Policija uhapsila 20-ak stranih i ruskih novinara na protestima u Moskvi

Pokret koji organizira proteste narastao je zbog ljutnje rodbine rezervista poslanih u Ukrajinu

Policija uhapsila 20-ak stranih i ruskih novinara na protestima u Moskvi

Ruska policija uhapsila je grupu od oko 20 novinara, uključujući reportera AFP-a, koji su izvještavali o protestima žena u Moskvi čiji su muževi poslani u rat u Ukrajinu.

Žene sedmicama organiziraju proteste pred zidinama Kremlja, što predstavlja neugodnost za vlasti koje ih dosad nisu ugušile.

Pritvoreni videonovinar AFP-a je rekao da su ruski i strani izvjestitelji, koji su svi muškarci, uhapšeni i kombijima prebačeni u policijsku stanicu.

Grupa novinara je pritvorena dok su izvještavali i snimali protest žena pred Crvenim trgom, koje traže da im se muževi vrate iz Ukrajine.

Videosnimke prikazuju policiju koja novinare u žutim prslucima odvodi do policijskih kombija.

Žene mobiliziranih muškaraca svakog vikenda proteklih nekoliko sedmica održavaju proteste pred Kremljom i simbolično donose crveno cvijeće na grob nepoznatog vojnika.

Iako Moskva uglavnom guši opozicione glasove u zemlji, dosad se nije obračunala s pokretom žena.

Pokret je narastao zbog ljutnje rodbine rezervista poslanih u Ukrajinu po odluci predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji iz septembra 2022. godine.

Državni mediji ignoriraju proteste. Pritvoreni novinar AFP-a je rekao da je oko 40 ljudi učestvovalo u demonstracijama u subotu.

Izvor: Hina/Index

About The Author