RTRS: I Enver Hoxha imao bi šta od njih da nauči

Iza nas je još jedna sedmica u kojoj se potvrdila jasna razlika u profesionalizmu između RTRS-a i BNTV-a.  RTRS kao javni servis dotakao je dno u neprofesionalnom odnosu prema nekim od događaja koji su obilježili proteklu sedmicu. S druge strane, urednici i novinari BNTV-a intenzivno i vrlo produktivno rade na sebi     RTRS:  DNO […]

RTRS: I Enver Hoxha imao bi šta od njih da nauči

Iza nas je još jedna sedmica u kojoj se potvrdila jasna razlika u profesionalizmu između RTRS-a i BNTV-a.  RTRS kao javni servis dotakao je dno u neprofesionalnom odnosu prema nekim od događaja koji su obilježili proteklu sedmicu. S druge strane, urednici i novinari BNTV-a intenzivno i vrlo produktivno rade na sebi

 

 

RTRS:  DNO PROFESIONALIZMA

24. – 30. decembar 2014. 

30 SEKUNDI U 18. MINUTI: Da Dnevnik 2 RTRS-a može biti lošiji od ionako lošeg, potvrdilo se 29. decembra. Dok je sva demokratska i medijska javnost s osudom komentarisala policijski pretres redakcije sarajevskog portala Klix.ba, gledaoci Dnevnika 2 o tom događaju bili su obaviješteni tek u 18. minuti. Prema procjeni urednika Jasenka Todorića, ovaj događaj dobio je manje od 30 sekundi prostora. Vijest je iščitao prezenter dnevnika ne navodeći razloge pretresa (objavljivanje audiosnimka u kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika  pomoću čijih glasova je formirana vladajuća većina u RS-u, predvođena SNSD-om). Nijedna osuda ovog događaja kao eksplicitnog udara na medijske slobode nije našla prostora u Dnevniku 2 RTRS-a.

KAD SE DŽEVAD ZALAUFA: Dan kasnije, u Dnevniku 2 od 30. decembra, urednik Siniša Mihailović, ipak se progovorilo o pretresu redakcije portala Klix.ba. Nakon što je premijerka RS-a Željka Cvijanović taj događaj komentarisala odgovarajući na novinarska pitanja, novinarka Milja Brkić dobila je zadatak da ovaj napad na slobodu medija po svaku cijenu opravda. U zamjeni teza tako je Klix.ba optužen za neovlašteno prisluškivanje premijerke RS-a. O ključnom pitanju, a to je autentičnost snimka koji bi za sobom morao povući ozbiljne političke, pa i krivične posljedice, nije bilo ni riječi. Umjesto toga, u prilogu se jedan za drugom redaju izjave RTRS-ovih omiljenih “eksperata i analitičara” Vlade Simovića, Đorđa Vukadinovića, Aleksandra Bogdanića i Dževada Galijaševića. Svi oni listom opravdavaju policijsku akciju, s porukom da je objavljivanje spornog audiosnimka bio “udar na RS i srpski narod”.

UKUSNA ŠUTNJA O BOBAR BANCI: Ništa profesionalniji odnos prema nekim od ključnih pitanja za RS nismo vidjeli ni u slučaju odbijanja parlamentarne većine da se u Narodnoj skupštini RS-a otvori rasprava o Bobar banci. Iako će likvidacija te banke za sobom povući u propast i cijelu Bobar grupaciju i bez posla ostaviti više od hiljadu radnika, u Dnevniku 2 od 29. decembra, urednik Jasenko Todorić, javnost o tome gotovo da nije ništa čula. Novinar Marko Vejić cijelom slučaju posvetio je tek nekoliko rečenica. Tako je RTRS, jednako kao i aktuelna vlast u RS-u, cijeli slučaj “Bobar banka” gurnuo na marginu.

PLUS NEDJELJE:

U monitorisanom periodu nijedan prilog nije zaslužio da bude uvršten u plus nedjelje.

MINUS NEDJELJE:

Način na koji je javnost prvo neinformisana, a potom informisana o policijskom pretresu redakcije portala Klix.ba klasičan je primjer medijske manipulacije. Najprije ignorisanje samog događaja, a potom, dan kasnije, reakcija u kojoj su birani podobni sugovornici da bi odbranili neodbranjivo – napad na slobodu javne riječi i brutalnost policijske akcije samo ostavljaju pitanje šta je RTRS? Medij koji bi trebao u prvom redu štititi medijske slobode ili tek puki glasnogovornik političke oligarhije u Republici Srpskoj?

Ocjena: 1

 

BNTV: Razotkrili manipulaciju

24. – 30. decembar 2014.

PROMIJENJENA ULOGA REPORTERA: BNTV u monitorisanom periodu poradila je na dinamičnosti izvještaja. Tako je promijenjena uloga koju imaju reporteri, koji su do sada prepričavali kratki sadržaj onoga što će gledaocima biti prezentirano u prilogu. Tako su u dnevnicima od 26. i 27. decembra (urednici Slobodan Durmanović i Suzana Rađen Todorić), u izvještajima o zasjedanju Narodne skupštine RS, na kojem su usvajani budžet i ekonomska politika, reporteri imali i sugovornike – poslanike koji su komentarisali samu sjednicu.

PREDNOST EKONOMSKIM PROBLEMIMA: Uredništvo BNTV-a, i pored niza političkih tema koje su dominirale tokom monitorisane sedmice, i dalje je pažnju zadržalo na ekonomskim temama, položaju radnika i štrajkovima, koji su se jedan za drugim u RS-u nizali protekle sedmice.

SVE BOLJA STRUKTURA INFORMACIJA: Sve više prostora u centralnoj informativnoj emisiji BNTV-a nalaze i dešavanja u Federaciji BiH. To se posebno odnosilo na radnike Tuzle i njihov marš prema Orašju. Umjesto snimaka praćenih agencijskom viješću, novinar Novak Tanasić izvještavao je s lica mjesta o samom maršu, donoseći niz potresnih izjava tuzlanskih radnika o njihovom svakodnevnom životu i borbi za ostvarivanje prava.

PLUS NEDJELJE:

Prilog novinarke Slađane Jašarević, Dnevnik 2 od 29. decembra, urednica Suzana Rađen Todorić, o policijskom upadu u redakciju portala Klix.ba. Novinarka Jašarević ukazala je na zamjenu teza u slučaju objavljivanja audiosnimka, na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini narodnih poslanika. Razotkrila je manipulaciju onih koji u fokus stavljaju navodno neovlašteno prisluškivanje, a ne autentičnost snimka i posljedice koje bi to za sobom povuklo. Osim izvještaja sa konferencije za novinare, u prilogu su emitovane i izjave predstavnika Udruženja BH novinara, Vijeća za štampu BiH te bivšeg ombudsmena za medije Mehmeda Halilovića, koji su osudili postupke policije.

MINUS NEDJELJE:

Prilog emitovan 27. decembra, urednica Suzana Rađen Todorić, o stavu haškog optuženika Vojislava Šešelja o “putu kojim ide Srbija”. Prilog je preuzet od neimenovane srbijanske TV stanice i u njemu Šešelj, u već prepoznatljivom maniru, ovaj put oštricu svojih napada usmjerava na vrijeme vlasti Josipa Broza Tita u SFRJ. Šta je cilj emitovanja ovog priloga, ostalo je potpuno nejasno.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Iza nas je još jedna sedmica u kojoj se potvrdila jasna razlika u profesionalnom odnosu uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. RTRS kao javni servis dotakao je dno u neprofesionalnom odnosu prema nekim od događaja koji su obilježili proteklu sedmicu. To se odnosi kako na sramno pravdanje ugrožavanja medijskih sloboda (slučaj Klix. ba), tako i na relativiziranje i ignorisanje problema koji prate likvidaciju Bobar banke. Na drugoj strani, iako iza BNTV-a nije sedmica koja je obilovala atraktivno urađenim prilozima, ipak je važno istaći da su jednako kao i politika, tako i svi ključni događaji od interesa za građane našli prostor u centralnom dnevniku ove RTV kuće.

 (U petak, drugog januara čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i FTV)

 

About The Author