Profesionalizam medija nije u fokusu javnosti u BiH

U protekle tri godine u BiH bilo oko 30 napada na medije godišnje, a zabilježeno je i korištenje sudskih postupaka za klevetu kao sredstva za zastrašivanje novinara

Profesionalizam medija nije u fokusu javnosti u BiH
Foto: OSCE

Jedan od mogućih razloga napada na novinare je pad povjerenja javnosti u medije budući da po istraživanjima u Bosni i Hercegovini 50 posto građana ne vjeruje medijima, rečeno je na konferenciji “Napadi na slobodu medija” koju su organizirali Misija OSCE-a i Ambasada Švedske u BiH.

Glavna i odgovorna urednica Mediacentra Sarajevo Elvira Jukić-Mujkić kazala je da građani biraju medije koji imaju najnovije informacije, koji daju mogućnost komentiranja, te one koji odražavaju njihove već postojeće stavove, što znači da profesionalizam medija nije u fokusu javnosti.

– No, ono što bi trebalo ostati standard i naše zajedničko načelo vodilja je visokokvalitetno novinarstvo te medijski i informacijski pismena publika – stava je Jukić-Mujkić.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist izjavila je da je njena zemlja zabrinuta zbog globalnog trenda koji ukazuje na povećan broj prijetnji upućenih novinarima i slobodi medija.

– Takve prijetnje odvraćaju novinare od obavljanja njihovog važnog posla koji predstavlja jedan od stubova demokratije – rekla je Strömquist.

Dodala je da je zabrinjava i globalni rast širenja dezinformacija koje obmanjuju javnost, zbog čega je važno podržati slobodu medija, omogućiti im da obavljaju svoju, a građani imali tačne i pouzdane informacije, posebno u kriznim vremenima.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec naglasila je da je u protekle tri godine u BiH bilo oko 30 napada na medije godišnje, a zabilježeno je i korištenje sudskih postupaka za klevetu kao sredstva za zastrašivanje novinara.

Poručila je da svaki incident mora biti detaljno istražen i dobiti sudski epilog kako bi bila osigurana sloboda medija.

Kako je istaknuto tokom posljednje godine, medijski sektor u Bosni i Hercegovini suočio se s brojnim političkim i finansijskim izazovima, ali to novinare nije odvraćalo od istrage, izvještavanja i objavljivanja priča od javnog interesa.

– Novinari i medijski djelatnici igraju važnu ulogu u razmjeni vitalnih informacija, otkrivanju korupcije i ilegalnih aktivnosti koje utječu na život građana. Sigurnost novinara, na mreži i izvan nje, mora biti zaštićena u svim demokratskim društvima. BiH u tome nije iznimka – dodala je Kavalec.

Planirano je da konferencija omogući razmjenu iskustava, te rezultira preporukama kako unaprijediti slobodu medija u BiH, a dio je širih napora na rješavanju izazova povezanih sa slobodom medija i slobodom izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Fena/Misija OSCE-a

About The Author