Reakcije online medija u RS na odluku Christiana Schmidta: Od spodobe do Gargamela

Visoki predstavnik se titulira kao njemački državljanin i turista, privatno lice, strani diplomata, ali i visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje

Reakcije online medija u RS na odluku Christiana Schmidta: Od spodobe do Gargamela

Da visokog predstavnika Christiana Schmidta nema, evropski put Bosne i Hercegovine bi išao glatko i ne bi bilo te „glavne prepreke unutrašnjem dijalogu i evropskom putu“. Tako barem kaže članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željka Cvijanović.

Na portalu RTRS-a, ona je jedna od mnogih političara iz ovog entiteta koja je iznijela svoje „mišljenje“ o odluci Visokog predstavnika da poništi antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH“.

Još prije nego se Schmidt obratio javnosti, predsjednik entiteta RS, Milorad Dodik, već je najavio da „nikakve odluke lažnog visokog predstavnika“ neće prihvatiti.

Portal je, pored prenošenja izjava predstavnika SNSD-a, prenio i tekst agencije SRNA u kojem otvoreno, ne skrivajući se iza citiranja političara, nazivaju Visokog predstavnika „njemačkim državljaninom“, i „nelegalnim“. Iskoristili su priliku da „podsjete“  kako „Kristijan Šmit nije izabran za visokog predstavnika jer nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom“.

I kao da već ovo nije bilo dovoljno pristrano, RTRS je u jednom dužem tekstu sumirao komentare političara iz entiteta RS, ne propuštajući priliku da iskaže jasno istovjetan stav i samog medija.

„Privatnim licem“ Schmidta je nazvao Nikola Šipirć, predsjedavajući Doma naroda PSBiH. Portal je prenio i njegovu opširniju izjavu, a u kojoj je obraćanje visokog predstavnika nazvao „pozorištem na otvorenom“.

Etiketu „njemačkog turiste“ visokom predstavniku dao je Staša Košarac, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH; delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH, Radovan Kovačević, nazvao je Schmidta „lažnim predstavnikom“.

RTRS je u nekoliko tekstova, naprijed navedenim atributima dodao i „strani državljanin“ i „njemački državljanin koji se predstavlja kao visoki predstavnik.

Od lika iz Drugog svjetskog rata do lika iz crtanih filmova

Portal Alternativne televizije je proširio spektar uvreda na račun visokog predstavnika.

Korisnički komentari koji obiluju uvredama, psovkama i jezikom mržnje, iskorišteni su za novinarski članak pod naslovom „‘Spodoba poništila odluku jednog naroda’ – oštre reakcije na Šmitovo igranje visokog predstavnika“. Od komentara se nije suzdržao ni autor teksta koji je nakon citiranih komentara korisnika Facebooka i Twittera dodavao „u pravu je“ ili „u pravu su“.

Iskoristili su ovu priliku i da ponove stari refren o prijateljstvu predsjednice Narodnog fronta, Jelene Trivić i Schmidta; a usput su spomenuli i Drugi svjetski rat i ulogu Njemačke u njemu.

„’Ko će drugi na Srbina do Švabo? Kako vam više ne dosadi – od Austrougarske pa do današnjeg dana nam visite na grbači“’, napisao je jedan korisnik društvenih mreža“, piše ATV u ovom tekstu.

„Njemačkim turistom“, „njemačkim državljaninom“ i „nelegalnim“ Visokog predstavnika opisivali su i portali kozarski.com, banjaluckeprice.net, banjaluka.net, infobirac.net, mojasrpska.info.

Večernjenovosti.ba i ATV prenijeli su tekst SRNE u kojem Staša Košarac, aludirajući na OHR, govori i da „razni strani Gargameli, kao u crtanom filmu, misle da imaju pravo da rade šta hoće i da svojim čarobnim štapićima rješavaju ozbiljne i nagomilane probleme u ovoj zemlji“. Visokog predstavnika on naziva „turistom“ čije je „obraćanje u funkciji i službi ostrašćenih bošnjačkih političara i javnosti“.

Visoki predstavnik, ali…

Portal Nezavisnih novina prenio je sve ove izjave, od izjave Milorada Dodika, preko izjava Nikole Špirića, Radovana Viškovića i Željke Cvijanović,. Portal je Christiana Schmidta nazvao visokim predstavnikom, ali je također naveo i da ga „Republika Srpska ne priznaje“.

Portal srpskainfo.com Schmidta predstavlja kao njemačkog diplomatu i visokog predstavnika, a više puta su dodali i da ga Republika Srpska ne priznaje“, dok je banjaluka24h.net bio precizniji pa su naglasili da ga „institucije Republike Srpske ne priznaju“.

Slično je o Schmidtu pisao i mondo.ba. U tekstovima ovog medija, navodi se da je odluku donio Visoki predstavnik kojeg „vlasti Republike Srpske ne priznaju“.

Odluku Christiana Schmidta portal Radio-televizije BN adresirao je na račun predsjednika entiteta: Dodikovim ponašanjem nove odluke OHR-a nameću još strožije mjere. Pogledajte…“. Prenijeli su i saopštenja ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u kojima podržavaju odluke Visokog predstavnika, kao i saopštenje Kancelarije Evropske unije u BiH u kojem se „apeluje na vlasti Republike Srpske da prestanu sa jednostranim potezima“.

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author