Reporteri bez granica: Katani zabranjeno fotografiranje jer je novinarka

Nakon što su aktivisti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je lider Milorad Dodik i koji su radili na štandu te stranke na banjalučkom trgu Krajine, napali novinarku Inforadara Gordanu Katanu koja je fotografirala štand te stranke reagirali su Reporteri bez granica (RSF). Na svom Twitter nalogu, uz fotografiju novinarke Katane, napisali su da su aktivisti […]

Reporteri bez granica: Katani zabranjeno fotografiranje jer je novinarka

Nakon što su aktivisti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je lider Milorad Dodik i koji su radili na štandu te stranke na banjalučkom trgu Krajine, napali novinarku Inforadara Gordanu Katanu koja je fotografirala štand te stranke reagirali su Reporteri bez granica (RSF).

Na svom Twitter nalogu, uz fotografiju novinarke Katane, napisali su da su aktivisti Dodikovog SNSD-a, vladajuće stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, zabranili novinarki Gordani Katani fotografiranje i pokušali joj oduzeti telefon kako bi ih izbrisali fotografije.

– To su uradili samo zato što je novinarka pratila njihovu javnu kampanju u Banjoj Luci uoči nedjeljnih lokalnih izbora u BiH – upozorili su iz RSF-a.

Naime, aktivisti su joj, uz obrazloženje da je fotografiranje zabranjeno, branili da fotografira, a pokušali su joj, prema njenom svjedočenju, oteti telefon kako bi obrisali fotografije.

Kako je kazala Katana aktiviste od napada na nju nije spriječilo ni to što im je pokazala novinarsku akreditaciju.

– Koliko su se SNSD tj. aktivisti oteli kontroli je prestrašno. Danas sam izašla da napravim fotografije izbornih štandova i jedva izbjegla batine od ovo dvoje mladih sa slike. Razlog zabrana fotografiranja. Novinarska akreditacija nije bila od koristi – napisala je Katana na svom Facebook profilu.

Pojasnila je da joj je aktivista pokušao uzeti telefon da obriše slike te ju je potom fotografirao kako bi je, potvrdio je, prijavio policije. „U sred grada u sred bijela dana”, napisala je Katana, ali napad nije prijavila.

Dva dana kasnije banjalučka policija pozvala je na informativni razgovor novinarku portala Inforadar Gordanu Katanu, kako je aktivista i obećao. Poziv na informativni razgovor Katana je dobila po prijavi aktivista SNSD-a.

Kako je na svom Facebook profilu napisao Almedin Šišić, urednik Inforadara, poziv na razgovor uslijedio je zbog prijave aktivista SNSD-a zbog “uznemiravanja i provociranja”. Obavijestio je o svemu, kaže, Misiju OSCE-a u BiH kao i strane ambasade u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RSF

About The Author