RSF: Ove godine u svijetu ubijeno 65 novinara

Šezdeset pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam “novinara – građana” (blogera) i osam “saradnika medija”, ubijeno je u svijetu u 2017., navodi se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica (RSF). Tako je u 2017. najmanji broj ubijenih profesionalnih novinara u posljednjih 14 godina, ističu iz RSF. To je dijelom rezultat bolje zaštite reportera, ali […]

RSF: Ove godine u svijetu ubijeno 65 novinara

Šezdeset pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam “novinara – građana” (blogera) i osam “saradnika medija”, ubijeno je u svijetu u 2017., navodi se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica (RSF).

Tako je u 2017. najmanji broj ubijenih profesionalnih novinara u posljednjih 14 godina, ističu iz RSF. To je dijelom rezultat bolje zaštite reportera, ali i činjenice da novinari „odlaze iz opasnih zemalja“.

Od 65 novinara (profesionalaca i neprofesionalaca) ubijenih tokom godine, 39 su bili meta planiranog napada, a 26 je poginulo na zadatku.

Kao i prošle godine, najpogubnija je za novinare Sirija, gdje je zabilježeno ubojstvo 12 novinara, zatim dolaze Meksiko (11), Afganistan (9), Irak (8) i Filipini (4).

Manji broj novinarskih žrtava u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 79, što je pad od 18 % ove godine, povezan je, ocjenjuje RSF, s „jačanjem svijesti o nužnosti bolje zaštite novinara i sa sve većim brojem kampanja koje u tom smislu vode međunarodne organizacije i sami mediji“. Ali i s činjenicom da „zemlje koje su postale preopasne, ostaju bez svojih novinara“.

„Takav je slučaj sa Sirijom, Irakom, Jemenom i Libijom, iz kojih novinari masovno odlaze“, naglašavaju iz RSF.

cenzolovka.rs

About The Author