Predstavnici novinskih agencija iz oko 100 zemalja na 6. NAWC-u u Sofiji

Bugarska novinska agencija (BTA) domaćin je 6. svjetskog kongresa novinskih agencija (NAWC) koji je počeo danas u Sofiji. Na svečanosti otvaranja predstavnicima oko 100 agencija iz cijelog svijeta obratio se predsjednik Republike Bugarske, Rumen Radev istaknuvši značaj medija u današnjem društvu i posebno ulogu novinskih agencija. U iduća tri dana više od 200 medijskih profesionalaca […]

Predstavnici novinskih agencija iz oko 100 zemalja na 6. NAWC-u u Sofiji
Foto: FENA
Na svečanosti otvaranja predstavnicima oko 100 agencija iz cijelog svijeta obratio se predsjednik Republike Bugarske, Rumen Radev istaknuvši značaj medija u današnjem društvu i posebno ulogu novinskih agencija.

U iduća tri dana više od 200 medijskih profesionalaca razmatrat će više aktualnih tema za razvoj agencijskog novinarstva, ali i medija u cjelini. Kongres će se posebno fokusirati na budućnost vijesti u kontekstu tehnoloških promjena i pojave novih medija.

“Svijet se danas mijenja brže nego ikada, a tako i naša profesija. Više od 200 novinara iz oko 100 zemalja okupilo se u Sofiji da raspravlja o najvažnijim temama za sve nas: Što je budućnost vijesti? Kako digitalizacija i vještačka inteligencija mijenjaju našu profesiju”, kazao je glavni tajnik NAWC-a i generalni direktor BTA Maxim Minchev, ističući kako je informativno novinarstvo jedan od zadnjih čuvara istinitih, potvrđenih i kredibilnih vijesti. NAWC se održava svake tri godine, a odluka o domaćinu narednog, 2022. godine, bit će donijeta zadnjeg dana skupa u Sofiji.

Federalna novinska agencija (FENA) aktivni je i dugogodišnji sudionik NAWC-a. Na skupu u Sofiji sudjeluju direktor i glavni urednik agencije, Elmir Huremović i Dejan Jazvić.
Izvor: Klix

About The Author