Poljski predsjednik stavio veto na zakon o medijima

Duda je rekao da bi zakon, ako bi stupio na snagu, mogao prekršiti sporazum potpisan sa Sjedinjenim Državama o privrednim i trgovinskim odnosima

Poljski predsjednik stavio veto na zakon o medijima

Poljski predsjednik stavio je veto na zakon o medijima za koji su kritičari rekli da ima za cilj ušutkati informativni kanal čiji je vlasnik Discovery i koji kritički izvještava o potezima vlade, a izražena je i zabrinutost zbog budućih odnosa s Washingtonom.

Taj potez omogućuje Poljskoj koja je članica NATO-a da zaobiđe potencijalno eksplozivan sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama u vrijeme pojačanih napetosti u istočnoj Evropi usred onoga što neke zemlje vide kao povećanu rusku asertivnost.

Predsjednik Andrzej Duda rekao je da bi zakon, ako bi stupio na snagu, mogao prekršiti sporazum potpisan sa Sjedinjenim Državama o privrednim i trgovinskim odnosima.

– Jedan od argumenata koji se razmatrao u analizi ovog zakona bilo je pitanje međunarodnog ugovora koji je sklopljen 1990. godine. Ovaj ugovor govori o zaštiti ulaganja. Postoji klauzula koja kaže da se ulaganja u medije mogu isključiti, ali da se zakon tiče budućih ulaganja – rekao je.

Sjedinjene Države su pozvale Dudu da iskoristi pravo na ulaganje veta. Otpravnik poslova u Ambasadi SAD-a u Varšavi Bix Aliu zahvalio mu je na Twitteru i napisao da je ovo učinjeno “za vodstvo i predanost zajedničkim demokratskim vrijednostima i za zaštitu investicijske klime u Poljskoj”.

TVN24 u vlasništvu je Discoveryja preko kompanije registrirane u Nizozemskoj kako bi se zaobišla zabrana neevropskim kompanijama koje posjeduju više od 49 posto poljskih medijskih kompanija. Zakon, koji je izazvao proteste širom zemlje, spriječio bi ovo zaobilazno rješenje.

– Ovo je pobjeda poljskog naroda – navodi Discovery u saopćenju te su pohvalili predsjednika što je učinio pravu stvar i zauzeo se za demokratske vrijednosti slobodnih medija i vladavinu prava.

Međutim, glasnogovornica Pravde i zakona Anita Czerwinska izjavila je da su “razočarani” odlukom, dodajući da zakon o medijima zahtijeva pojašnjenje kako bi se primjenjivao u skladu s praksom kao i u drugim zemljama.

Sabor bi mogao glasati za poništavanje veta predsjednika, ali stranka PiS, koja je izglasala zakon, nema potrebnu većinu glasova. PiS već dugo tvrdi da strane medijske grupe imaju preveliku moć u Poljskoj, čime je iskrivljena javna rasprava.

Međutim, kritičari kažu da je namjera ograničiti slobodu medija i da su potezi dio sve autoritarnije agende koja je dovela Varšavu u sukob s Evropskom unijom.

Duda je rekao kako općenito vjeruje da je ograničavanje stranog vlasništva nad medijima razumno, ali da bi se svaka regulativa trebala odnositi na buduća ulaganja u sektor, a ne na sadašnje vlasnike.

Izvor: Reuters

About The Author