Porodica tvrdi da je priznanje novinara Romana Protaševiča iznuđeno

On se suočava se s ozbiljnim optužbama za izazivanje masovnih nemira zbog čega ga se može kazniti zatvorom do 15 godina

Porodica tvrdi da je priznanje novinara Romana Protaševiča iznuđeno

Porodica uhapšenog bjeloruskog novinara Romana Protaševiča kaže da je on bio prinuđen priznati organizaciju antivladinih protesta u emitiranom intervju na državnoj televiziji.

Protaševič je uhapšen u Minsku prošlog mjeseca nakon što je avion u kojem je putovao za Litvu preusmjeren.

Urednik opozicionog Nexta kanala u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, kroz suze je pohvalio predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i priznao da ga je pokušao srušiti.

Vlada u Bjelorusiji stavila ga je na popis “pojedinaca uključenih u terorističke aktivnosti” nakon masovnih protesta koji su izbili su u Bjelorusiji pošto je Lukašenko pobijedio na predsjedničkim izborima 9. augusta, koji su naširoko osuđivani kao namješteni.

Protesti su obuzdani, a opozicioni čelnici poslani su u zatvor ili u progonstvo, piše BBC.

U intervjuu emitiranom u četvrtak navečer, Protaševič je priznao da je pokušao srušiti Lukašenka i rekao je da je intervju dao samovoljno.

Kazao je da je mnogo kritizirao predsjednika Lukašenka, ali da je “počeo shvaćati da on radi ispravno i sigurno ga poštujem”.

Na kraju intervjua briznuo je u plač i rekao da se nada da će se jednog dana oženiti i imati djecu.

Otac novinara rekao je za AFP TV da ga je boljelo gledati intervju.

– Svog sina jako dobro poznajem i vjerujem da nikad ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže što je trebalo. Niko ne smije vjerovati u te riječi jer je govorio nakon zlostavljanja i mučenja – kazao je.

Podvukao je da je njegov sin u 21. stoljeću, usred Evrope, otet iz leta što je nazvao činom državnog terorizma te dodao da ga u pritvoru zlostavljaju i muče.

Human Rights Watch (HRW) saopćila je da je intervju dokaz “brutalnosti” sigurnosnih snaga.

– To bi trebao biti dokaz A u tužilaštvu za mučenje i zlostavljanje koje se čini pod predsjednikom Lukašenkom – kazao je direktor HRW-a Kenneth Roth.

Intervju u četvrtak bio je treći nastup Protaševiča na državnoj televiziji otkako je uhapšen, a u jednom od njih rekao je da nije bilo koristi od opozicije koja poziva na daljnje ulične proteste.

Novinar i njegova djevojka Sofia Sapega letjeli su nazad u Litvu, gdje žive, kad je njihov avion sletio u Minsk zbog lažne prijetnje bombom.

On se suočava se s ozbiljnim optužbama za izazivanje masovnih nemira zbog čega ga se može kazniti zatvorom do 15 godina, ali za krivična djela terorizma za koja se izriču sve veće kazne.

Protaševiča i Sapegu odvela je policija, a kasnije su se pojavili u videozapisima gdje su prikazani kako prisilno priznaju zločine protiv bjeloruskih vlasti.

Njihova hapšenja potaknula su Evropsku uniju da odgovori sankcijama Bjelorusiji, uključujući zabranu aviokompanijama da koriste zračni prostor i aerodrome u Evropskoj uniji. Također su izrečene sankcije dužnosnicima povezanim s preusmjeravanjem leta.

– Nećemo tolerirati da neko igra ruski rulet sa životima nevinih civila – kazao je predsjedavajući Vijeća Evropske unije Charles Michel, dok je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, opisala incident kao “napad na demokratiju”.

Izvor: BBC

About The Author