Raste napetost između Googlea i njegovih zaposlenika

Zaposlenici Googlea koji su organizirali proteste tvrde da su otkazi pokušaj zastrašivanja radnika

Raste napetost između Googlea i njegovih zaposlenika
Foto: law-justice.co

Google već godinama ima imidž poslodavca koji je postao sinomim za najviši standard uredskog života i rada. Takav ugled taj tehnološki div je stekao zbog zavidnih povlastica koje radnicima nudi na radnom mjestu, od besplatnih obroka i uredskih tobogana, pa sve do vrtića za djecu i transparentnosti u odlučivanju o svemu.

No u zadnje vrijeme Google sve više dolazi na loš glas, nakon što je kompanija bila prisiljena suočiti se sa sve većim nezadovoljstvom zaposlenika.

Popis problema koje su kritizirali ljudi ‘iznutra’ sve je duži u posljednjih nekoliko godina – od načina na koji je kompanija tretirala optužbe za seksualno uznemiravanje do njene poslovne saradnje s američkom vojskom.

Zaposlenici su također propitivali upravu oko tajnog projekta – u međuvremenu ugašenog – koji je radio na razvoju tražilice napravljene tako da zadovolji kineske državne cenzore.

No čini se da su ta trvenja između zaposlenika i uprave sada polako došla do točke pucanja, izvještava novinar CNN-a Brian Fung.

Ovog ponedjeljka uprava Googlea je u internoj objavi saopćila da je otpustila nekoliko radnika, poznatih po kritiziranju uprave, jer su navodno prekršili kompanijska pravila o sigurnosti internih podataka. No sad i neki drugi zaposlenici optužuju Google da pokušava ušutkati kritičare.

– Google je upravo otpustio četvoro mojih kolega jer su se usudili postaviti pitanje ‘Pomaže li Google (vlastima) u razdvajanju članova (imigrantskih) obitelji na granici ili stavljanju (njihove) djece u kaveze? – napisao je na Twitteru softverski inženjer u Googleu Amr Gaber, koji je ranije organizirao proteste u kompaniji.

– Nakon što su našli informacije koje su javno dostupne, upozorili su kolege na te užasavajuće vijesti. Da. Google sarađuje (s američkom graničnom policijom) – napisao je.

I drugi zaposlenici Googlea koji su također organizirali proteste kazali su su otkazi pokušaj zastrašivanja radnika.

Glasnogovornik Googlea izjavio je za CNN Business da su radnici otpušteni zato što su došli do podataka kojima je bio pristup bio ograničen i rezerviran samo za one koji za njih trebaju znati.

Jedan od otpuštenih, kazao je glasnogovornik, pretplatio se na interni radni raspored drugih zaposlenika bez njihovog znanja. Ti zaposlenici su kasnije uložili prijavu u kojoj su kazali da im je time privatnost narušena.

No ne samo da su interna pravila o tajnosti i pristupu podacima tek nedavno promijenjena, ona su nejasna oko toga koji dokumenti podliježu tim pravilima, rekli su drugi zaposlenici Googlea u zajedničkoj izjavi.

Sve veća napetost između Googlea i njegovih radnika postala je prekretnica za kompaniju koja već godinama slovi za jednog od najpoželjnijih poslodavaca na svijetu. No Google nije jedina tvrtka u Silicijskoj dolini koja se muči da se prilagodi radnicima koji u posljednje vrijeme sve češće izražavaju zabrinutost zbog društvene uloge onog što rade.

Stotine zaposlenika Facebooka nedavno je javno izrazilo protivljenje kompanijskoj politici o političkom oglašavanju na toj platformi. Radnici Amazona su krenuli u kratak štrajk u septembru u pokušaju da prisile čelnika uprave Jeffa Bezosa da više pažnje posveti borbi protiv klimatskih promjena.

Drugi giganti, poput Microsofta i Salesforcea, primili su pisma u kojima zaposlenici traže da se raskinu ugovori koje te kompanije imaju s američkom državnom službom za imigrante ICE.

Izvor: CNN

About The Author