PREMIJERKIN OBILAZAK RODNOG KRAJA VAŽNIJI OD OKUPLJANJA 40.000 GRAĐANA

Plus nedjelje

RTRS

Nijedan izvještaj.
BNTV
Otvaranje posljednje dionice autoputa Banjaluka – Doboj, kojom prilikom je predsjednik RS-a Milorad Dodik saopštio da je i to dio izborne kampanje, bio je  povod da Tijana Milinković uradi izvještaj o zloupotrebi javnih funkcija i javnih sredstava. Novinarka je podsjetila na sve otvorene objekte tokom mjeseca iza nas, posebno na korištenje helikoptera i vozila Vlade RS za odlaske na izborne skupove. Gledaoci su upoznati i s monitoringom koji je uradio Transparency International BiH, koji zorno pokazuje sve navedene zloupotrebe.

Minus nedjelje

RTRS

Niz izvještaja u kojima je bez argumenata i dokaza građena teza da će skup “Pravda za Davida”, održan petog oktobra, biti pretvoren u rušilački pohod na vlast u RS-u, uz asistenciju trećeg političkog bloka i kriminalnih grupa iz Federacije BiH, a sve, kako je to u svom izvještaju naveo urednik informativnog programa Siniša Mihailović, uz pomoć i asistenciju “nekog iz istog komandnog centra“.
BNTV
Nijedan izvještaj.

PREMIJERKIN OBILAZAK RODNOG KRAJA VAŽNIJI OD OKUPLJANJA 40.000 GRAĐANA

Moguće je i ono što se čini nemogućim, da RTRS prevaziđe sopstvene standarde uređivanja dnevnika. Skup u Banjaluci bio je udarna vijest za brojne domaće, regionalne i svjetske medije, ali ne i za njih

RTRS: Hajka na Davora Dragičevića

1. – 7. oktobar 2018.

RUŠILAČKI POHOD: Uredništvo Dnevnika javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska ispisalo je još jednu hroniku neprofesionalizma kroz sadržaje koje je u nedjelji iza nas ponudilo gledateljima. Fokus je bio na skupu “Pravda za Davida” koji je održan u Banjaluci petog oktobra. Bez argumenata i validnih dokaza, a što je već postala redovna praksa informativnog programa RTRS-a, pokušala se stvoriti u javnosti klima da će okupljanje na kojem se tražila istina o smrti ubijenog mladića Davida Dragičevića biti pretvoreno u rušilački pohod kako bi se i prije samih izbora nasilno promijenila vlast u ovom entitetu.

U Dnevniku 2 trećeg oktobra urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović razotkrio je novu zavjeru protiv RS-a i njene vlasti. Za to je optužio SDS, ali i ostale članice opozicionog bloka Savez za pobjedu, te, kako je naveo, treći politički blok koji djeluje u Federaciji BiH. Povod za to našao je u odluci SzP-a i Demokratske fronte da otkažu posljednje predizborne mitinge u Banjaluci i Sarajevu zbog činjenice da su se petog oktobra u ta dva grada održavali skupovi “Pravda za Davida” i “Pravda za Dženana”. Sve to, tvrdi Mihailović, ukazuje da “neko iz istog centra komanduje ovim procesima”. Koji je to centar, ne trudi se Mihailović objasniti. Ali za to ponovo kao sugovornike koristi ili političke marginalce poput bivšeg ministra policije RS-a Darka Matijaševića ili najekstremnije desničare na političkoj sceni, kakav je Nenad Stevandić. Sve to potvrđuje u ovom izvještaju i ministar policije RS-a. Zanimljivo je da Mihailoviću posebno smeta to što građani koji na društvenim mrežama pružaju podršku spomenutim skupovima, odnosno porodicama Memić i Dragićević, koriste termin “naša država”.

SEDMIČNA HAJKA: Ovaj izvještaj bio je uvod u sedmičnu hajku koju je uredništvo Dnevnika povelo protiv Davora Dragičevića, grupe “Pravda za Davida” te opozicije, optužujući ih za zajedničke rušilačke namjere. Sve što smo na tu temu vidjeli samo je preslika izvještaja koji se o ovoj temi kontinuirano emituju u dnevnicima javnog RS servisa.

Kulminacija neprofesionalizma desila se na sam dan skupa “Pravda za Davida”, petog oktobra u Banjaluci. Skup je, uz prisustvo 40 hiljada građana protekao bez ijednog incidenta, ali RTRS je ostao vjeran sebi. Pa je tako višestruko umanjio broj okupljenih građana, a potom prenio i niz dezinformacija, pozivajući se na vijesti agencije Srna, o nasilnom ponašanju Davora Dragičevića koji je „lupao automobile u Banjaluci“. O sprečavanju policije RS-a da građani iz drugih gradova dođu na skup, policijskim kontrolama i punktovima na saobraćajnicama uz međuentitetsku liniju, nije rečeno ni slovo. Najzanimljiviji bio je izvještaj, ranije pripremljen, s fokusom da se u Banjaluci desio beogradski Peti oktobar. Nizali su se podobni sugovornici, među kojima i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, potom optuženi za ratne zločine u BiH, ratni ministar policije bosanskih Srba Tomo Kovač. Tvrdilo se u izvještaju da je policija u Banjaluci locirala i dvije grupe kriminalaca, veterane Armije RBiH.

Da je na javnom servisu RS-a ostalo i „P“ od profesionalizma, ovaj izvještaj ne bi bio emitovan.

IMA I VAŽNIJIH STVARI: Sam izvještaj o skupu “Pravda za Davida” emitovan je u drugoj polovini druge polovine Dnevnika 2. Ali valjalo je prije toga pobrojati sve aktivnosti premijerke i predsjednika RS-a, uključujući i polaganje kamena temeljca za izgradnju škole u selu u okolini Teslića. Jer šta je okupljanje 40 hiljada građana spram premijerkinog obilaska rodnog kraja. I svakako moramo istaći potpuni izostanak empatije prema porodici Dragičević koja traži istinu o smrti/ubistvu svog sina.

NEURAVNOTEŽENO I PRISTRASNO: Izborni zakon BiH, uz ostalo, sadrži i odredbe vezane za način izvještavanja elektronskih medija u vrijeme izborne kampanje. U njima se naglašava da se principi uravnoteženosti, poštenja i nepristrasnosti poštuju u informativnim emisijama (pogotovo u emisijama aktuelnih vijesti) koje bi mogle utjecati na raspoloženje birača, iako tematski nisu u direktnoj vezi s izborima. Ove obaveze posebno su naglašene za javne emitere. O koje se uredništvo RTRS-a potpuno oglušilo.

Umjesto uravnoteženog i nepristrasnog izvještavanja svjedočili smo još jednoj nedjelji u kojoj je fokus bio na aktivnostima ključnih kandidata SNSD-a. I to tako da se, ponovo, prenebregla činjenica zloupotrebe javnih funkcija i javnih sredstava predsjednika i premijerke RS-a, Milorada Dodika i Željke Cvijanović u cilju vlastitih kampanja. Od otvaranja autoputa Banjaluka – Doboj, preko bolnice u Istočnom Sarajevu pa sve do polaganja kamena temeljca za izgradnju nove škole u selu Gornji Teslić, kojem je nazočila Željka Cvijanović.

Ocjena: 1

Ponavljamo, zbog grubih kršenja kodeksa profesionalnog izvještavanja, i ovo je previsoka ocjena za ponuđene sadržaje.

 

BNTV: Sve o protestnom skupu

1. – 7. oktobar 2018.

MEĐUSOBNE OPTUŽBE: Posljednja sedmica izborne kampanje, očekivano, bila je okrenuta seriji međusobnih optužbi vlasti i opozicije. No, uredništvo BNTV-a uspjelo se u velikoj mjeri ophrvati izazovu da u dnevnicima favorizuje opozicione partije i tako gledaocima omogući uvid u sve bitne aktivnosti oba velika politička bloka u ovom bh. entitetu.

Ovdje izdvajamo i primjer uspješnog upoznavanja javnosti o zloupotrebi javnih funkcija od strane ljudi iz vrha zakonodavne i izvršne vlasti u cilju diskreditovanja političkih oponenata. Gledaoci su imali priliku vidjeti/čuti njihove izjave i komentare političkih prilika, bez novinarske intervencije, i tako i sami, ukoliko žele, uvidjeti o čemu je uistinu riječ.

Na ovu temu izdvajamo i izvještaj baziran na istraživanjima nevladinih organizacija koje se bave javnim nabavkama u BiH te enormnim porastom istih u izbornoj godini.

PROTESTNA OKUPLJANJA: Jedna od ključnih tema bilo je izvještavanje o nastavku protestnih okupljanja porodice te brojnih građana koji više od 190 dana traže istinu o ubistvu Davida Dragičevića. Kroz ove izvještaje ukazano je i na sve pokušaje vlasti da održavanje skupa petog oktobra u Banjaluci spriječi, i to izazivanjem straha kod građana i diskreditacijom Davora Dragičevića i grupe “Pravda za Davida”. U vezi s ovim treba navesti i probleme koje je BNTV imao s vlastima Grada Banjaluka povodom dozvole za instaliranje opreme kako bi petog oktobra u direktnom TV prenosu građane izvijestio o ovom skupu. Tek nakon snažnih osuda koje su na račun gradskih vlasti uputili Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima, BNTV je dobio dozvolu.

Dnevnik BNTV-a petog oktobra emitovan je u znatno kasnijem terminu od redovnog upravo zbog direktnog TV prenosa skupa “Pravda za Davida”. A svi građani koji na skupu nisu bili ili gledali sam prenos, mogli su dobiti sveobuhvatnu sliku o ovom događaju, informaciju o stvarnom broju okupljenih građana i ključnim porukama koje su sa skupa upućene.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Ponovit ćemo da je uredništvo Dnevnika RTRS do te mjere ne samo spustilo nego i pogazilo sve standarde profesionalnog izvještavanja da je nemoguće napraviti komparativnu analizu. Niti sa BNTV-ov ni s drugim elektronskim medijima, osim Alternativne TV, no te dvije medijske kuće ionako izgledaju kao prvi i drugi program istog osnivača/vlasnika.

About The Author