Producentkinja Radija Slobodna Evropa ubijena u granatiranju Kijeva

Hirič je počela raditi u kijevskom birou RSE-a 1. februara 2018. godine, prije toga radila je na vodećim TV kanalima

Producentkinja Radija Slobodna Evropa ubijena u granatiranju Kijeva
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Producentkinja Radija Slobodna Evropa (RSE) Vira Hirič ubijena je kada je ruska raketa pogodila kuću u kojoj je živjela u Kijevu, 28. aprila. Tijelo preminule pronađeno je ispod ruševina.

Vira Hirič počela je raditi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine. Prije toga je radila na vodećim ukrajinskim TV kanalima.

Redakcija Radija Slobodna Evropa izrazila je saučešće porodici Vire Hirič i naglašavaju da će ih pamtiti kao blistavu i ljubaznu osobu, pravog profesionalca.

Usljed jučerašnjeg granatiranja Kijeva ruskim projektilima, 1. i 2. sprat stambene zgrade od 25 spratova djelomično su uništeni.

Prema podacima gradskih vlasti, još četiri osobe su hospitalizirane.

Granatiranje Kijeva 28. aprila se dogodilo tokom posjete generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antónija Guterresa.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija pucala na Kijev “odmah” po završetku njegovih razgovora sa generalnim sekretarom UN.

Ministarstvo odbrane Rusije komentiralo je raketne udare na Kijev, rekavši da je visokoprecizno oružje dugog dometa uništilo proizvodne pogone preduzeća raketno-kosmičke industrije Artem u Kijevu.

Izvor: RSE

About The Author