Protesti širom Turske nakon novog vala hapšenja novinara

U zatvorima u Turskoj trenutno je 91 novinar, a najnovija hapšenja usmjerena na zastrašivanje sve većeg broja kritički orijentiranih novinara

Protesti širom Turske nakon novog vala hapšenja novinara
Foto: EurActiv

Sindikat novinara Turske (TGS) organizirao je proteste širom zemlje kako bi ukazali na najnoviji val hapšenja novinara i urednika. Protesti su organizirani u pokrajinama Istanbul, Ankara, Izmir, Adana i Diyarbakir pod nazivom “Novinarstvo nije zločin”.

U posljednjih nekoliko dana uhapšeno je 28 novinara, a osam ih je uhapšeno zbog vijesti ili komentara na društvenim medijima kojima su kritizirali vladu.

Predsjednik Sindikata Gokhan Durmus pozvao je ministra pravosuđa da prekine vršiti pritisak na sudove, ocjenjujući da ako se sudovima omogući neovisan rad novinari će biti oslobođeni.

Glavni urednik, urednik i novinarka online medija OdaTV-a Baris Pehlivan, Baris Terkoglu i Hulya Kilinc, glavni urednik i urednik novina „Yeni Yasam“ Ferhat Celik i Aydin Keser te kolumnista u novinama „Yenicag“ Murat Agirel nedavno su uhapšeni zbog objavljivanja vijesti o sahrani turskog obavještajca koji je ubijen u Libiji, nakon što se o tom pitanju javno govorilo na zasjedanju parlamenta.

Također, glavni urednik novinske agencije „Yakin Dogu“ Alptekin Dursunoglu uhapšen je zbog postova na društvenim medijima o ratovima u sirijskoj provinciji Idlib, dok je reporter u Rawin Sterk uhapšen nakon što je izvijestio o prilivu izbjeglica prema granici s Grčkom.

Karakterizirajući zadnja hapšenja kao “politička”, Durmus je upitao ko može kazati da su takva hapšenja zakonita ako su novinari objavili vijest o migrantima u provinciji Edirne.

U turskim zatvorima je 91 novinar, a glavni tajnik Sindikata Mustafa Kuleli kaže da su najnovija hapšenja usmjerena na zastrašivanje sve većeg broja kritički orijentiranih novinara.

– Kroz solidarnost ustali smo protiv onih koji su nas zastrašivani u prošlosti. Opet ćemo to učiniti. Ne bojimo se jer nismo počinili nijedan zločin. Mi se bavimo samo novinarstvom – dodao je.

Predsjednica podružnice TGS-a Istanbul Banu Tuna naglasila je da su nedavna hapšenja novinara povezana s njihovim pisanjem o vanjskopolitičkim pitanjima posebno ratovima u Siriji i Libanu u kojima je Turska intervenirala.

– Želimo da sve kolege uhapšene zbog novinarskih aktivnosti budu puštene što prije. Svima će trebati zakon i pravda jednog dana – zaključila je.

Izvor: EFJ

About The Author