DELEGACIJA EU U BIH OSUDILA NAPAD NA NOVINARE N1

Smatraju da napadi na medije, kao u slučaju TV ekipe N1 i onemogućavanje izvještavanja FTV-a, predstavljaju ozbiljna kršenja prava novinara, jer je njihova sigurnost preduvjet za slobodu govora i slobodu medija, te su kao takvi ozbiljan povod za zabrinutost. Osudili su sve prijetnje slobodi medija, i apelirali na tijela za provođenje zakona da u potpunosti […]

DELEGACIJA EU U BIH OSUDILA NAPAD NA NOVINARE N1

Smatraju da napadi na medije, kao u slučaju TV ekipe N1 i onemogućavanje izvještavanja FTV-a, predstavljaju ozbiljna kršenja prava novinara, jer je njihova sigurnost preduvjet za slobodu govora i slobodu medija, te su kao takvi ozbiljan povod za zabrinutost.

Osudili su sve prijetnje slobodi medija, i apelirali na tijela za provođenje zakona da u potpunosti istraže slučajeve napada na novinare te osiguraju uvjete za njihov rad.

Podsjetili su da je za Evropsku uniju, sloboda izražavanja i sloboda medija među glavnim prioritetima te da su, kao dio Kopenhaških političkih kriterija, oni ključni aspekt procesa EU integracija za zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Pažljivo pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji. Očekujemo punu podršku nosilaca odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta“, istaknuto je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Povodom napada na novinarske ekipe u Višegradu tačnije u Draževini, gdje se obilježavala sedma decenija od hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića, oglasila se i ambasada SAD-a u Sarajevu:

“Izražavamo zabrinutost zbog napada na ekpu N1 i ostale tokom obavljanja svog posla u Višegradu daans. Napadi na novinare su apsolutno neprihvatljivi”, stoji na zvaničnom Twitter profilu ambasade SAD-a u Sarajevu.

Podsjećamo, ekipa FTV-a je otjerana sa mjesta događanja, dok je ekipa N1 televizije fizički napadnuta, uz salvu psovki i vrijeđanja.

N1

About The Author