Preminuo bh. publicista, novinar i diplomata Aziz Hadžihasanović

U bh. novinskoj kući Oslobođenje 1970-ih godina obavljao je dužnost glavnog i odgovornog urednika svih izdanja

Preminuo bh. publicista, novinar i diplomata Aziz Hadžihasanović

Bosanskohercegovački publicista, novinar i diplomata dr. Aziz Hadžihasanović preminuo je danas u Sarajevu u 91. godini.

Rođen je u Trebinju 1931. godine, školovao se u rodnom gradu, Mostaru i Sarajevu, gdje je 1974. godine doktorirao političke nauke s tezom Savremeni sociološko-politološki aspekti zajedništva u Bosni i Hercegovini.

Novinarsku karijeru počeo je 1950-ih godina kao dopisnik Politike iz Mostara, a potom i kao novinar i urednik Večernjih novina, Svijeta te Oslobođenja.

U najvećoj bh. novinskoj kući 1970-ih godina obavljao je dužnost glavnog i odgovornog urednika svih izdanja. U tom je periodu Oslobođenje uz Hadžihasanovićevo predano angažiranje postalo ekskluzivni nakladnik sabranih djela Miroslava Krleže, što je bio reprezentativni projekt u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Bio je i urednik i član poslovodnog odbora sarajevske izdavačke kuće Svjetlost koja se isticala velikim izdavačkim pothvatima.

Aziz Hadžihasanović bio je najbliži saradnik Branka Mikulića u organiziranju Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine. Tada je bio potpredsjednik Izvršnog komiteta Organizacijskog komiteta Igara te je osmislio i utemeljio festival Sarajevska zima koji se i danas održava.

Kao diplomat djelovao je u Ambasadi Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Rimu, gdje je bio na poziciji atašea za kulturu, a potom je bio generalni konzul u Milanu.

Autor je dvadesetak knjiga nastalih od 1971. do 2011. godine, a među najistaknutijim su “12 sprudova”, “Krleža, Bosna i rat”, “Pruščak i Makijaveli”, “Sarajevo – istine i mitovi”, “Diplomata Ivo Andrić” te “Rezbarije i cjepanice – savremenici Branka Ćopića”.

Izvor: Fena

About The Author