Pritisci na novinare koji otkrivaju afere u doba koronavirusa

Slučaj će biti prijavljen policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza lažnih profila s kojeg se objavljuju ovakvi sadržaji

Pritisci na novinare koji otkrivaju afere u doba koronavirusa

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je pritiske na novinare koji su zaslužni za otkrivanje niza afera u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa koji se nastavljaju.

Ponovo je na udaru novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, koja je zaslužna za otkrivanje afere „Respiratori“. Na društvenim mrežama se pojavio video klip u kojem se za Degirmendžić kaže da najgore neistine dolaze iz njenog pera, a da ono što je otkrila nisu nikakve afere već „naručeno novinarstvo“ u vezi s jednom političkom strankom!

– U izvrnutom sistemu vrijednosti kojem svakodnevno svjedočimo, došlo se do toga da je upiranje prstom u nezakonite radnje u doba najveće krize s kojom se susrela BiH nešto što je lažno i naručeno, a da je poželjno braniti počinioce sumnjivih radnji – stav je Društva novinara BIH koji je objavljen na njihovoj Facebook stranici.

Ohrabruju riječi kolega iz Fokusa koji ovaj slučaj označavaju kao pokušaj pritiska zbog afere „Respiratori“, te poručuju da ih neće omesti u daljnjem istraživanju ove i drugih afera, a najavljuju da će prijaviti slučaj policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza lažnih profila s kojeg se objavljuju ovakvi sadržaji.

Društvo novinara od organa za provođenje zakona očekuje da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih.

About The Author