RAT, NAJFREKVENTNIJA IMENICA POSTJUGOSLAVENSKOG PROSTORA

IZDVAJAMO

Potpuno je jasno da je situacija daleko od smirene, a pojedini mediji, ovisno o centrima moći, nisu imuni na objavljivanje vijesti koje kod njihove publike mogu izazvati uznemirenost i strah. Sve češće podsjećanje na sličnu situaciju iz devedesetih nikome normalnom ne može donijeti mir. Populizam kojeg ovdašnji političari obilato koriste u svrhu realizacije svojih ciljeva ostao je činjenica i početkom 2017. Nameće se zaključak da su mediji ponekad samo sredstvo, nekad direktni izvršioci odluka utjecajnih centara moći, a ponekad tek upozoravaju da ništa nije onako kako se čini.

RAT, NAJFREKVENTNIJA IMENICA POSTJUGOSLAVENSKOG PROSTORA

Rat i zaoštravanje odnosa najspominjanije su kategorije proteklih sedmica u medijima regiona. Od Zagreba i Beograda, preko Sarajeva i Banje Luke, pa do Kosovske Mitrovice, u narod se uvukao strah, borbeno sredstvo političara koji zapaljivom retorikom ostvaruju vlastite ciljeve

“Da nisam molio Srbe da se povuku, imali bismo rat”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić i dodao da su Albanci bili naoružani, prenosi Klix u tekstu pod naslovom “Vučić: Spriječio sam rat na sjeveru Kosova, bilo bi mrtvih na svim stranama”. Situaciju između Kosova i Srbije pogoršao je voz koji je nakon 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu sa ispisanim porukama o “srpskom Kosovu”.

Predsjednik Kosova Hashim Taçi nije ostao dužan Vučiću. Uzvratio je riječima: “Beograd spreman da žrtvuje srpske građane na Kosovu”, te naveo kako su  provokacije Srbije prema Kosovu dio “starog scenarija o podjeli jednog dijela Kosova”.

Rat, tenzije, zaoštravanje odnosa su najspominjanije kategorije proteklih sedmica u medijima regiona. Tekst zapaljivog naslova “Galijašević: Izetbegović priprema rat u BiH na proljeće” prenosi većina srbijanskih medija, a u njemu stručnjak za sigurnost, kako ga nazivaju, Dževad Galijašević, upozorava da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, preko direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića Osmice, priprema ozbiljan sukob i rat koji će izbiti na proljeće. Hitri odgovor stigao je odmah od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića: “Mektić: Dževade, neće biti rata”. “Mi smo prošli kroz strahote i učinit ćemo sve da zaštitimo ovaj narod”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu i poručio da rat i ratna politika neće proći. Kao i uvijek stojeći iza zaštite interesa naroda kojem pripadaju, političari šalju poruke koje lako mogu zapaliti mase. U intervjuu za Politiku, koji prenose Nezavisne novine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže kako Srbi treba žestoko da reaguju kada su dirnuti, nastavljajući u nešto pomirljivijem tonu, te navodeći kako je ambijent dosta loš, ali kako misli da prijetnji miru neće biti jer građani BiH više ne žele rat, nemaju čime ratovati.

Lider bar u nečemu

Ipak, lider u davanju izjava koje mogu biti samo dolijevanje ulja na vatru jeste predsjednik RS-a Milorad Dodik. Gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, izjavio je: “Pravim državu!”, a Hadžifejzović uzvratio istom mjerom: “Neće moći bez rata!” Novu varnicu u ionako preosjetljivom medijskom prostoru izazvao je opet Dževad Galijašević rekavši za Centralni dnevnik kako je Dodik ojačao vojsku i jedva čeka rat! Proslava Dana RS, pa neovlašteno korištenje jedinice Oružanih snaga BiH vodili su ka tome da američka administracija izrekne Dodiku sankcije, te mu zabrani ulazak u SAD i zamrzne njegovu imovinu u toj zemlji. Još mnogo prije toga, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, govoreći za agenciju Anadolija o referendumu zakazanom za 25. septembar, izjavio kako je “za rat i svađu dovoljan jedan”.

Nakon vijesti o sankcijama Dodiku, zanimljivo je da se hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću izgubio svaki medijski trag, iako je dosad uglavnom povlađivao i davao podršku predsjedniku RS-a videći u tome put ka trećem entitetu. Ovaj put se odlučio na šutnju, a u tekstu objavljenom na portalu Faktor, kojeg je prenio portal RTVBN, stoji kako je “lider HDZBiH svjestan da bi pružanje direktne podrške Dodiku u ovom trenutku bilo otvaranje rata ne samo sa zvaničnim Vašingtonom nego i sa sestrinskom strankom iz susjedstva”.

Ipak, mediji u regionu najviše se bave Dodikovom retorikom, ali ne samo oni – i ruski dnevnik Kommersant upozorava kako Dodik može odvesti regiju u novi rat, navodeći kako Moskva ne žuri da podrži Milorada Dodika koji je prvi put otvoreno formulirao ideju “velike Srbije”. List podsjeća da je Dodik izjavio da je bosanskim Srbima bolje da stvore jedinstvenu državu sa Srbijom i srpskim teritorijama na Kosovu, kojima bi se potom pripojila i Crna Gora, te dodaje da je on i ranije davao slične izjave, ali da je sada prvi put “tako otvoreno formulirao ideju ‘velike Srbije’”. U tekstu se dalje navodi kako je “senzacionalnu izjavu” Dodik dao uoči Dana Republike Srpske, koji međunarodna zajednica smatra nezakonitim, a Hrvati i muslimani diskriminacionim. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, podsjetimo, proglasio Dan RS-a neustavnim. I Blic.rs prenio je ovu Dodikovu izjavu u tekstu pod naslovom “DODIK SANJA VELIKU SRBIJU I PRIZIVA RAT: Kuda vode zapaljive izjave predsednika RS”.

Srbija i Hrvatska

Ni situacija na relaciji Srbija-Hrvatska nije idealna. Još potkraj 2016. regionom su odjekivale vijesti o trci u naoružanju: Srbija i Hrvatska su nekako u isto vrijeme krenule u kupovinu dodatne avio-opreme, stoji u tekstu Radija Slobodna Evropa. Nakon što je kao novogodišnji poklon od Rusije Srbija dobila šest MiG-ova 29, poslije čega je Hrvatska najavila nabavku američkih borbenih helikoptera “Black Hawk”, srbijanska vlast nabavlja devet helikoptera, ovog puta sa Zapada. Riječ je o devet “Airbusovih” modela X-145M. “Te nabavke ne predstavljaju trku u naoružanju između dve zemlje”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Igor Novaković, direktor istraživanja u ISAK fondu.

Ekonomski forum u Davosu, ipak, bio je prilika za susret dvaju premijera – Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića. Na ovom sastanku su se, kako se čini, strasti smirile te su upućeni pomirljivi pozivi za posjetu. “Plenković ima otvoren poziv s moje strane da posjeti Beograd kada to želi. Bio sam u Zagrebu na inauguraciji predsjednice i mislim da Andrej nije bio u Beogradu i dobrodošao je u Beograd”, rekao je Vučić u Davosu te nastavio: “Znam koliko sam nepopularan u Hrvatskoj.” Na komentar novinara Jutarnjeg lista da to nije baš sasvim tako, Vučić je izjavio kako vidi da ima više tekstova o njemu u hrvatskim medijima nego srpskim. “Mogu da zahvalim na tome, ali moje je da štitim interese Srbije, ali niti u jednom trenutku da ne ugrozim ni interese Hrvatske. A naš zajednički interes je sačuvati mir u regionu, a Hrvatska je za nas važna zemlja. Dobro je da je gospodin Plenković rekao da je za Hrvatsku važna i Srbija”, rekao je Vučić novinarima Jutarnjeg lista.

Potpuno je jasno da je situacija daleko od smirene, a pojedini mediji, ovisno o centrima moći, nisu imuni na objavljivanje vijesti koje kod njihove publike mogu izazvati uznemirenost i strah. Sve češće podsjećanje na sličnu situaciju iz devedesetih nikome normalnom ne može donijeti mir. Populizam kojeg ovdašnji političari obilato koriste u svrhu realizacije svojih ciljeva ostao je činjenica i početkom 2017. Nameće se zaključak da su mediji ponekad samo sredstvo, nekad direktni izvršioci odluka utjecajnih centara moći, a ponekad tek upozoravaju da ništa nije onako kako se čini.

About The Author