RTRS i BNTV: Zaustavite planetu, nama su praznici

Foto: screenshot Teroristički napad u Parizu, koji je do srži uznemirio demokratsku javnost u svijetu, pokazao je da urednici RTRS-a i BNTV-a na potpuno neprihvatljiv način, bez imalo profesionalizma, određuju šta je to vijest dana RTRS: BRUTALNA DISKRIMINACIJA 7. – 13. januar 2015. VJERSKI ILI SEKULARNI ENTITET: Iza nas je monitorisana nedjelja u kojoj su […]

RTRS i BNTV: Zaustavite planetu, nama su praznici

Foto: screenshot

Teroristički napad u Parizu, koji je do srži uznemirio demokratsku javnost u svijetu, pokazao je da urednici RTRS-a i BNTV-a na potpuno neprihvatljiv način, bez imalo profesionalizma, određuju šta je to vijest dana

RTRS: BRUTALNA DISKRIMINACIJA

7. – 13. januar 2015.

VJERSKI ILI SEKULARNI ENTITET: Iza nas je monitorisana nedjelja u kojoj su se jedan za drugim nizali dnevnici lošiji od lošijeg. Dnevnik od sedmog decembra otvara neminovno pitanje da li je bh. entitet Republika Srpska sekularna ili vjerska teritorijalno-politička jedinica. Uz puno uvažavanje vjerskih praznika, konkretno pravoslavnog Božića, ne možemo ne primijetiti: RTRS, iako javni servis svih građana, Dnevnik 2 od sedmog januara (urednik Momčilo Ostojić) počinje vjerskim pozdravom prezentera “Mir Božiji, Hristos se rodi”. Vjersko ozračje pratila je i prigodna scenografija s upaljenom svijećom na stolu prezentera. Kako se vjerskim praznicima ostalih pripadnika konstitutivnih naroda, odnosno drugih vjeroispovijesti, u Dnevniku 2 posvećuju tek kratki prilozi koji se emituju u sredini te informativne emisije, ovakva uređivačka politika direktan je vid diskriminacije. I ne samo prema pripadnicima ostalih konfesija nego i prema srpskim građanima ateistima ili agnosticima.

24 MINUTE BOŽIĆA: U istom dnevniku, u kojem su prilozi posvećeni proslavi Božića trajali 24 minuta, kao zadnja vijest, u 36. minuti emitovan je prilog o  terorističkom napadu na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo. Potpuno je i sa profesionalnog i etičkog stajališta neprihvatljivo da događaj koji se može po svojoj brutalnosti nazvati francuskim 11. septembrom, nije svoje mjesto našao ni u najavi ni u prvim minutama Dnevnika 2.

KASNO UREDNIK U FRANCUSKU STIŽE: Već osmog januara, Dnevnik 2 urednika Jasenka Todorovića otvoren je izvještajem o dešavanjima u Parizu i osudama koje su stizale povodom terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdoa. Ipak, to ni na koji način ne amnestira uredništvo RTRS-a od propusta učinjenog dan ranije.

NIŠTA OSIM RODOLJUBIVIH HVALOSPJEVA: Dnevnik od devetog januara bio je gotovo u cijelosti posvećen proslavi Dana RS. Kao urednik potpisan je Jasenko Todorović, a centralni prilog uradila je novinarka Nada Veletić. U već prepoznatljivom maniru novinarke Veletić, bio je to pravi rodoljubivi hvalospjev RS-u u kojem su se smjenjivale izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika i rečenice novinarke, podvučene muzičkom podlogom himne RS-a i ostalih pjesama posvećenih ovom entitetu. U slavljeničkom raspoloženju svi ostali događaji jednostavno nisu našli svoje mjesto u centralnoj informativnoj emisiji RTRS-a.

OPOZICIJA = ISLAMSKA DEKLARACIJA: U dnevnicima od 10., 11. i 12. januara, atmosferu praznovanja zamijenila je već viđena praksa forsiranja  izjava entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Oštrica napada u dnevniku od 10. januara, urednik Siniša Mihailović, bila je usmjerena na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te opoziciju RS-a. Isti su optuženi da zajednički provode ideje Alije Izetbegovića iz Islamske deklaracije. Kako su cijeli prilog čitali prezenteri, ostalo je nejasno kada je, gdje ili kome Dodik o tome govorio.

ZLURADOST I ZAJEDLJIVI KOMENTARI: Dizanje nacionalnih tenzija u tom dnevniku nastavljeno je i prilogom oko neformiranja vlasti na nivou BiH i Federacije BiH. Sama najava prezentera “nestao optimizam za brzo formiranje vlasti” sadržavala je ironiju i zluradost. Na istom fonu, punom zajedljivih komentara o ovoj temi, bio je i prilog novinarke Branke Kusmuk. Iz priloga je bilo evidentno da novinarku nisu ni zanimale izjave sugovornika koji su govorili o samoj temi. Lični stav unaprijed zauzet tako je dominirao nad samom suštinom priloga.

PLUS NEDJELJE:

U monitorisanom periodu nijedan prilog nije zaslužio da se izdvoji kao plus nedjelje.

 MINUS NEDJELJE:

Dnevnik 2 emitovan sedmog januara, prije svega zbog činjenice da je napad na Charlie Hebdo emitovan kao posljednji prilog. Za takav uređivački promašaj nema nikakvog opravdanja, pa ni činjenica da se tog dana obilježavao pravoslavni Božić.

Ocjena: 1

 

BNTV: PRAZNOVANJU NIGDJE KRAJA

7. – 13. januar 2015.

ZBOGOM, SVIJETE, MENI JE BOŽIĆ: BN televizija kao da je prenijela praznično raspoloženje koje u RS-u vlada već drugu sedmicu pa se to osjetilo i na kvalitetu dnevnika u monitorisanoj nedjelji. Jednako kao i RTRS, ni uredništvo ove TV kuće sedmog januara nije našlo za shodno da vijest o terorističkom napadu u Parizu emituje u udarnom dijelu dnevnika. Ovaj događaj svoj prostor našao je tek nakon niza reporterskih izvještaja o proslavi Božića. Ni BN televizija nije izbjegla isticanje svog nacionalno vjerskog pozicioniranja pa je praznična atmosfera i u dnevniku naglašena božićnima aranžmanom i upaljenom svijećom na stolu prezentera.

Urednik Slobodan Durmanović ni osmog januara nije smatrao da je napad na Charlie Hebdo događaj koji zavređuje svoje mjesto u vrhu dnevnika. Iako je novinarka Mirjana Minić korektno obradila sve informacije, ipak smatramo da je teroristički čin koji je potresao cijeli svijet daleko važniji od toga ima li banjalučka toplana kvarove na distributivnoj mreži.

Većina priloga koji su emitovani osmog januara bile su agencijske vijesti koje je čitao prezenter i koje su bile popraćene izjavama političara. Praznici su praznici, ali nisu opravdanje da se u cijelom dnevniku emituju prilozi samo dva novinara.

NEKOLIKO DOBRIH PRILOGA: Kao i u dnevniku RTRS-a, i Dnevnik 2 BNTV-a je devetog januara, urednik Slobodan Durmanović, gotovo polovinu vremena posvetio proslavi Dana RS. Iz tog dnevnika se kao dobar prilog može izdvojiti razgovor novinarke Slađane Jašarević s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem. Novinarka je kroz dobro koncipirana pitanja i kratke vlastite prelaze otvorila gotovo sve aktuelne teme od značaja za BiH i proces formiranja vlasti.

U dnevnicima koji su prethodili drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, novinarka Milena Mitrović, koja i inače priprema rubriku “region i svijet”, pažljivo je pratila i sučeljavanja kandidata i njihove aktivnosti.

SVE PROPALE PRIVATIZACIJE: Iz ovog perioda treba izdvojiti i zanimljivost, 11. januara, kada je urednik dnevnika Slobodan Durmanović potpisao i autorski prilog o svim posljedicama loših privatizacija u RS-u u posljednjih 20 godina. Uz brojne finansijske pokazatelje o ovoj problematici, govorili su i predstavnici sindikata, malih akcionara te ekonomski analitičari.

STARA BOLJKA: U namjeri da priloge učine dinamičnim, urednici dnevnika su jedno vrijeme javljanja reportera koristili kako bi oni imali i sugovornike na temu o kojoj se govori. Nažalost, od te se prakse odustalo, pa se ponavlja stara boljka da reporter u svom javljanju kao najavu daje sažetak onog o čemu novinar govori u prilogu.

PLUS NEDJELJE:

Prilog novinara Dubravka Korača o problemima u radu službe Hitne pomoći u Trebinju. Novinar je kroz podatak da ova služba nema sterilne gaze zbog administrativnog nadmudrivanja Doma zdravlja i gradske bolnice, dao sjajnu sliku apsurda naše svakodnevnice.

MINUS NEDJELJE:

Krajnje loše pozicioniranje vijesti o terorističkom napadu u Parizu. Proslava velikog pravoslavnog vjerskog praznika ni u kom slučaju ne može biti opravdanje da se u dva ključna dana, dnevnici od sedmog i osmog januara, masakr u redakciji lista Charlie Hebdo pozicionira na marginu vijesti.

Ocjena: 4

 

Komparativna analiza

Teroristički napad u Parizu, koji je do srži uznemirio demokratsku javnost u svijetu, što se tiče RTRS-a i BNTV-a, pokazao je da njihova uredništva na potpuno neprihvatljiv način u profesionalnom smislu određuju šta je to vijest dana.

 (U petak, 16. januara čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)

About The Author