio se na proslavi svetog Vasilija bez zaštitnih maski i ne poštivajući fizičku distancu. Ovome moramo dodati i klasičan primjer onoga što se zove lažna vijest, a izrečena je u Dnevniku 12. maja: da  je „sveti Vasilije Ostroški najbolja vakcina protiv koronavirusa“!?

LAŽNA CRNOGORSKA BORBA PROTIV PANDEMIJE: Ovo je bio uvod u izvještavanje o dešavanjima u Crnoj Gori, odnosno novim sukobima srpskih vjernika i pripadnika policije. O razlozima zbog kojih je policija nastojala spriječiti masovna okupljanja, kao i o zvaničnom stavu predstavnika crnogorske vlasti, novinarka Ljiljana Preradović u Dnevniku 13. maja nije kazala nijednu riječ. Umjesto toga, tek niz izjava predstavnika opozicionih političara Crne Gore, predsjednika Srbije i neizostavnog Milorada Dodika. S porukom da „vlast Crne Gore pod lažnom borbom protiv pandemije želi da se obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom i vjernicima“.

PROTIV MIGRANATA: Nesnošljivost prema migrantima i dalje je prisutna u dnevnicima RTRS-a. Umjesto ozbiljnog bavljenja položajem migranata u BiH, posebno u kampu Liplje, gledateljima migranti konstantno bivaju predstavljeni kao kriminalci i potencijalni teroristi.

Izdvojeno

Iako se, kao što smo već naveli, u RS-u ne smanjuje širenje Covida-19, a stopa smrtnosti najviša je u regionu,  uredništvo Dnevnika 2 problem pandemije nastoji relativizirati. Život se neminovno mora postepeno vraćati u normalne tokove, ali  pandemija ne posustaje, stoga je to pitanje je koje treba ostati u fokusu medija.

Ocjena: 1

BNTV: Nova zaduženja za preko 600 miliona KM

  1. – 17. maj 2020.

U RS-u SE NE SMANJUJE BROJ ZARAŽENIH: Za razliku od RTRS-a, uredništvo Dnevnika BNTV-a podatke vezane za pandemiju koronavirusa i dalje drži u fokusu. Gledatelje se u udarnim minutama informiše o svim bitnim pokazateljima u BiH, s posebnim upozorenjem da se u Republici Srpskoj ne smanjuje broj zaraženih kao ni broj osoba preminulih od posljedica Covida-19.

POKRETNA BOLNICA ILI NESKLOPLJENI ŠATORI: Istovremeno, na osnovu podataka dostupnih javnosti, novinari Dnevnika ukazuju i na neracionalno trošenje javnog novca tokom pandemije. Najilustrativniji primjer iz protekle nedjelje jeste pokretna bolnica. Iako je iz budžeta izdvojeno preko četiri miliona KM, jedino što imamo od, na velika zvona najavljene, pokretne  bolnice, niz je šatora čija montaža nije dovršena. Bez ikakve prateće opreme i infrastrukture neophodne da bi mogla funkcionisati.

Za utjehu, premijer RS-a građanima nudi obrazloženje da im bolnica može poslužiti u slučaju poplava ili zemljotresa.

KAZNE I UREDBE: Pandemija koronavirusa potvrdila je i kako zakoni i uredbe koje se moraju poštovati ne važe jednako za sve građane. Tako je Dušan Tešić iz okoline Zvornika platio kaznu od 250 KM jer je stariji od 65 godina pa je unatoč tome otišao u MUP da izvadi nova lična dokumenta. Istovremeno, zbog korona-zabava u kojima su učestvovali visoki funkcioneri Ujedinjene Srpske tokom policijskog sata, sankcija nema.

V.D. POSLUŠNICI: Danina Milaković otvorila je i temu vezanu za neprekidni „trend v.d. direktora javnih ustanova i preduzeća u RS-u“. Kako zakon ograničava mandat na poziciji vršilaca dužnosti rukovodećih kadrova, ali ne i koliko puta mogu biti imenovani, novinarka je iznijela niz konkretnih primjera. Na jednoj strani, pojasnili su njeni sugovornici, vršioci dužnosti tako se drže u šaci vladajućih struktura, a na drugoj, mogu nesmetano da obavljaju i političke funkcije, jer sve dok imaju status v.d. na njih se ne primjenjuju odredbe Zakona o sukobu interesa.

100 VAUČERA ZA TURIZAM: I dok je predsjednik Srbije obećavao svim građanima pomoć od 100 eura, iz Vlade RS su najavili kako razmišljaju da građanima doniraju vaučere od 100 eura koje bi utrošili na nekoj od turističkih destinacija u RS-u. Anketa među turističkim i ugostiteljskim radnicima te građanima ukazala je da su svi krajnje skeptični prema toj ideji i malo uvjereni da će se ona realizirati i biti od istinske koristi navedenim sektorima.

Izdvojeno

Novinari BNTV-a su blajburšku misu i protest građana Sarajeva ispratili iznošenjem faktografskih činjenica.

Ocjena: 7

Sadržaj emitovanih Dnevnika RTRS-a i BNTV-a je oprečan, kao da je riječ o paralelnim stvarnostima. Dizanjem novih političkih tenzija, konstantnim falsifikovanjem povijesnih činjenica, javni RTV servis svjesno pokušava skrenuti pažnju građana s realnosti u kojoj žive. Tu realnost je uredništvo Dnevnika BNTV-a ogoljelo  do kosti.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Ekonomska kriza više ne kuca na vrata Republike Srpske, već je u nju duboko zagazila. Novinari Dnevnika ukazali su na to kroz najavljeni rebalans budžeta i činjenicu da Vlada planira da se tokom ove godine zaduži za preko 600 miliona KM. Sve će to rezultirati i budžetskim deficitom, koji, a što se jasno vidjelo iz njihovih izjava, čelne ljude RS-a posebno ne zabrinjava.

Minus sedmice

RTRS
Ukupan sadržaj izvještaja koji su se bavili blajburškom misom služenom u sarajevskoj Katedrali 16. maja.
BNTV
Crna Gora i latentni sukob SPC-a i dijela građana sa vlašću te države jedna je od tema u kojima u pravilu bilježimo pristrasnost u izvještavanju. Stoga u izvještajima i iz ove nedjelje nedostaje glas zvaničnika Crne Gore i pojašnjenje razloga novih sukoba.