ATV I FACE TV: Dobro došli, dragi gosti!

Tweet Gosti dnevnika moraju se pažljivo birati, a razgovori s njima moraju biti temeljito...

ATV I FACE TV: Dobro došli, dragi gosti!

Gosti dnevnika moraju se pažljivo birati, a razgovori s njima moraju biti temeljito pripremljeni i delikatno vođeni. Sagovornik može dramatično popraviti strukturu informativne emisije, ali ponekad i bitno usporiti ritam dnevnika

ATV: Moje vijesti, moji sukobi 

25.– 30. decembar 2014.

ČUDNA PRESUDA U JOŠ ČUDNIJEM PRILOGU: U četvrtak, 25. decembra, novinar Nenad Knežević donosi nam priču o “čudnim” presudama Okružnog suda u Banjaluci. Imenom i prezimenom proziva se jedna od članica sudskog vijeća, a sporno obrazloženje presude se ne citira, iako se upućuju vrlo ozbiljne kritike. Ono što je najupečatljivije jeste da gledaocu uopšte nije jasno šta su povod i razlog takvih kritika sve dok se klupko ne odmota pred sam kraj. Naime, ATV je jedna od strana u sporu i nejasni prilog služi kao način obračuna s drugom stranom. Mnogo pošteniji pristup bi bio slobodni komentar vlasnice televizije ili uredništva, umjesto što se naručuje odglumljeno istraživačko novinarstvo targetiranjem opšteg mjesta nezadovoljstva, što pravosuđe sigurno jeste. Na kraju, kakve god da su namjere postojale, napravljen je potpun promašaj, jer urađen je jedan od onih uradaka u kojem prosječno zainteresovanim gledaocima nije jasno ni ko je tužen, niti šta je sud presudio.

ETNIČKO PORIJEKLO U CRNOJ HRONICI: U petak, 26. decembra (urednik Igor Požgaj), poslije duže vremena opet se pojavljuje jedna krajnje nepoželjna praksa u crnoj hronici. Osoba uhapšena s eksplozivom u Prištini imenovana je etničkim porijeklom a da uopšte nije rečeno, niti znano, da li se radilo o etnički motivisanom događaju. Nedopustivo je karakteriziranje aktera njihovom pretpostavljenom etničkom odrednicom, osim ako za to ne postoji objašnjen ili očigledan razlog.

JEDNOSTRANO O JADRANSKOJ LIGI: U ranije hvaljenom sportskom pregledu Andrej Knežević problematizirao je odnos srpske košarke i Jadranske lige (petak, 26. decembar). Povod je izjava proslavljenog asa, sportski rječnikom kazano, i selektora reprezentacije Srbije, koji opet zaziva izlazak srpskih klubova iz osnovane regionalne lige. Dat je prikaz Đorđevićevog stava da bi zatim i sam novinar pristrasno naginjao ka izrečenom mišljenju. Ako se već pravi poduži sportski prilog o temi koja izaziva oprečna gledišta, što nedostaje mnogim dnevnicima, nejasno je zašto nije prikazana i druga strana. Posebno ako se zna da Đorđević ima mnogo drugomišljenika koji često iznose svoje argumentacije. Knežević je saopštio jednu informaciju, izručujući je kao činjenicu (podržavajući putem nje i Đorđevićevo neslaganje sa Jadranskom ligom), tvrdnjom da je košarkaška liga Srbije prije osnivanja regionalne lige važila za najjaču ligu u regionu. Nešto što je opet osporivo, i što se čini ipak pretjeranom ocjenom, ako se uzme u obzir kvalitet tadašnje hrvatske i slovenačke lige.

UPUĆUJUĆI NASLOVI: Veoma je korisna praksa  pratećih naslova što se pojavljuju na ekranu dok traje intervju, jer predstavljaju srž onoga što gost tvrdi ili propagira. Na taj način tek uključeni gledalac može lako pratiti intervju. Do sada je zabilježen odličan izbor naslova koji zaista najviše govore o kazivanju gosta.

PLUS SEDMICE:

Opsežno javljanje uživo Slaviše Bajića povodom skupštinske rasprave o novom budžetu. Sažeto i izdašno u isti mah. Izvučene najbitnije kritike opozicije i citati iz rasprave (nedjelja, 28. decembar).

MINUS SEDMICE:

Obračun vlasništva televizije, sakriven u tobož istraživački prilog, s Okružnim sudom i drugom stranom usljed nezadovoljstva presudom. Krajnji rezultat je potpuno nejasan prilog iz koga gledaocima ništa nije jasno.

OCJENA: 5

 

FACE TV: Drugačiji izbor vijesti

25.– 30. decembar 2014.

KAKO UGOSTITI SAGOVORNIKA U DNEVNIKU? Nedjeljni dnevnik Face televizije bio je tematski koncipiran, većim dijelom posvećen tuzlanskim radnicima i njihovom simboličnom putu prema hrvatskoj granici. Bila je to prilika da se progovori o problemima radnika s gostom Almirom Terzićem u svojstvu političkog analitičara. Iako je dnevnik bio ispunjen sažetim informacijama o radničkim protestima, najzanimljivijim snimcima iz proteklog dana, intervju s pozvanim gostom bio je odviše dug i vremenom je gubio smisao. Urednica Erna Saljević je zamislila da sa gostom progovori i o drugim temama, referirajući se na vijesti iz tog dana, ali to je uticalo na samu dramaturgiju i dinamiku prezentacije vijesti, čineći ih manje efektnim, pa se dnevnik pretvorio u uspavanu specijalizovanu političku emisiju. Očigledno je da je gost u dnevniku morao biti vanredno zanimljiv i podstaknut na to da bi držao pažnju, ili da bi se sproveo naumljeni koncept smislenih komentara na aktuelne vijesti.

OSUDA NAPADA NA KLIX I(LI) POLITIČKA PROMOCIJA: Dan 29. decembar urednica Naida Pekmezović otvara osuđujućim proglasom na policijski upad u prostorije redakcije portala Klix. Naizgled je ostvarena željena novinarska solidarnost, ali sve dok se proglas osude napada na novinarske slobode nije pretvorio u fraze poput “BH policija se mora i može formirati”, kojima se plediralo za sasvim drugo političko pitanje kao što je jedinstvena policija. Neprimjereno i nepotrebno u trenutku kada jedina tema treba biti pitanje novinarske slobode. Izneseni stav potpisan je od Face televizije i njenog osnivača Senada Hadžifejzovića.

INFORMATIVNO O KLIXU: Isti dan, Rašid Halilović donosi priču o policijskom pretresanju redakcije sarajevskog Klixa. Informativno, s osvrtom na ranija dešavanja što su uslovila pretresanja. Sporni snimak koji je pokrenuo aferu pušten je opet u okviru priloga i to je najbolji način da se iskaže solidarnost s napadnutim kolegama.

PLUS SEDMICE:

Izbor vijesti je ono što je tokom cijele sedmice izdvajalo Face TV. Prepoznate su teme od javnog značaja, bitne građanima, kao što su problemi radnika, prilike na tržištu rada, budžetska politika… Prepoznavanje političkog karaktera vijesti van konferencija ili pukih izjava političara.

MINUS SEDMICE:

U trenutku kada se iskazivala solidarnost sa novinarima Klixa bilo je, najblaže kazano, neoportuno, u ime solidarnosti i pritiska, otvoriti pitanje jedinstvenih policijskih snaga. To se pretvorilo u klasično skretanje s teme.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

ATV je nastavio s rubrikom Gost vijesti, koristeći je kao način da na aktuelnu temu koja pobuđuje pažnju u javnosti poziva osobu koja temu čini još aktuelnijom. Povodom skupštinske rasprave o novom budžetu dijalog se vodio s jednim od glasnijih opozicionara. Face TV je takođe u protekloj sedmici imala goste u dnevniku, pokušavajući pomoću njih aktuelizovati temu ili učiniti vijesti još efektnijim. To je katkad bilo više uspješno, kao u utorak, 30. decembra, u razgovoru s Ljiljanom Zurovac povodom afere Klix, a ponekad manje uspješno, kao u nedjeljnom dnevniku, kada je izostao željeni efekat gosta koji može pokriti više različitih tema. Face TV se izdvojila u odnosu na ostale televizije, uključujući i ATV, načinom na koji prepoznaje javni interes, jer građansko interesovanje nije podvela pod tzv. konferencijske političke vijesti. Sveobuhvatnije informisanje o ekonomskim i socijalnim nevoljama stavljeno je u prvi plan.

(U ponedjeljak, petog januara čitajte analizu Dragana Markovine: FTV i TV1)

About The Author

Arhiva

VIJESTI

Vijesti

Latest

Internetske platforme i ekstremizam

Potencijalni demonstranti mogu komunicirati na mnogo načina, a zatvaranje javnih kanala stvara rizik da se planiranje preseli u privatne ili šifrirane prostore koje je tijelima zakona teže nadzirati

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Koliko vrijedi djevičanstvo?

Nevinost u konačnici postaje društveni konstrukt, pitanje kontrole ženske seksualnosti i legitimnog prijenosa imovine. Vlasnik bi u toj priči uvijek trebao da bude muškarac