Regionalni dan novinarstva u Sarajevu

Medijski djelatnici pozvali na suzbijanja prijetnji i napada na novinare

Regionalni dan novinarstva u Sarajevu
Foto: Analiziraj.ba

Brojni novinari i medijski djelatnici iz zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na Prvim regionalnim danima novinarstva koje su organizirali Civil Rights Defenders-a (CRD), a tokom dva dana konferencije novinari će razmjene znanja i razgovarati o izazovima s kojima se susreću.

Skup je otvoren pozivom na suzbijanja prijetnji i napada na novinare i izjavom povjerenice Vijeća Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović koja je kazala da se broj napada na novinare povećava „od prljavih kampanja i verbalnih i fizičkih prijetnji do represivnog zakonodavstva, klevete i progona.

– Kako svi, uključujući vlade, međunarodne organizacije, novinare i civilno društvo reagiraju na ove napade oblikovat će ne samo budućnost medija, već i demokratiju – podvukla je.

Foto: Analiziraj.ba

Predsjednica Upravnog odbora CRD-a Benedicte Berner je kazala da je intencija unaprijediti slobodu govora u regiji, slobodu izvještavanja, na pristup informacijama, ali i spriječiti napade kojima su novinari izloženi tokom obavljanja svog posla.

Najvažnijim smatra da ti napadi na novinare ne prođu bez kazne, odnosno, da treba problematizirati pitanje nekažnjivosti napada na novinare.

– Kada svoj posao rade etično, pouzdano, kada su informacije koje daju u javnost pouzdane, onda nema potrebe da ih građani smatraju neprijateljima – kazala je Berner

U okviru dvodnevne konferencije bit će upriličene panel diskusije, tematski sastanci i radionice koje će voditi istaknuti medijski stručnjaci, te će biti organiziran specijalizirani master trening o istraživanju i izvještavanju o korupciji koji vodi Drew Sullivan.

Sullivan je napomenuo da je globalno istraživačko novinarstvo u svom zlatnom dobu, ali da  regionalnom treba još puno da dostigne taj trend, dodajući da ima dobrih inicijativa u istraživačkom novinarstvu u BiH, Srbiji, ali, kada su u pitanju masovni mediji potrebno je još mnogo rada.

Istaknuto je da ovaj događaj predstavlja temelj borbe za promoviranje slobode izražavanja, bez obzira gdje se ona osporava.

About The Author