NOVINARSTVO I „POSLEDNJA ŠANSA“

IZDVAJAMO

Da bismo se borili protiv lažnih vijesti ne trebaju nam nove edukacije, seminari i grantovi, dovoljno je samo da se oslobodimo lažne solidarnosti i nazovemo stvari pravim imenom.

NOVINARSTVO I „POSLEDNJA ŠANSA“

Domaće vlasti ne zaustavljaju se na izmišljanju izjava i događaja, već u posljednje vrijeme izmišljaju i analitičare

Prošle godine banjalučki analitičar Sergej Milovanović je za portal Srpska.ru izjavio da je nakon uspješnog održavanja referenduma o Danu Republike Srpske Beba Popović pokrenuo široku kampanju na Balkanu uperenu protiv Milorada Dodika. „Njen glavni zadatak je bio da se obesmisle navedena dostignuća šefa srpskog entiteta, da se pokaže da ovde ne mogu postojati uspješni rusofili i patriote. Počeo je široki informativni napad u regionalnim medijima. U novinama su se pojavili naslovi ’Uhapsiti Dodika‘, ’Dodik se plaši silovanja u zatvoru, kao Gadafija‘, ’Ko nema politiku, taj se krije iza naroda‘ i tako dalje.“ Ovu  izjavu je prenijela Srpska novinska agencija (SRNA), a potom i Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), portal Sputnjik, Nova srpska politička misao i ko zna ko još.

Na kraju se ispostavilo da niko u Banjaluci ne poznaje tog analitičara i da taj analitičar više nikada nije dao nijednu izjavu. Jednostavno, Sergej Milovanović je izmišljen lik i njegova izjava je izmišljena.

Novinari su ćutali i novinarska udruženja su ćutala.

I sada ćute

Prije neki dan, tačnije, 15. maja 2017. na portalu www.oslobodjenje.rs izvjesni Radosav Milutinović u rubrici Stav u tekstu „NOVI UDAR STRANACA I ’DOMAĆIH IZDAJNIKA’: Plan ’Poslednja šansa’ kosi Republiku Srpsku!“ iznosi čitav plan nasilnog svrgavanja Milorada Dodika sa vlasti u Republici Srpskoj.

Scenario već viđen, izdajnička opozicija detaljno pobrojana, engleski agent Monkton, logistika otuđenih centara moći iz Američke ambasade, BN televizija  i dnevni list „koji izlazi u Republici Srpskoj, a čiji je vlasnik iz Njemačke“. Po prvi put je iz zavjere izostavljen nevladin sektor i Soroš, ali nikom nije jasno zašto?

Ne bih da prepričavam pakleni plan, ali njegovo kodno ime je „Poslednja šansa“ dok su pojedine tačke plana nazvane „Bankrot“ i „Glava“, kao da ga je pisao Milan Ljepojević, a ne „sile mraka i bezumlja“.

 1. Portal Oslobodjenje.rs nema nikakav impresum, a pametnom čitaocu je to sasvim dovoljno.
 2. Autor teksta Radoslav Milutinović je napisao samo taj tekst za portal Oslobodjenje.rs, a nisam siguran da je napisao bilo šta drugo u bilo kojem drugom mediju.
 3. Mi ne znamo da li taj Radoslav Milutinović uopšte postoji.
 4. Radoslav Milutinović nije ponudio nijedan relevantan dokaz koji bi dokazivao njegove teze.

Ovaj tekst prenosi SRNA, a onda i RTRS, tražeći komentare od predstavnika opozicije. O paklenom planu rušenja Republike Srpske pričalo se i u Dnevniku RTRS-a, uz komentare „eksperta“ (!) Dževada Galijaševića.

I pored svega gore navedenog novinari i novinarska udruženja u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini opet ćute.

Posljednja šansa

Pošto u Bosni i Hercegovini nemamo zakone koji regulišu problematiku vlasništva nad medijima niti kreiranja i širenja lažnih vijesti, ostaje nam samoregulacija kao mehanizam za „izdvajanje žita od kukolja“.

 • Samoregulacija podrazumijeva zaštitu građana od lažnih vijesti, prije svega od vijesti koje proizvedu novinari, a onda i sve ostale institucije i pojedinaci.
 • Samoregulacija podrazumijeva beskompromisno i pravovremeno reagovanje na svaku lažnu vijest koja se pojavi u javnosti.
 • Samoregulacija podrazumijeva javno ukazivanje na neprofesionalnost svakog novinara i svakog medija koji kreira i širi lažne vijesti.
 • Samoregulacija podrazumijeva permanentnu borbu za profesionalni rad medija i novinara i vraćanje kredibiliteta novinarskoj profesiji.
 • Samoregulacija znači stvaranje pristojnog društva u kojem će se racionalno i na osnovu argumenata promišljati stvarnost.
 • Samoregulacija znači čuvanje mentalnog zdravlja građana Bosne i Hercegovine.
 • Samoregulacija je posljednja šansa da se sačuva profesija i dostojanstvo novinara u Bosni i Hercegovini.

Da bismo se borili protiv lažnih vijesti ne trebaju nam nove edukacije, seminari i grantovi, dovoljno je samo da se oslobodimo lažne solidarnosti i nazovemo stvari pravim imenom.

#VasGlas #VasaPrica

About The Author